Teraz jest środa, 24 października 2018, 07:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Jaki sprzęt do nagrywania wideo do 2tys. ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 lutego 2014, 17:45
Posty: 31
Post Jaki sprzęt do nagrywania wideo do 2tys. ?
Witam wszystkich. Ostatnimi czasy strasznie irytuje mnie jakość nagrań w GoPro Hero 3 przy słabszych warunkach oświetleniowych. Ogólnie rzecz biorąc jakość jest dobra, ale musi być materiał nagrywany na zewnątrz i przy pełnym słońcu, co nie zawsze jest możliwe, nie wspominając już o tym, że często nagrywam w pomieszczeniach... Chciałbym w końcu kupić w miarę przyzwoity sprzęt, który byłby bardziej uniwersalny, mam tutaj właśnie na myśli możliwość nagrywania w gorszych warunkach oświetleniowych. Czy do 2tys. zł kupi się coś sensownego ? Co myślicie o Canonie 600D ? Może 700d ? Bo chyba lepiej kupić lustrzankę, niż typową kamerę ? Może być używka w dobrym stanie. Priorytetem dla mnie jest jakość obrazu. Drugi aparat, jaki chciałbym kupić, również priorytetem byłaby jakość nagrań wideo, ale dodatkowo zależałoby na nagrywaniu w większym klatkażu, np. 120 klatek w jakiejś sensownej rozdzielczości, np. 1080p. Czy jest to w ogóle wykonalne, kupić w tej cenie taki sprzęt ? Prosiłbym o pomoc w tej kwestii. A właśnie, tak na marginesie....

Widziałem kilka nagrań z dużych, niby profesjonalnych kamer i widziałem też nagrania z 10-krotnie mniejszych lustrzanek i w lustrzankach jakość obrazu była o niebo lepsza. Stąd moje pytanie, dlaczego ludzie wydają pieniądze i kupują te duże kamery, skoro jakość wideo jest słabsza ? O co tutaj chodzi ?

I druga sprawa, kiedy nagrywam swoim GoPro 120klatek w 720p i w APP spowalniam materiał do 25% (30klatek), to przy niektórych nagraniach ewidentnie widać jakby obraz lekko klatkował, kiedy inne osoby nagrywają Canonem 600D tylko w 60 klatkach i są w stanie to bardzo mocno spowolnić, jak np. tutaj: "https://www.youtube.com/watch?v=ioEF9XMbNqI Ja wiem, że tutaj użyty jest Twixtor, ale kiedy ja używam Twixtora, wygląda to strasznie nienaturalnie nawet przy małym spowolnieniu i widać gołym okiem, że było kombinowane z tym nagraniem, szarpie obraz i w ogóle, a inni przy 60klatkach potrafią dużo bardziej spowolnić materiał. O co chodzi ? Np. jeden z gości, który wrzuca materiały na YT, jest w stanie bez żadnych pluginów bardziej spowolnić obraz, nagrywając w 60 klatkach, niż ja przy 120. Jaki jest tego powód ? Czy klatki to nie wszystko ? Czy jeszcze coś ma znaczenie, może jakość obrazu ? Dodam, że oboje nagrywamy w podobnych warunkach. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.


czwartek, 27 marca 2014, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Jaki sprzęt do nagrywania wideo do 2tys. ?
Cytuj:
Co myślicie o Canonie 600D ? Może 700d ?

Słaby pomysł jeżeli chodzi o spowolnienia. Jeżeli myślisz o aparacie pomyśl o:
- Panasonic G6, GH3 lub GH4 - niestety ceny powyżej budżetu.
Aparaty te oferują 50p w FHD czego Canon niestety nie posiada. Canony co prawda mają 50p w 1280x720 ale jakość pozostawia wiele do życzenia - moira i aliasing.
Cytuj:
np. 120 klatek w jakiejś sensownej rozdzielczości, np. 1080p

W aparatach ciężko uzyskać tyle klatek. Jedyny sensowny aparat to GH4 z 98 k/s. Premiera tej puszki pewnie gdzieś koło czerwca.
Cytuj:
Jaki jest tego powód ? Czy klatki to nie wszystko ? Czy jeszcze coś ma znaczenie, może jakość obrazu ?

Na płynne zwolnienia największy wpływ ma ilość k/s. Im więcej tym lepiej. Twixtor to półśrodek, który dorabia brakujące klatki. Czasami wychodzi lepiej, czasami gorzej. Wszystko zależy od sceny. Druga sprawa to montaż. Najprościej zmienić ilość klatek. W twoim przypadku ze 120 na 30 i obrobić to w projekcie 30p. Z automatu nagranie zwolni się 4-ro krotnie.
Tu przykład z materiałem 50p. Analogicznie będzie z twoim tylko jak już wspomniałem projekt 30p i 30 k/s.
Obrazek
^^^ Tutaj widać klip bez zmiany ilości klatek. Aby dokonać zmiany wchodzimy we właściwości nagrania.
Obrazek
i zmieniam z 50 na 25 klatek. U ciebie zmienisz ze 120 na 30.
Z automatu nagranie w moim przypadku zwolniło 2x co widać na zestawieniu
Obrazek
Teraz można zacząć bawić się Twixtorem by uzyskać jeszcze lepsze zwolnienia.

Można zadać pytanie:
A dlaczego nagrania 120p nie wstawić do projekty 25 k/s ?
Lepsze efekty wychodzą gdy ilość klatek jest "łatwo" podzielna. Tu najprościej wychodzi właśnie 30 k/s. Materiał taki będzie wyświetlany bardziej płynnie. Szczególnie na YT i naszych monitorach komputerowych gdzie zazwyczaj mamy odświeżanie w 60 Hz. Można jeszcze pokusić się o projekt w 24 k/s gdzie z automatu otrzymamy 5 krotne zwolnienie ale tu już dochodzi efekt tzw. strobo, który jest większy niż w 30 k/s.


piątek, 28 marca 2014, 11:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 lutego 2014, 17:45
Posty: 31
Post Re: Jaki sprzęt do nagrywania wideo do 2tys. ?
mstmst napisał(a):
- Panasonic G6, GH3 lub GH4


Mógłbyś mi jako osoba z większą wiedzą napisać tak na szybko wady i zalety poszczególnych modeli ? I jaka byłaby orientacyjna cena GH4 ?


Nie chciałbym zanudzać swoimi gniotami, ale jakbyś mógł zerknąć na ten materiał, to byłoby super: https://www.youtube.com/watch?v=XIFeaLTW-JI W 1:23-1:26 widać ewidentnie klatkowanie, a 2:08-2:11 wszystko jest płynnie, pomimo tego, że pierwsze nagranie jest MNIEJ spowolnione. W pierwszym ustawiona jest prędkość 39% pliku źródłowego (plik źródłowy 120fps), a w drugim 27%. żadna z wartości nie jest odpowiednio podzielna, ale czy w przypadku wartośći dzielonych przez pełne liczby, efekt byłby lepszy ? I jaki w tym przypadku jest powód klatkowania i gdzie tu logika, że mniej spowolniony materiał bardziej klatkuje ? Czy chodzi tutaj o specyfikację danej sceny ? Dodam, że w Adobe Premiere Pro CS6 w Time Remapping nie ustawia się ile klatek ma mieć materiał końcowy, tylko wybieramy procenty, więc 25% odpowiada 4-krotnemu spowolnieniu. To jest jedna sprawa, a jeszcze druga... w GoPro mam napisane 120 klatek, a Adobe Premiere Pro CS6 pokazuje mi 119. Może się to wydać mało znaczące, jedna klatka, ale w przypadku, kiedy chcemy to podzielić przez pełną liczbę, to pojawia się problem. O co chodzi ? A i oczywiście cała Sekwencja jest ustawiona na 30 klatek.
Mógłbyś wyjaśnić na czym polega efekt strobo ?


sobota, 29 marca 2014, 01:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Jaki sprzęt do nagrywania wideo do 2tys. ?
Cytuj:
Mógłbyś mi jako osoba z większą wiedzą napisać tak na szybko wady i zalety poszczególnych modeli ?

Panasonic G6
Obrazek
W skrócie. Model pozycjonowany niżej niż seria GH a więc posiada mniej możliwości w zakresie kodowania video. Mona rzec, że zapis jest standardowy - jeżeli mówimy o kodeku. Obudowa aparatu wykonana z tw. sztucznego ale akurat w tym przedziale cenowym to nic złego. Standard można rzec.
Panasonic GH3
Obrazek
Model ten u Panasonica można nazwać profesjonalnym. Obudowa magnezowa, więcej możliwości w kodowaniu obrazu, lepsza ergonomia itp. itd.
Obrazek
Jak widać masz sporo możliwości wyboru zapisu video. W G6 masz praktycznie końcówkę tej tabeli AVCHD
Panasonic GH4
Obrazek
Jest to rozwinięcie modelu GH3. Dodano możliwość nagrywania w 4K i polepszono kodowanie obrazu. Dodano także możliwość nagrywania w 98 k/s. Na zdjęciu dodatkowo widać "grip" rozszerzający możliwości video. Parametry zapisu video.
Obrazek
Cena GH4 będzie wyższa od GH3 i może oscylować w granicach 5-6 tys. zł.
Krótkie video o GH4 http://www.youtube.com/watch?v=2XHBKNI8 ... S6h8A#t=97
Cytuj:
zerknąć na ten materiał, to byłoby super: https://www.youtube.com/watch?v=XIFeaLTW-JI W 1:23-1:26 widać ewidentnie klatkowanie, a 2:08-2:11 wszystko jest płynnie, pomimo tego, że pierwsze nagranie jest MNIEJ spowolnione

Trudno oceniać materiał z YT. Osobiście nie widzę "logiki" w kodowaniu materiału przez ten kanał. Czasami jest dobrze a czasami źle. Najlepiej oceniać surowy materiał więc się nie wypowiem w tej materii.
Cytuj:
Dodam, że w Adobe Premiere Pro CS6 w Time Remapping nie ustawia się ile klatek ma mieć materiał końcowy, tylko wybieramy procenty, więc 25% odpowiada 4-krotnemu spowolnieniu.

Zauważ, że ja nie zwolniłem materiału funkcją w programie edycyjnym tylko zmieniłem ilość klatek na sekundę co automatycznie zwolniło klip. To jest różnica. W moim też można tak zwolnić materiał ale to inna bajka.
Obrazek
Najpierw zmieniam ilość k/s a później bawię się Clip Speed zmieniając prędkość procentowo.
Cytuj:
Mógłbyś wyjaśnić na czym polega efekt strobo ?

Temat dość obszernie wałkowany na forach. No ale w wielkim skrócie. "Efekt strobo" to klatkowanie obrazu szczególnie widoczne przy panoramach, osobach/obiektach, które szybko poruszają się w kadrze. Wpływa na to:
- ilość klatek na sekundę. Im mniej tym efekt staje się bardziej widoczny
- czas/migawka - im krótsza tym tym większe "strobo"
- sposób prowadzenia aparatu/kamery
- scena - statyczna/dynamiczna
- sposób nagrania obrazu - progresywnie lub z przeplotem. Inaczej wygląda 25 k/s nagranych progresywnie (jest strobo) a inaczej gdy nagramy z przeplotem 50i (nie ma). Oczywiście należy pamiętać o wspomnieniach wcześniej zależnościach :) - bo nic nie stoi na przeszkodzie by nagrać w 50p ( z odpowiednią ekspozycją) jeżeli tylko pozwala na to sprzęt.


sobota, 29 marca 2014, 14:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL