Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 12:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Adobe Premiere Elements 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Adobe Premiere Elements
Jestem początkującym reżyserem filmowym, w dodatku amatorem. (Jeszcze przed studiami)

Miałam okazję trochę popracować na Adobe Premiere Pro8 i bardzo mi się ten program spodobał.
Jako że wiążę swoją przyszłość z reżyserią zastanawiam się nad kupnem programu do montażu.

Co sądzicie o Adobe Premiere Elements 2.0?

Czy wystarczy do realizacji krótkich etiud filmowych (ok 10 min) takich jakie się realizuje np. na potrzeby konkursów filmowych, szkoły itp. ?
Czy nadaje się do pracy na komputerze domowym? (nie mam specjalnego sprzętu do montażu)
Jakie są jego zalety a jakie wady?

(zaznaczam że język angielski wogóle mi nie przeszkadza :) )


niedziela, 2 lipca 2006, 17:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
polecam avid free dv, skoro angielski nie jest kłopotem to pomoże Ci świetnie wytłumaczony tutorial...

http://www.avid.com/freedv/index.asp

na stronie z prawej strony masz do pobrania zarówno program (darmowy) jak i tutorial flashowy...

polecam i pozdrawiam


niedziela, 2 lipca 2006, 23:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Z tego co czytałam m.in na stronie
http://www.pcworld.pl/artykuly/46557.html
to nie jest to program szczególnie zachwycający.

Co mnie najbardziej uderzyło - program ma tylko 2 ścieżki video i audio. Dla mnie może być to spory problem, bo często wykorzystuję przy montażu 2 ścieżki na film i jedną na tzw "przestrzeń roboczą".

Słyszałam natomiast wiele pochlebstw o programie Magix Movie Edit Pro 10 Plus...


wtorek, 4 lipca 2006, 12:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
hmmm a jest premiere pro 8 ? :]

Adobe premiere elements jest bardzo okrojonym programem do montazu jednak znacznie przewyzszajacym amatorskie programy (bo z tej polki jest wlasnie premiere elements)
Podejzewam ze pracowalas na premiere pro 1.5 lub 2.0. Sa to dobre programy ale znacznie drozsze a wlasciwie trzeba przemnozyc te 300 PLN razy 10 i masz pro :]
Polecam adobe video collection jest tam wszystko co potrzebne profesjonalistom a i mozliwosci tworcze praktycznie sa nie ograniczone :]

thorg

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


wtorek, 4 lipca 2006, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
thorg napisał(a):
Polecam adobe video collection
Teraz to sie nazywa production studio, albo video bundle (dodatkowo jeszcze flash)


wtorek, 4 lipca 2006, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
elfica napisał(a):
Z tego co czytałam m.in na stronie
http://www.pcworld.pl/artykuly/46557.html
to nie jest to program szczególnie zachwycający.

Co mnie najbardziej uderzyło - program ma tylko 2 ścieżki video i audio. Dla mnie może być to spory problem, bo często wykorzystuję przy montażu 2 ścieżki na film i jedną na tzw "przestrzeń roboczą".


Te zastrzeżenia na pcworld komputer są bez sensu, bo to zalecenia pisane przez Pana od testowania softu, myślę, że jeśli myślsz poważnie o kinematografii to i tak odwrotu nie będzie... ja po użytkowaniu wersji free dv podjąłem decyzję o przejściu na tę platformę, dla mnie obsługa z klawiatury nowy interfejs, oraz możliwości jakie daje program są zdumiewające w porównaniu do systemów edycyjnych na jakich pracowałem wcześniej

tak czy owak, zanim skreślisz warto spróbować...

Pozdrawiam


wtorek, 4 lipca 2006, 16:37
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
hej.

co prawda rzuciłem tylko okiem na premiere elements spodziewając się zupełnej amatorki, jednak program okazał się o wiele lepszy niż przypuszczałem. a właściwie o wiele mniej okrojony niż przypuszczałem. z tego co sprawdziłem ma dużo ścieżek, działają pluginy do "starszych braci" i ogólnie myślę, że na tak tani program bije na głowę konkurencję. osobiście nie czuję się (mimo wielu podejść) przekonany do avida i wcale bym go nie polecał. ponoć to sprawa gustu - w mój nijak nie trafia.
na dodatek można kupić z premierem fotoszopa, który na pierwszy rzut oka jest niemal zabaweczką, to jednak okazuje się niedbale okrojoną wersją dorosłego fotoszopa i oferuje możliwości całkiem wystarczające, a nawet nie ujęte w oficjalnym helpie itp. (co wyszło w momencie obsługi "z przyzwyczajenia").

czyli jednym zdaniem - za 400 fotoszop + premiere elements jak najbardziej warty swej ceny zakup.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 4 lipca 2006, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Muchomor napisał(a):
możliwości jakie daje program są zdumiewające w porównaniu do systemów edycyjnych na jakich pracowałem wcześniej


Mógłbym prosić o kilka konkretów.
Pytam bez ironi i ukrytych podtekstów, kieruje mną wyłącznie ciekawość. :D


wtorek, 4 lipca 2006, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
bardzo podoba mi się interface, mogę sobie pracować z klawiatury, a że mam trochę klawiaturowych nawyków z konsoli inuxa, dosa itp. to wiem, że sprawniej posługuje się komputerem z klawiatury,

poza tym świetna jakość przy zwalnianiu ujęć i przyśpieszaniu

z początku dziwna, teraz już zupełnie zrozujmiała fukncja eksportu do Quick Time references, dzięki której towrzy się plik, który odwołuje się do plików avida bez konwersji, taki gotowy plik mogę od razu skompresować sobie jakim chcę kodekiem do jakiegokolwiek programu

niezwykle wydajna i sprawna korekcja koloru, bardzo szybka, możliwa nawet za dodaniem efektu na ścieżke, która automacztycznie koryguje nasycenie barw... dla mnie bomba ;)

jestem dosyć nowym userem, na razie jednak to co odkryłęm jest o wiele na plus w stosunku, do tego co poznałem wcześniej

niestety jednak bez mojo muszę przeliczać wiele rzeczy w trakcie pracy (tzn. procesory ;)

pozdrawiam


wtorek, 4 lipca 2006, 21:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Dziękuję za odpowiedź.
Może jeszcze jedno pytanko.

Muchomor napisał(a):
z początku dziwna, teraz już zupełnie zrozujmiała fukncja eksportu do Quick Time references, dzięki której towrzy się plik, który odwołuje się do plików avida bez konwersji, taki gotowy plik mogę od razu skompresować sobie jakim chcę kodekiem do jakiegokolwiek programu


Mimo najszczerszych chęci nie rozumiem tego zdania.
Jak wiadomo Avid podczas importowania klipów zamienia je na swój własny format co w moim przypadku trwa koszmarnie długo.
Jasne, można to ominąć przechwytując wprost z poziomu Avida ale podczas montażu bardzo często korzystam z materiałow, które mam na dysku, płytach itd zatem chciałbym dokładnie poznać przyczynę oraz ewentualne korzyści płynące z takiego zachowania programu.
Pozdrawiam.


środa, 5 lipca 2006, 15:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
chłopaki, robicie offtopic. temat dotyczy premiere elements a nie avida!

_________________
Obrazek


środa, 5 lipca 2006, 19:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
To prawda troszkę zboczyliśmy z tematu. :oops:
Wydaje mi się jednak, że to co napisałeś wyżej jest znakomitą rekomendacją Elements i niejako wyczerpuje temat, a Avid i inne to kolejna alternatywa dla autora (autorki) wątku.


środa, 5 lipca 2006, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
thorg napisał(a):
hmmm a jest premiere pro 8 ? :]


sorki... Adobe Premiere Pro7 (pomyłka w pisaniu)


GrassHoppeR napisał(a):
co prawda rzuciłem tylko okiem na premiere elements spodziewając się zupełnej amatorki, jednak program okazał się o wiele lepszy niż przypuszczałem. a właściwie o wiele mniej okrojony niż przypuszczałem


A czy program różni się bardzo wyglądem od "starszego brata"?? To też kwestia przyzwyczajenia do wyglądu programu. Łatwiej pracowac na czyms co sie zna...
Widziałam w jakiejś gazecie zdjęcia z tego programu. Czy on ma tylko jeden monitor podglądu? czy może da się to ustawiac tak jak w pełnej wersju premiere pro?
A propos "okrajania" - jak przedstawia się kwestia efektów specjalnych i przejsc?


niedziela, 9 lipca 2006, 23:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
A nie prościej będzie ściągnąć ze stronki domowej wersję demonstracyjną tego programu i poeksperymentować?


poniedziałek, 10 lipca 2006, 08:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Żeby trochę uporządkować problem nazewnictwa i numerowania programów...

Firma Adobe z produkcją wersji Pro zaczęła ponowne "odliczanie" od 1, jednak wielu użytkowników oprogramowania traktuje Pro jako kontynuacje "w prostej linii" wersji AP6 (co w zasadzie jest prawdą) i dlatego:

Adobe Premiere Pro 1.0 - jest nazywany także jako Adobe Premiere 7
Adobe Premiere Pro 1.5 - Adobe Premiere 7.5
Adobe Premiere Pro 2.0 - Adobe Premiere 8


poniedziałek, 10 lipca 2006, 11:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL