Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 10:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Moc wielu komputerów 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post Moc wielu komputerów
Czy jest możliwe połączenie wielu komputerów w jeden superkomputer który wraz z AP przyspieszy rederig. Słyszałem że pod Linuxsem można się w takie coś bawić a po WinXP??
:?: :?:


piątek, 28 kwietnia 2006, 01:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej

to rozwiązanie to klaster, pod linuxem nie ma większego problemu, należy uzyć najlepiej 1gigabitowych kart sieciowych i wtedy podłączone komputery renderują razem... działa i z blenderem i cinelerrą i w ogóle z różnym softem linuxowym. Można do takiego klastra podłączyć także łindołsa. Pod łindołsem musisz mieć specjalny oprogramowanie by korzystać z takiego rozwiązania, np. sony vegas umożliwia zrobienie klastra do przyśpieszania renderingu.

pozdrawiam


piątek, 28 kwietnia 2006, 10:41
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
A zrobienie takiej sieci ale pod Windowsem (klastry) jest możliwe jeśli tak to jakie trzeba mieć programy do tego celu ??


piątek, 28 kwietnia 2006, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
siwyzd napisał(a):
A zrobienie takiej sieci ale pod Windowsem (klastry) jest możliwe jeśli tak to jakie trzeba mieć programy do tego celu ??
Takie które obsługują sieciowy rendering. To jest kwestia konkretnego producenta. Umożliwia to chyba każdy poważny program do 3d i compositingu. Różnie jest to rozwiązane, produkty autodesku wykorzystują do tego dodatkowy program - backburnera; w AE trzeba zaznaczyć jedną opcję i uruchamiać renderowanie na każdym z komputerów bądź skorzystać z tzw. watch folderów polegających na monitorowaniu stanu danego katalogu przez wszyskie kompy w sieci. Gdy rozpoczniemy renderowania do tego katalogu komputery śledzące podzielą to zadanie między siebie.


piątek, 28 kwietnia 2006, 13:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
Czyli co ja musze zrobić jeśli posiadam AP i 4komputery w sieci. Jak ustawić moje sprzety by wykorzystać ich moc. Co radzicie ??


piątek, 28 kwietnia 2006, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
siwyzd napisał(a):
Czyli co ja musze zrobić
Myśleć i czytać ze zrozumieniem. Przecież wszystko ci już napisałem.


piątek, 28 kwietnia 2006, 15:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
Chodzi mi dokładnie o konfiguracje Adobe Premier Pro jak skonfigurować ten program aby uzyskać zbiorczą moc?? :roll: Co trzeba zmienić w ustawieniach tego programu. Nie chodzi mi o programy 3d tylko AP pro. :idea:


piątek, 28 kwietnia 2006, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Dobra inaczej

-Damian- napisał(a):
siwyzd napisał(a):

A zrobienie takiej sieci ale pod Windowsem (klastry) jest możliwe jeśli tak to jakie trzeba mieć programy do tego celu ??

Takie które obsługują sieciowy rendering. To jest kwestia konkretnego producenta. Umożliwia to chyba każdy poważny program do 3d i compositingu


siwyzd napisał(a):
Czyli co ja musze zrobić jeśli posiadam AP i 4komputery w sieci.
Sprawdzić czy wogóle AP umożliwia renderowanie po sieci


piątek, 28 kwietnia 2006, 16:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 kwietnia 2006, 22:58
Posty: 14
Post 
Dobra zobacze czy mozna ustawić coś AP, tak aby mozna rederowac zbiorczo :cry:

[ Dodano: Sob Kwi 29, 2006 10:35 am ]
Szukam i nic wydaje mi się ze AP nie posiada funkci rederingu siecowego. Jesli ma tą funkcję to gdzie??


piątek, 28 kwietnia 2006, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Bardzo ciekawa sprawa :D Chetnie usłyszę odpowiedź na zadane wyżej pytanie :lol:


niedziela, 14 maja 2006, 22:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL