Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 08:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Eksport w AP6.5 - format 16:9 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 01:33
Posty: 4
Lokalizacja: Radom
Post Eksport w AP6.5 - format 16:9
Witam
Jak wyeksportowac material, ktory byl nagrany w formacie 16:9 od razu na kamerze (Sony PD-250), zmontowany w AP 6.5 (project PAL WideScreen), w jakosci DV - zeby ostateczny *.avi miał WYMIARY np. 720 na 400 (domyslnie w formacie DV, "frame size" dla PAL sa 720 i 576 - wtedy obraz jest "rozciagniety", a ja chce uzyskac efekt kaszty, zeby sie na kompie ogladalo w 16:9, z czarnymi pasami)

Problemu nie mam jak eksportuje do Divxa bo tam moge zmienic Frame Size.

P.S na forum nie moglem tego znalezc


sobota, 11 czerwca 2005, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Cytuj:
domyslnie w formacie DV, "frame size" dla PAL sa 720 i 576 - wtedy obraz jest "rozciagniety", a ja chce uzyskac efekt kaszty


czyli rozumiem że vhodzi Ci własnie o to co uzyskujesz ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 03:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 01:33
Posty: 4
Lokalizacja: Radom
Post 
jeesoo napisał(a):
Cytuj:
domyslnie w formacie DV, "frame size" dla PAL sa 720 i 576 - wtedy obraz jest "rozciagniety", a ja chce uzyskac efekt kaszety


czyli rozumiem że chodzi Ci własnie o to co uzyskujesz ...


nie no wlasnie uzyskuje obraz 720 na 576 a chce miec 720 na 400 - obraz pierwotnie jest nagrany w formacie 16:9 na kamerze - jak ekspotuje w AP to mi daje obraz rozciagniety w gore a musi byc "splaszczony"...

a uzyskuje obraz w 4:3 a chce uzyskac 16:9 przy ogladaniu na kompie w jakosci DV

pytanie jak eksportowac do jakosci DV o innych rozmiarach niz 720x576 (u mnie w AP6.5 nie moge zmienic frame size jak mam jakosc "Microsoft DV AVI")


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ok - rozumiem ...

mi osobiście w AP nie udało sie tego osiągnąć ... Chociaż to była wersja 6.5 - nie wiem jak w Pro ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 14:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
witam

rozdzielczosc widescreen PAL to wlasnie 720x576. obraz jest rozciągnięty, bo nie masz korekcji pixel aspect ratio, ktora właśnie odróznia 4:3 od 16:9. format DV nie istnieje w innych rozdzielczościach. to odtwarzacz musi mieć ustawienia PAR 16:9, wtedy zachowuje poprawne proporcje. temat o ile sie nie mylę był wałkowany.

pozdro


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 17:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Grass : ale pytanie było jak o zrobić na Premierce ... ;P

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 20:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 01:33
Posty: 4
Lokalizacja: Radom
Post 
Dzięki GrassHoppeR - no wlasnie nie moglem tego znalezc na forum, chyba ze zle szukalem, albo cos z indeksowaniem wyszukiwarki jest nie tete... (wpisywalem 16:9, 16 na 9, format, widescreen - i nic konretnego nie bylo)...

Czyli generalnie nie uda mi sie tego zrobic w Premiere 6.5 ?
a moze znacie jakis program, ktory zwezi obraz z wyskosci 576 do 400 i po klopocie jak dla mnie?!


wtorek, 14 czerwca 2005, 18:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
premiere ci zwęzi - masz to w ustawieniach projektu i eksportu. jeśli jednak zmienisz rozdzielczość, to musisz też zmienić kodek, bo DV działa tylko w 720x576. najlepiej wyeksportuj do DV a potem, np. w VirtualDub bez problemu usuniesz przeplot i przeskalujesz.

pozdrawiam


wtorek, 14 czerwca 2005, 20:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL