Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 21:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z odtwarzaniem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post Problem z odtwarzaniem
Witam.
Czytam własnie forum,ale odpowiedzi na moje pytanie nie znajduję.
Zatem po kolei.
Zgrywam za pomocą karty video (VIVO) materiał na dysk twardy,kodując go za pomocą popularnego kodeka MJPEG(PicVideo).
Tak otrzymany plik AVI importuję z poziomu Premiere do okna projekt. I tu właśnie pojawia się problem.Plik w okienku projekt da się oglądać,w oknie Source również,ale po przeniesieniu go na ścieżkę np.Video 1 w okienku Program odtwarzane jest tylko kilka pierwszych klatek i ekran robi się czarny.Dalej słychać już tylko dzwięk.
Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
Pozdrawiam.


czwartek, 3 marca 2005, 20:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie znam karty VIVO, ale jeżeli kodek owej karty zintegrował ci się z adobe premiere (tu też ważna jest kolejność instalowania wpierw karta, później premiere) uruchamiaj program do pracy w standardzie owego kodeka (karty), materiał leżący na timeline nie będzie podlegał dekompresji z czym najwyraźniej system sobie nie radzi, a nawet "w locie" podgląd otwarzanych sekwencji otrzymasz na wyjściu karty video. W tej chwili najwyraźniej premiere póbując pokazywać podgląd dekompresuje materiał, lecz widocznie dławi się po chwili. Czy po zrenderowaniu materiału jest już podgląd?.
Oczywiście to moje przypuszczenie i być może problek tkwi zupełnie gdzie indziej.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 4 marca 2005, 13:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Czytając odpowiedź na moje zapytanie,widzę, że nie wyraziłem się ściśle.Otórz do przechwytywania używam nie karty video,a karty graficznej z wejściem i wyjściem wideo. Kodek zatem jest jak najbardziej "softverowy", a nie sprzętowy zintegrowany z kartą.
Odpowiedź jednak nasunęła mi pewne przypuszczenia odnośnie opisywanego problemu.
Zatem ustawienia projektu mają zasadniczy wpływ na zachowanie Premiere.Czy zatem program nadaje się do edycji materiału przechwyconego z kamery analogowej?
Dodam jeszcze ,że przechwytu dokonuję w programie zewnętrzym ponieważ Premiere nie "widzi" mojej karty.
I może jeszcze jedno pytanie.Czy materiał podczas przechwytywania z kamery analogowej można kodować do pliku DV? Było by to chociaż po części zgodne z ustawieniami projektu w Premiere.
Pozdrawiam.


piątek, 4 marca 2005, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Mogę tylko podejrzewać ... że jest to po prostu wina premierki ...
http://www.ulead.com/download/trial.htm
Spróbuj stamtąd stargać MediaStudio Pro i spróbować czy na nim też będziesz miał takie problemy ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 5 marca 2005, 13:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Badam temat dalej i nie potrafię zinterpretować wniosków.
Otórz wspomniany plik zaimportowany do programu Canopus Edius Pro3 nie odtwarza się wcale.Czarny ekran,fonia jest.Natomiast program,który sprawia najmniej problemów i tym razem nie zawiódł.Mam na myśli Ulead Video Studio 8, w którym wszystko działa jak należy.Wracając do Premiera dziwnie wygląda(jak dla mnie) funkcja importu plików.Trwa stosunkowo długo(plik wielkości ok. 8 GiGa, a przy tym Premiere tworzy dodatkowy plik(pewnie na swoje potrzeby) o wielkości 1 GiGa.No cóż może tak ma być?
Odpowiadając na pytanie Montażysty Darka A dodam jeszcze ,że po zrenderowaniu materiału również go nie widać.


sobota, 5 marca 2005, 17:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Wykonałem kolejne testy przechwytując minutowe fragmenty i kodując je za pomocą kodeków MJPEG. Są to PicVideo firmy Pegasus i drugi kodek firmy Main Concept.Niestety bez pozytywnych rezultatów.Obraz się albo zatrzyma,albo czarny ekran.Dodam,że jak za wspomnianymi klipami dodam popularną kaczuchę z Ulead Studio to ją widać.
Pozdrawiam.


niedziela, 6 marca 2005, 08:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Masz kamerę cyfrową, więc chyba kwota 35-u złotych za kontroler fire wire nie powinna być dla ciebie ogromnym wydatkiem, a to właśnie ona i tylko ona za pomocą dołączonego przewodu pozwoli ci zgrywać materiał w formacie Microsoft AVI DV - formacie który nie odbiega jakością od materiału źródłowego, gdyż tak właśnie zapisują cyfrowe kamery. Tak zgrane materiały możesz dowolnie bez końca edytować, montować ciąć przerzucać w tę i z powrotem między różnymi aplikacjami nie tracąc "ani grama" na jakości. Oczywiście w końcowym etapie możesz to skopresować do odpowiedniego standardu plytki czy to DVD, DivX, czy nawet VCD, lub nie wiem jakiego. Ważne jest jedynie, aby uruchamiany adobe premiere konfigurować do pracy właśnie w tym standardzie, bo jak widać domyślnie programy uruchamiają ci się w standardzie nie DV, ale do pracy z plikami w kompresji przysłowiowej kaczuchy z Uleada, a to żadna jakość do poważnej pracy, można ją traktować jedynie jako ciekawostkę, mało tego twoja VIVO najwyraźniej zgrywa jeszcze inaczej, przez co nie otrzymujesz podglądu. Godzina materiału AVI DV to około 12.5GB plik, na co żaden tutorial ani filmowe demo płytki z programem pozwolić sobie nie mogą i stąd kaczucha jest plikiem skompresowanych do granic możliwości, jak i sama jej rozdzielczość z pewnością znacznie różni się do zapisu kamery.
Praca premiere w standzardzie Microsoft AVI DV nie wymaga nawet renderignu, podgląd mamy nie tylko w ekranie edycyjnym, ale nawet na wyjściu w tym wypadku kontrolera fire wire, program przelicza jedynie ingerencje w materiał jakich w locie nie daje rady wyemitować.
Pozdrawiam gorąco


niedziela, 6 marca 2005, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Gdybym miał kamerę cyfrową z pewnością nie byłoby problemu.Niestety moja kamera to tylko HI 8.Sony CCD TR 3100.
Zatem jak przygotować plik aby nadawał się do edycji w AP?
Pozdrawiam.


niedziela, 6 marca 2005, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Problem jest na tyle uciążliwy ,że skutecznie uniemożliwia mi pracę.
Samego przechwytywania dokonuję w Video Studio 8 przy pomocy karty graficznej Asus V9520 z wejściem video.Może problem tkwi w ustawieniach samego Studio?
Karta umożliwia przechwyt z rozdzielczością 720/576 natomiast Studio pyta jak zapisać plik.Ponieważ pliki Mpeg nie nadają się do edycji wybieram Avi,ale i tutaj jest sporo możliwości.Po lekturze wielu postów doszedłem do wniosku ,że plik wynikowy powinien być jak najmniej skompresowany i tak też czynię, 90 minutowa kaseta zajmuje około14 GIGA na dysku,a użyty kodek to własnie MJPEG.Nie wiem jednak czy tok rozumowania jest słuszny?
Komputer to P4 3,2G, dysk serial ATA Samsung 120G, 512M Ramu.
Pozdrawiam.


niedziela, 6 marca 2005, 21:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Moja gafa, nie wiem skąd sobie ubzdurałem, że masz cyfrową kamerę. Zainstaluj to http://www.morgan-multimedia.com/ubb/fo ... jpegv3.exe i zobacz czy premiere zaczął widzieć twoje zgrywane sekwencje.
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 7 marca 2005, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
To był strzał w dziesiątkę.Wykonałem kilkanaście testów i działa.
Mało tego! Obecność tego kodeka w systemie spowodowała,że wszystkie dotychczas niewidoczne klipy mam jak na dłoni.
Dziękuję :P
Pozdrawiam.


wtorek, 8 marca 2005, 00:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 18:08
Posty: 2
Post 
Cytuj:
Tak otrzymany plik AVI importuję z poziomu Premiere do okna projekt. I tu właśnie pojawia się problem.Plik w okienku projekt da się oglądać,w oknie Source również,ale po przeniesieniu go na ścieżkę np.Video 1 w okienku Program odtwarzane jest tylko kilka pierwszych klatek i ekran robi się czarny.Dalej słychać już tylko dzwięk.

ja mam tak samo, z tym, że ja posiadam materiał skompresowany xvidem.
u mnie nie pokazuje nawet pierwszych klatek w klipie.
probowałem juz instalowac rozne kodeki.
dzis usunałem wszystkie jakie miałem, usunałem z rejestru wszystkie wpisy, ktore mialy w nazwie 'xvid' po czym zainstalowałem xvida i nic nie działa.
zawsze moge skompresowac je jeszcze raz na divx'a ale bedzie to duzo roboty, poza tym strace i tak słabą jakośc filmu


piątek, 25 listopada 2005, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 491
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Pytałeś o zapis z kamery analogowej w formacie DV - realizują to konwertery a/c, np ADVC50. Na takim pracuję.

Pozdrawiam.

_________________
Stanisław


piątek, 25 listopada 2005, 22:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2004, 04:57
Posty: 24
Post 
ja zgrywam z magnetowidu przez kartę vivo ati 9600pro z pełną rozdzielczością 720/576 kodek microsoft avi dv w nero czy moovi marker i w premiere montuje bez problemu. Klatek niegubi chyba że 1 na początku.


niedziela, 22 stycznia 2006, 23:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL