Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 16:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 AP Pro 2.0, AE 7.0 , Encore DVD 2.0 -SSE2 -zmiana sprzętu:( 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post AP Pro 2.0, AE 7.0 , Encore DVD 2.0 -SSE2 -zmiana sprzętu:(
Witam.
Zakładam ten topic z myślą o przyszłych użytkownikach forum, którzy na pewno będa chcieli wypróbować nowe programy ze stajni Adobe czyli
Premiere Pro 2.0 , After Effects 7.0 , Encore DVD 2.0 ...

otóż bez technologi SSE2 nie uruchomicie tych aplikacji.
Co to oznacza... ano zmianę sprzętu a dokładnie Procesora.

Niestety AthlonyXp, również Bartony a tym bardziej starsze wersje procesorów i oczywiście Durony , Semptrony nie mają zaimplementowanych instrukcji SSE2

Pozostaje wymiana na Athlona 64
http://sklep.benchmark.pl/komparator_2039.html


Z intelami jest jednak inaczej ... :) Celerki i P4 maja sse2
http://www.tomshardware.pl/cpu/20030623/p4_3200-02.html
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/Celeron_D/strona-1.html

Osobiście jestem zniesmaczony tym faktem ;[]

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


środa, 8 lutego 2006, 15:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
grafix napisał(a):
Osobiście jestem zniesmaczony tym faktem ;[]

nie ty jeden i nie tylko tym jednym faktem. wiele softu generuje wymagania sprzętowe i środowiskowe, moim zdaniem zbędne. mało tego nie wiem jak ONI to robią, ale proste softy, nie robiące w sumie wiele więcej niż układanie klocków (timeline) i transformacje obrazu (renderer) potrafią potrzebować mnogo GigaHerzów i GigaBajtów a itak praca nimi to udręka. no żeby nie być gołosłownym - Liquid...

dla ciekawostki - swoje pierwsze produkcje robiłem na VHSC i obrabiałem na 486DX4 133@160 z 8MB pamięci i 631MB dyskiem twardym na media studio 2.5 i banglało. a teraz? 3.0GHz i 1GB ramu... i trzeba jeszcze przysiedzieć nie raz przy renderze...

wydaje mi się, że nawet o to chodzi firmom. pospólstwu się wydaje, że jak instalka zajmuje 1GB to soft jest świetny! to miliard bajtów! można w tym pewnie całą bibliotekę narodową zawrzeć a to tylko taki programik do przestawiania obrazków... firmom nie zależy na szybkości, wielkości, wydajności i maksymalnym wykorzystaniu ich softu, tylko o "prestiż", brane za dobrą monetę "wymagania sprzętowe" są ewidentnym dowodem na brak umiejętności informatyków lub wpływowi polityki firmy na ich działanie. w końcu trzeba mieć bardziej profesjonalny (czytaj: większy, bardziej zasobożerny, bardziej przybajerowany) produkt no i kaskę za kolejną, jeszcze lepszą wersję (jak w reklamie proszku... był najlepszy na rynku, ale jeszcze go ulepszyliśmy...).

nie wiem drodzy czy wogóle zdajecie sobie sprawę, jak słaby komputer sprzed kilku lat radzi sobie z przekształceniami trójwymiarowymi, różnego rodzaju cieniowaniami, teksturowaniem, rozmywaniem itd!
te wasze riltajmy na premierach i ediusach w porównaniu z dobrze zaprojektowanym demem sprzed kilku lat to śmiech, to żenada bez usprawiedliwienia. jakby taki engine do premiera zrobili kolesie ze sceny, to byście zbaranieli.
a zdajecie sobie sprawę, że wiekszość pluginów które są płatne nawet sporą kaskę możnaby napisać samemu w kilku linijkach skryptu? dlaczego programy do kompozycji nie mają możliwości pisania stricte filtrów skryptowych? (nie chodzi mi o takie skrypty jak w AE czy vegas). powiem wam jedno, tak naprawdę można zmontować film z efektami notatnikiem z avisynthem i virtualdubem...

byłoby straszne, jakby się wydało, że cały ten soft za kupę szmalcu jest tak naprawdę tylko mydleniem oczu, a firmom jak adobe czy ulead tak naprawdę nie zależy na użytkownikach ani trochę, wykreowali ich zapotrzebowanie na swoje produkty i podtykają im pod nos to gówno w papierku (pudełku?) i wyciągają pieniążki ciężkim potem wyciśnięte z poprzednich wersji ich programów...

jednym zdaniem, bardzo mi przykro, że to w ten sposób "rozwija" się oprogramowanie, bo coraz mu dalej do mojego ideału, a starsze, które mi bardzo leżą odchodzą do lamusa...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


środa, 8 lutego 2006, 16:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post demoscena
chlopaki z demosceny wymiataja ! to co oni kiedys wyciskali z 64k na sprzecie amigowskim to bylo mistrzostwem swiata ... az boje sie myslec co moga zrobic z obecnym sprzetem i OPTYMALIZOWANYM KODEM ...

... apropo kodu ... polityka i zysk .. to rzadzi obrecnie rynkiem .... dobra optymalizcja jest zbedna ... przeciez i tak beda skazani na nasz produkt i go kupia ... przy okazji nasz kontrakcik z producentem sprzetu nabierze mocy :) tak to sie kreci niestety .....

a wymagania sprzetowe sa takw ysrubowane ze zmieniac sprzet trzeba co wieksza aktualizacje ... albo nowo wydana gre ...


zenada ..; [

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


środa, 8 lutego 2006, 18:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Czy wobec tego należy się spodziewać, że na AthloneiXP program się nie zainstaluje, nie będzie działać czy jednak się uruchomi ale będą jakieś problemy?


czwartek, 9 lutego 2006, 07:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ciekawe :)
U mnie na altonie XP 2000+ chodzi wszystko. Tylko serwis paka 2 potrzebował.

ljmedia

_________________
ljmedia


czwartek, 9 lutego 2006, 07:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
No to rzeczywiście ciekawe, niedługo sam się przekonam;)


czwartek, 9 lutego 2006, 07:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post hmm
a to bardzo dziwne ljmedia ... mozesz masz jakas hybryde :D

Please note that the following CPUs do not have SSE2 support and will not work with Adobe Premiere Pro 2.0: Intel Pentium III, AMD Athlon, AMD Athlon XP, or AMD Athlon XP-M



Note: Adobe doesn't recommend FireWire disk drives for use with Adobe Premiere Pro 2.0.

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


czwartek, 9 lutego 2006, 16:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Witam,

Przyłączam się do grafixa. Może ljmedia masz jakiś sposób lub specjalną wersję instalacji że u Ciebie działa?

Pozdrawiam


niedziela, 12 lutego 2006, 18:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
UPSS, sorrki wszyskich za błąd , mam w biurze triala premiere 2 ale na Intelu, wiec musi działać.
Ale co do After Effect 7 to jednak mi działa na moim leciwym Athlonie 2000+. Audition 2 też chodzi na moim Athlonie.
Więc pewnie tylko premier ma takie wymagania.

_________________
ljmedia


poniedziałek, 13 lutego 2006, 10:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
ljmedia napisał(a):
Ale co do After Effect 7 to jednak mi działa na moim leciwym Athlonie 2000+. Audition 2 też chodzi na moim Athlonie.
Więc pewnie tylko premier ma takie wymagania.


Zgadza sie, odziwo After 7 i Audition 2 działa na Athlonach a co najlepsze, szybko i bez zaciec.

Paranoja

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


poniedziałek, 13 lutego 2006, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja mam athlona i co prawda after chodzi ale podgląd jest spowolniony i nie ma głosu .czy to normalne?


środa, 20 grudnia 2006, 17:35
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
Chłopaki jak jest z hercami? 2,2ghz amd to odpowiednik ilu ghz w intelu?
Nie wiem poprostu czy mój athlon spełni minimagalne wymagania , jesli chodzi o montaż materiału hdv :?
Edit
Athlon 64 3700+ ofkorz

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


środa, 20 grudnia 2006, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL