Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 11:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zgrywanie materialu - problem (Premiere + Matrox rtx100) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 stycznia 2005, 13:50
Posty: 6
Post Zgrywanie materialu - problem (Premiere + Matrox rtx100)
Witam forumowiczow.

Mam problem ze zgrywaniem materialu z kamery. Mam Matroxa RT.X100, Premiere Pro i Sony HVRZ1.

Generalnie moge zgrywac po standardowych ustawieniach Premiera, ale jesli w ustawieniach przelacze sie na zgrywanie po Matroxie lub uzywajac Matrox Media Tools, tuz przed startem zgrywania pojawia sie komunikat: "Your DV-1394 device's video standard does not match your system's video standard (NTSC or PAL)". Ale i kamera i system pracuje w PALu... Nie kumam. Nic nie dalo przeinstalowanie wszystkiego (premiera, matroxa, driverow kamery...).

Druga rzecz - zgrywajac w Premierze, ale po Matroxie, nie widze nagranego materialu w oknie podgladu i nie slysze dzwieku. Jesli zaczne zgrywanie, pojawia sie komunikat "Unknown recorder error" i nic juz nie moge zrobic. Dopiero, jesli przelacze sie na standardowy config Premiera moge zgrywac bez problemu.

Generalnie, zapis jest cyfrowy, wiec tak czy siak zgrywa sie material do tej samej jakosci, ale nie wiem skad taki blad. I wolalbym go rozgryzc...

Spotkaliscie sie z takim problemem?

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,
sebek


sobota, 21 stycznia 2006, 14:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
Zakladajac ze wszystkodobrzepodlaczyles to jesli przez Matrox Media Tool to moje pytanie najpierw jest takie czy program ten otwiera Ci sie bez problemu czy tez od razu pojawia Ci sie komunikat iz DV-1394 nie jest widoczne jesli nie to wszystko raczej jest w porzadku tylko przy zgrywaniu musisz nacisnac zakladke bodajze VTR i wtedy powinno byc ok a w Premierze po nacisnieciu F5 wyleci ci okienko przechwytu i tam w zakladce settings wybierasz czy DV 1394 czy tez Matrox avi i zatwierdzasz i powinno hulac
Daj znac czy cos pomoglo


sobota, 21 stycznia 2006, 16:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 stycznia 2005, 13:50
Posty: 6
Post 
Witaj.

Matrox Media otwiera sie bez problemu - kamera musi byc wtedy juz podlaczona i wlaczona, bo inaczej krzyczy, ze nie ma 1394 device i w ogole sie nie odpala. Problem w tym, ze jak klikne na record, wywala ten komunikat. Sprobuje jeszcze raz z zakladki VTR.

Co do Premiera, to robie dokladnie jak piszesz, z tym, ze w momencie nacisniecia record wywala z kolei ten drugi komunikat.

Zglupiec mozna. Sprobuje raz jeszcze i dam Ci znac.

Pozdro.
s.


sobota, 21 stycznia 2006, 16:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
W Toolsie nie naciskasz zadnego przyciska rec tylko scan/capture
A jak chodzi o Matroxa to czy aby napewno masz dobra konfiguracje komputera jak wlaczas Premiera to zaladowywuje Ci wszelkiego rodzaju efekty Matroxa wrzuc na timeline jakis filmik i naloz na niego filtr wtedy zobaczysz czy wogole Matrox jest widziany (mialem taki sam problem na poczatku) kwestia odpowiednej plyty glownej i jej odpowiedniego wlozenia w slot niby blahostka ale w przypadku Matroxa bardzo wazne.
Jak to nie pomoze (czyli ze Matrox dziala) sproboj Start w windowsie i przy programie Matrox Media Tools wcisnij Audio Capture Drift Detection i niech detekcionuje. Dzisiaj nie mam kamerki bo pozyczylem ale jutro jak bede mial to wtedy sprubuje Ci pomoc w praktyce bo narazie bez kamerki Tools nie dzialaja tak jak nalezy
Pozdrawiam


sobota, 21 stycznia 2006, 18:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 stycznia 2005, 13:50
Posty: 6
Post 
Dzienks. Matrox dziala poprawnie - mam podglad na TV itd, wiec chyba jest dobrze zainstalowany... :D

Pokombinuje jeszcze z Auto Capture Drift Detection i napisze co z tego wyszlo.

Pzdr,
s.


sobota, 21 stycznia 2006, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Strzelam, że masz polskiego Windowsa XP :) Zgadłem :?: Jeśli tak to Twoim problemem jest plik msdv.inf - musisz go wgrać od angielskiej wersji Windowsa i po problemie.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 22 stycznia 2006, 00:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 stycznia 2005, 13:50
Posty: 6
Post 
Witam ponownie.

Richi - trafiony-zatopiony :D. Generalnie taki plik u mnie nie istnieje [!]. Jest msdv.in_ i nijak nie idzie go podmienic. Wszystkie pliki MS DV sa identyczne z tymi z wersji angielskiej. Ale chyba nie tu lezy problem (przynajmniej u mnie).

Pogrzebalem jeszcze na forach Matroxowych i znalazlem jedna przyczyne. Windows, jako przeciez najlepszy sytem operacyjny [sic!], w przypadku niektorych kamer zle rozpoznaje system PAL i przypisuje kamerze system NTSC. Tak po prostu. Ciekawe, ze nie odwrotnie.... Chyba Gates nie przewidzial, ze mozna miec nie-amerykanski system zapisu video...

Jest na to latka Microsoftu, ale tylko do... wersji angielskiej Windowsa. Patch 893008
Ja niestety posiadam wersje polska, wiec za chwile wywale ja w diably i przechodze na angielska. Caly soft Adobe i Matrox pono stabilniej pracuje z angielskim Windowsem. Po zaladowaniu tego patcha trzeba jeszcze wylaczyc w BIOSie port 1394 na plycie. Calosc bedzie szla przez Matroxowe FireWire.

Skwirek - probowalem Audio Capture Drift Detection i jak na razie bez zmian. Wydaje mi sie, ze diabel siedzi w Windowsie. Jak zawsze.

Pozdro - moze uzytkownikom angielskiego Windowsa choc troche to ulatwi zycie.
SEB


wtorek, 24 stycznia 2006, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
w zasadzie to oficjalnie Matrox informuje ze jego karta dziala tylko pod Windows w wersji angielskiej


czwartek, 26 stycznia 2006, 13:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
sebek napisał(a):
Witam ponownie.

Richi - trafiony-zatopiony :D. Generalnie taki plik u mnie nie istnieje [!]. Jest msdv.in_ i nijak nie idzie go podmienic. Wszystkie pliki MS DV sa identyczne z tymi z wersji angielskiej. Ale chyba nie tu lezy problem (przynajmniej u mnie).


Skoro masz PL Winde, to problem na pewno tkwi w tym - miałem to samo. Plik istnieje, ale jesst ukryty, jego lokalizacja to C:\WINNT\inf.

sebek napisał(a):
Ja niestety posiadam wersje polska, wiec za chwile wywale ja w diably i przechodze na angielska. Caly soft Adobe i Matrox pono stabilniej pracuje z angielskim Windowsem. Po zaladowaniu tego patcha trzeba jeszcze wylaczyc w BIOSie port 1394 na plycie. Calosc bedzie szla przez Matroxowe FireWire.


Nie wywalaj polskiej windy. Jeśli nie posiadasz MSDV.inf z wersji angielskiej to napisz do mnie PW - wyślę Ci na maila. Ja dostałem swego czasu ten plik od supporu Matroxa. Osobiście po opanowaniu konfiguracji nie miałem żadnych problemów ze stabilnością softu/karty na WinXP PL + SP1. Co do FW zintegrowanego z płytą główną to oczywiście trzeba to wyłączyć, a wszystkie materiały zaciągać przez RTX'a.

sebek napisał(a):
Skwirek - probowalem Audio Capture Drift Detection i jak na razie bez zmian. Wydaje mi sie, ze diabel siedzi w Windowsie. Jak zawsze.


To akurat nie ma nic do rzeczy. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 26 stycznia 2006, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
vidmax napisał(a):
w zasadzie to oficjalnie Matrox informuje ze jego karta dziala tylko pod Windows w wersji angielskiej


W zasadzie to nie jest prawda. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 26 stycznia 2006, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Richi_TDI napisał(a):
vidmax napisał(a):
w zasadzie to oficjalnie Matrox informuje ze jego karta dziala tylko pod Windows w wersji angielskiej


W zasadzie to nie jest prawda. :)



czyzby glowny dystrybutor na Polska sie mylil?


piątek, 27 stycznia 2006, 12:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
vidmax napisał(a):
Richi_TDI napisał(a):
vidmax napisał(a):
w zasadzie to oficjalnie Matrox informuje ze jego karta dziala tylko pod Windows w wersji angielskiej


W zasadzie to nie jest prawda. :)



czyzby glowny dystrybutor na Polska sie mylil?


Na to wygląda... osobiście postawiłem kilka RT.Xów na WinXP PL i wszystko chodzi jak należy.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


sobota, 28 stycznia 2006, 12:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 stycznia 2006, 17:59
Posty: 3
Post 
Richi TDI pewnie nie używasz kodeka matroxa i zgrywasz jako zwykłe DV , a to jest bez sensu. Podmiana tego pliku nic nie daje . Miałem Matroxa na kilku komputerach i nie dało się
tego zrobić. Oficjalny dystrybutor ma całkowitą racje polecjąc Windowsa w wersji angielskiej.


sobota, 28 stycznia 2006, 12:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
marianma70 napisał(a):
Richi TDI pewnie nie używasz kodeka matroxa i zgrywasz jako zwykłe DV , a to jest bez sensu.


Oczywiście, że to bez sensu. Gdybym używał kodeka Microsoft DV, to nie działałoby sprzętowe wspomaganie Matroxa... Po co wówczas Matrox? Aby nie było wątpliwości, używałem kodeka Matroxa.

marianma70 napisał(a):
Podmiana tego pliku nic nie daje . Miałem Matroxa na kilku komputerach i nie dało się tego zrobić.


Sama podmiana nic nie daje - zgadzam się. Po podmianie należy jeszcze ponownie zainstalować urządzenie DV, które wcześniej nie było poprawnie rozpoznawane przez Matroxa.

marianma70 napisał(a):
Oficjalny dystrybutor ma całkowitą racje polecjąc Windowsa w wersji angielskiej.


To Twoje zdanie, i masz prawo tak uważać. Ja mam odmienne, poparte praktyką. Mimo, iż znam angielski to wolę pracować w Windows PL... czy to z Matroxem czy bez. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


sobota, 28 stycznia 2006, 21:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 stycznia 2006, 17:59
Posty: 3
Post 
Richi TD chyba że masz starą płyte ASUS ... dokladnie nie pamietam. Wamm tez podmienial ze dwa lata i podobno na tym chodziło. Z innymi i nowszymi nie masz szans. Dawno się już wycofali z tego , zresztą możesz im sprzedać ten "patent" na pewno się ucieszą jeśli zadziała) A urządzenie DV instaluje sie automatycznie , wystarczy sam kontroler FireWire i żadna tam filozofia.


sobota, 28 stycznia 2006, 21:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL