Teraz jest wtorek, 14 lipca 2020, 15:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Zapisany projekt otwiera się... PUSTY! Proszę o pomoc! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 marca 2006, 21:02
Posty: 11
Post Zapisany projekt otwiera się... PUSTY! Proszę o pomoc!
Witam serdecznie.

Mam wielki problem - i mam nadzieję że dla Was - specjalistów to pestka albo nawet pesteczka, więc zwracam siedo Was z wielkąprośbą o pomoc....
program - PREMIERE 6.0.
Otóż pracowałem sobie kilka dni nad pewnym projektem... zapisywałem sobie poszczególne etapy w kolejnych plikach xxx1, xxx2 itd.... ostatnim już gotowym był 9.
jako że na dysku miałem trochę mało miejsca wyrenderowałem sobie filmik z kompresją DIVX żeby tylko obejrzeć, a nazajutrz na spokojnie wywalić niepotzebne rzeczy z dysku i wyrenderować film do AVI.
Jakieżmoje zdziwienie było, kiedy otworzyłem plik, a tam.... NIE MA NIC!!!!!!!!!!!!!
Pusta timeline, w oknie project pliki o jakichś zmienionych nazwach (wszystkie audio nazywały się bodajże "-1").
Zamknąłem program, otworzyłem ponownie i tym razem otworzyłem poprzedni plik, czyli 8, odetchnąłem, bo otworzyły się pliki w timeline ale znów nie ma dźwięku i podczas podglądu timeline strasznie rwie obraz.... tego nigdy nie było :(

Zaznaczę, że wszystkie pliki związane z projektem sąw jednym folderze utworzonym w tym celu, plik capture w innym folderze - też specjalnym do dego celu, a jedyne rzeczy jakie usuwałem między czasie z dysku to rzeczy z zupełnie innych folderów!

już mnie dli na samą myśl że została mi tylko wersja podglądowa w DIVXie, filmu, korego jużnigdy nie zrobię tak samo........

Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Mam nadziejęże dla Was to pesteczka, bo juzod jakiegoś czasu przeglądam to forum i wiele sie z Waszych wypowiedzi dowiedziałem. Dziś jużjednak problem przerósł mnie, postanowiłem do Was dołączyć rejestrując siętu i zadając Wam tę zagdkę.

Pozdrawiam i óry dziękujeza pomoc
Marcin


poniedziałek, 6 marca 2006, 21:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post 
Otwierasz plik projektu w notatniku, szukasz następującej linijki "rate=100,000000".
Jeśli pomiędzy 100 a 00000 masz przecinek "," to zmieniasz go na kropkę "."
Ma być tak "rate=100.000000"
Takich linijek może być wiele, więc musisz zmienić wszyskie.Jeśli stosowałeś w projekcie zwolnione tempo to poszukaj linijki "rate=50,000000" i znowu zamienasz przecinek na kropkę. Poprawiony plik zapisujesz, a następnie otwierasz w AP i gotowe.
Powodzenia.

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


poniedziałek, 6 marca 2006, 21:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 marca 2006, 21:02
Posty: 11
Post 
Pomogło! Dziękuję najmocniej, choć musiałem poprawić (bagatela) około 150 linijek...
Ciekawe dlaczego tak sięstało? można wiedzieć dlaczego tak sięstało? przecieżsamo nic sięnie dzieje...

Niestety napotkałem już inny problem......... wrrr
wielkość pliku! PÓŁ MINUTY wyeksportowanego AVI = 1 GB!!!!! Czyli mój 25 minutowy filmik zajmie około 50 GB?????? nie wierzę, wcześniej robiłem coś w ulead studio 8 i plik wynikowy nie był aż tak duży, zresztą sam plik DV-AVI jest mniejszy nawet....
jasny gwint, coś mi tu nie pasuje... W eksporcie zrobiłem: zrobiłem Microsoft AVI, bez kompresji, format 768*576, dźwięk PCM 48000, przeplot "lower field first", co mogłem spierniczyć tym razem?


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post 
Z tego rodzaju utratą projektów musiosz się liczyć, jest to prawdopodobnie błąd w programie AP, jest to prawdopodobnie wina plików MP3 zawartuch w projekcie. Proponuję zakupić AP 6.5 i zainstalować polską nakładkę językową, w moim przypadku pomogło!
Jeśli chodi o wielkość pliku wynikowego to poprostu nie ustawiłeś właściwego codec'a.
Project->Project Setings->Video-> compressor->.....

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 marca 2006, 21:02
Posty: 11
Post 
hmmm.... no ale właśnie chodzi mi o to by nie kompresować :)
ie wiem czy dobrze myślę, ale skoro plik DV-AVI zgrywany prosto z kamery zajmuje 13GB na każdą godzinę (przecież jest bez kompresji) to plik AVI z Premiere w tych samych parametrach powinien ważyć tyle samo... Coś nie kumam?
Nie chcę stracić na jakości już na poziomie premiere, potem i tak muszę to enkodować do mpeg-2 (DVD)


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post 
Jeśli robisz DV-AVI to nie ustawiaj Video for Windows w menu Project setings->General, tylko musisz wybrać DV playback i będzie ok. Tylko renderować przejścia będziesz musiał od nowa.

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 marca 2006, 21:02
Posty: 11
Post 
Niestety... W moim premiere 6.0 nie ma czegoś takiego jak DV PLAYBACK w eksporcie.
we wspomnianej zakładce jest tylko:

1/ "Microsoft DV-AVI" - to odpada, bo od razu narzuca mi rozdzielczość nieprooporcjonalną do filmu (720*576) i ekranu - obcina (lub zwęża) szerokość
2/ Microsoft AVI - tu jest ok, ustawiam 768*576 i mam pełne 4:6, potem idealne do DVD
kolejne to już śmieszne formaty "niefilmowe" czyli GIF'y, TIF'y itd.......
cholerka już sam się zapętliłem.......


wtorek, 7 marca 2006, 00:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL