Teraz jest poniedziałek, 23 listopada 2020, 19:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z przejściami w AP 1.5 Pro 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post Problem z przejściami w AP 1.5 Pro
Witam,

Zgrałem materiał z kamery do AP jako jeden plik bez podziału na sceny. Podczas montażu podzieliłem żyletką materiał na sceny (tam gdzie normalnie następowała zmiana ujęcia) i powkładałem przejścia m.in. cross disolve (nie pamiętam czy tak się to pisze). I co się okazało? Przejścia nie działają. Nie oznacza to, że nie działają wszystkie ale te z przenikaniem obrazu lub nakładaniem nie działają. Aby sprawdzić wycięty fragment clipu przeniosłem na koniec i tam dałem przejście. I jest OK. Czy to oznacza, że zgrywając z kamery powinienem zgrywać każdą scenę jako osobny plik? Podobno w AP jest taka opcja. Jak to się robi?

I kolejne pytanie, do kodowania chciałem użyć Cinema Craft ale nastąpił problem z dźwiękiem, ponieważ zażądał on próbkowania czy czegoś innego na poziomie 48kHz Większość mp3 jakie mam jest 44,1kHz. Jak już znalazłem taką co miała 48 to z kolei nie mogłem jej zaimportować do AP. Czy można to jakość ominąć?

Pozdrawiam
Tomek


środa, 23 marca 2005, 08:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam

spróbuj może wyrenderować. Nie wiem po co Ci dzielenie na sceny, tego się nie używa z reguły. Używają tego amatorzy, którzy robią filmy z wakacji. Ale jak chcesz: W oknie 'Capture' w prawym, dolnym rogu znajdziesz taką opcje Scene Detect.

Pozdrawiam

Michał

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


czwartek, 24 marca 2005, 14:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 28 marca 2005, 18:14
Posty: 2
Post 
Witam,

Prawdopodobnie nie masz zakladek jednej sceny na druga, szczegolnie jak pociales material "zyletka". Na koncu efekt "przenikania" dziala OK, bo AP przy dokladaniu nowej sceny do sekwencji domyslnie uzywa kilku klatek zakladki.

Mozesz albo:

- zgrac jeszcze raz z tasmy przez AP z podzialem na sceny (patrz 1 odpowiedz Michala) i potem sobie powkladac w sekwencje kolejne klipy/sceny. Wtedy AP nalozy nieco kazda scena i bedzie OK
- zgrac wszystkie czesci do plikow i dalej jw
- przepuscic duze AVI przez MovieMaker'a z XP - przy wczytywaniu do swojego projektu/kolekcji automatycznie -byc moze- podzieli na sceny. U mnie podzielil, ale plik AVI byl czytany z tasmy MM. Tyle ze potem trzeba kazda scene eksportowac do oddzielnego pliku, a dalej jw
- poprzesuwac sceny tak, aby nachodzily nieco na siebie tam, gdzie chcesz uzyc efektow tego wymagajacych.

Co do drugiej czesci pytania - nie mam wiedzy na ten temat.
Pozdrowienia
Pawel


poniedziałek, 28 marca 2005, 18:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL