Teraz jest środa, 2 grudnia 2020, 15:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 czy można połączyć funkcję crop, resize, z track matte key? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post czy można połączyć funkcję crop, resize, z track matte key?
Zrobiłem tak. Mam mapę.avi, która pokazuje trasę jaką szedłem podczas wycieczki na Orlą. Chciałem widzieć tylko jej kawałki, więc używałem funkcji crop do wycięcia tego, co jest mi potrzebne, czasem zmniejszałem a czasem powiększałem mapę, przesuwałem ją. Teraz se wymyśliłem, że chciałem rozmazać brzegi tej mapy, lecz każdy efekt rozmazujący brzegi rozmazuje je w całej mapie a nie tylko w wycinku, który mnie interesuje. Pomyślałem se, zatem że stworzę se maskę, którą uda mi się coś zdziałać (tu jestem zielony). Ściągnąłem se tutorial i okazuje się, że maska nie działa, jedyne co mi przyszło do głowy to to, że track mate key nie działa na zmienionym obrazie tylko na oryginalnym a potem go przesuwa. To by się zgadzało, ale jak to rozwiązać???
Michał.


wtorek, 29 listopada 2005, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tylko po co ci to rozmazanie ? Po co sobie życie utudniać ? :D Nie bardzo w ogóle wiem co chcesz zrobić ale gdybym miał pokazać mape i trase to poprostu zrobił bym duży plik .jpg albo psd albo cokolwiek co akceptuje Twój program. Duży oczywiście w sensie, że miał by np. 2000x1000 poźniej wkładasz i przesuwasz go sobie tak aby widzieć wybrany fragment - reszta zostanie poza kadrem i już.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


wtorek, 29 listopada 2005, 20:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
tak właśnie zrobiłem :) tylko że film jest dość ciemny a mapa jasna, chciałem to przejście jakoś wygładzić,i z tego cały ten problem :)
Michał.


wtorek, 29 listopada 2005, 20:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
No więc poradziłem sobie jakoś ze swoim problemem stosując filtr chanel blur lecz nadal zastanawia mnie problem który przedstawiłem. Gdybym np. chciał zaokrąglić krawędzie czy coś innego do czego potrzebna mi byłaby maska. Niech się ktoś wypowie... :)
Michał.


wtorek, 29 listopada 2005, 20:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL