Teraz jest sobota, 11 lipca 2020, 11:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Komunikat przy wstawianiu przejść w AP 1.5 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post Komunikat przy wstawianiu przejść w AP 1.5
Witam,

Wiem, że jest to z pewnością kwestia ustawień. Chodzi o to, że po zgraniu materiału z kamery z podziałem na sceny, dodając przejścia za każdym razem otrzymuję komunikat "Insufficien media. Some frames will be repeated czy coś podobnego." Nie mniej jednak przejścia dało się wstawiać.
Pamiętam, że podczas przechwytywania zmieniałem coś z jakiejś wartości na 0 i może dlatego tak jest. Niestety nie jestem teraz przy swoim komputerze i nie mogę tego sprawdzić. Później dokładnie napiszę co zrobiłem.

Pozdrawiam
Tomek


czwartek, 2 czerwca 2005, 11:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 109
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Premiere dubluje ci ostatnie lub pierwsze klatki materialu aby wstawić przejście. Wyglada to niezbyt estetycznie bo przejście wygląda jak ze stop klatek. Jeżeli odpowiednio przytniesz material (tam gdzie przejście końcówka jednego klipu i początek następnego) problem zniknie. Jeżeli chodzi o ustawienia przy przechwytywaniu z detekcją scen to nic nie mogę na ten temat powiedzieć bo tego nie używam. Zgrywam poprostu caly material a później w miarę potrzeb tnę żyletką i wycinam niepotrzebne elementy. Jeżeli mam nagrane dwa kawałki i chcę miedzy nimi wstawić przejście to gdy przycinam material przycinam go troszkę więcej aby starczyło na przejście.
Pozdrawiam, Grzesiek.


czwartek, 2 czerwca 2005, 13:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Witam ponownie,

Dokładnie sprawdziłem, chodzi o komunikat "Insufficient media. This transition will contain repeated frames." Próbuje to z przejściem Cross Dissolve. Dokładnie tego nie pamiętam ale chyba wcześniej nie miałem tego problemu. Jak należy ustawić parametry przechwytywania aby uniknąć tego rodzaju problem? Czy jedynym rozwiązaniem jest to co napisał GregoriusR?

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.

Tomek


piątek, 3 czerwca 2005, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Jak już napisał GregoriusR Premiere wykorzysta do utworzenia przejscia klatki z końca pierwszego lub początku drugiego klipu.
Przyklad:
Zaimportuj do okna Timeline dwa klipy i wstaw przejście, najlepiej takie, które z pierwszego klipu zrobi miniaturę widzianą na tle drugiego klipu.Jeżeli klipy nie były przycinane pojawi się komunikat.
Rozciągnij podstawę czasu aby dobrze widzieć przejście w Timeline i odtwarzaj po jednej klatce.Z pewnością zauważysz, że widok drugiego klipu w oknie monitor pojawi się wcześniej niż wskazuje na to oś czasu w Timeline co zatem oczywiste będzie on nieruchomy.O tym właśnie informuje komunikat i wydaje mi się, że opcje przechwytywanie nie mają z tym nic wspólnego.
Pozdrawiam


piątek, 10 czerwca 2005, 12:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 08:02
Posty: 67
Post 
Czy znaczy to, że aby uniknąć problemu powtarzających się klatek nie można pozostawić klipów okalających przejście bez przycięcia? 8O


niedziela, 3 lipca 2005, 09:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
to znaczy

...dziwi mnie tylko zdziwienie... 8O


niedziela, 3 lipca 2005, 12:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 08:02
Posty: 67
Post 
Jestem zaskoczony tym, że klip koniecznie trzeba przyciąć. Załóżmy, że jest on idealnie nakręcony i nie chcę nic w nim przycinać. Dlaczego przejście Cross Dissolve miałoby tego nie zaakceptować?


wtorek, 5 lipca 2005, 10:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
witam

Cytuj:
Jestem zaskoczony tym, że klip koniecznie trzeba przyciąć. Załóżmy, że jest on idealnie nakręcony i nie chcę nic w nim przycinać. Dlaczego przejście Cross Dissolve miałoby tego nie zaakceptować?

Obrazek

załóżmy, że czerwony klip jest tym idealnie dociętym. wstawiamy cross dissolve pomiędzy idealnie docięty czerwony i niebieski pasek. co chcemy uzyskać. oczywiście, aby w trakcie trwania przejścia obraz płynnie zmienił się z niebieskiego w czerwony. jednak aby wykonać przejście, musimy mieć już na początku jego trwania klip czerwony, a nawet na końcu przejścia niebieski. inaczej, zakładając, że brak klipu zastępujemy czarnym kolorem, otrzymamy efekt jak na rysunku. w związku z tym, coś w te żółte miejsca trzeba wstawić... na przykład pierwszą klatkę klipu, póki nie jest jeszcze bardziej niż w połowie widoczny.

czyli jednym zdaniem - idealnie przycięty klip to ten uwzględniający czas trwania przeniku - nazywa się to zakładka - overlap


piątek, 8 lipca 2005, 14:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL