Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 09:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jakie kodeki użyć 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post Jakie kodeki użyć
Jakie kodeki użyć w AP aby materiał ktory stworzyłem zajmowała jak najmniej miejsca na dysku, a zarazem jakość obrazu była zadawalająca.
Np. 34min 720x576 pakowane kodekami DviX zajmyja 366MB
a ja chciałbym aby ta waga pliku była w przedziale <50MB,100MB> zachowując jakość obrazu.
Co zrobić z tym fantem??
Kopresowałem w Windows Movie Maker i tma mozna ustalac wielkosc pliku doceloweko ale jakosć :( znikły wszystkie szczekuły obraz jest rozmydlony to efekt tej kopresji ale taka duza utrata ?? :twisted:


środa, 26 kwietnia 2006, 23:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
temat walkowany na okraglo.... moja metoda to rendering do dv avi i pozniej dvix.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 01:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
mike102, Ale i tak po takich czynościa plik jest duży. Ten materiał ktory obrabiałem pochodzi z zrzutu ekrany pulpitowego i odrazy jest zapisywany odrazu aviku. Moze roxdzielczość pulpitu jest za duża. Bo w AP musze zmiejszać


czwartek, 27 kwietnia 2006, 09:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
jezeli przy zrzucaniu pulpitu chcesz miec dobrej jakosci obraz to trzeba go zgrywac w avi bez kompresji i wtedy bedzie duzy rozmiar pliku (rozdz. pulpitu tutaj nie ma znaczenia, bo i tak rozdz. wyjsciowa ustawiasz w programie do zgrywania). Pozniej to co zgrasz, montujesz, edytujesz itp. (w twoim przypadku w AP), renderujesz do pliku PAL DV .avi (znowu duzy rozmiar pliku w zaleznosci ile to bedzie trwalo, ale juz nie bedzie tyle zajmowac co plik ze zrzutem) i pozniej ten zrenderowany plik DV kompresujesz do Xvid lub Divx, np. w virtualdub.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 12:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
obraz ktory zgrałem ma rodzielczość pulpitu 1024x726 a w AP projek jest ustaiony 7xx X 5xx
i musze zmiejszać funkicja Monition. Czy ta operacja nie ma wplywu na jakos ?? :roll:


czwartek, 27 kwietnia 2006, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
acha, to moze ten program zgrywa z taka rozdz. jaka ma ustawiony pulpit...
a co do AP to nie wiem co tam ustawiac, bo na nim nie pracuje ;)


czwartek, 27 kwietnia 2006, 23:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
jakoś dałem rade poprostu ustawiłem rozdziałke pulpitu 800x600 robiąc zrzuty w aviku zimportowałe te aviki do AP i przy Eksporcie wybrałem Microsoft AVI>Video> rodzaj Kodeka np. DivX i w parametrach danego kodeka mozna określić docelową wage rederowanego filmu. Super co!!


piątek, 28 kwietnia 2006, 00:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
siwyzd napisał(a):
Np. 34min 720x576 pakowane kodekami DviX zajmyja 366MB

To i tak bardzo dobry wynik.
siwyzd napisał(a):
a ja chciałbym aby ta waga pliku była w przedziale <50MB,100MB> zachowując jakość obrazu.

Przy tej wielkosci pliku to rozdzielczość może być góra 352x288.


niedziela, 7 maja 2006, 21:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL