Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 02:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kompatybilność Sony HC1 z Premiere Pro 2.0 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 23:27
Posty: 13
Post Kompatybilność Sony HC1 z Premiere Pro 2.0
W specyfikacji technicznej kamery Sony HC1 jest napisane, że nagrywa ona w standardzie 1080i/50 klatek na sekundę.
Czy ktoś mógłby poradzić czy będę mógł nagrany na niej materiał montować w Premiere Pro 2.0, skoro nie ma tam opcji 1080i/50, a dostępne są tylko 1080i/25 i 1080i/30.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
Sławek


czwartek, 13 lipca 2006, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Chyba coś pokręciłeś.
Piszesz
Cytuj:
że nagrywa ona w standardzie 1080i/50 klatek na sekundę

Literka "i" po 1080 oznacza inerlace czyli obraz o rozdzielczości 1080 linii z przeplotem.
A jeśli z przeplotem to zawsze - 50 półobrazów /frame/ a nie pełnych klatek.

Więc w AP Pro 2.0 wybierasz - 1080i/25 dla PAL i 1080i/30 dla NTSC.


czwartek, 13 lipca 2006, 18:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a już inna sprawa, że AP pro 2.0 nie współpracuje z tą kamerą...


czwartek, 13 lipca 2006, 20:41
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 23:27
Posty: 13
Post 
Dziękuję z odpowiedź. Czy jesteś pewien, że AP pro 2.0 nie współpracuje z kamerą Sony HC1? Pytam bo od pojawienia się wersji pro bardzo przyzwyczaiłem się do Adobe Premiere i najchętniej bym przy nim pozostał. Jeśli jednak muszę go zmienić na inny to czy znasz i czy mógłbyś podać równie dobre programy jak AP pro 2.0 do obróbki HDV na PC-cie, które współpracują z kamera Sony HC1?
Pozdrawiam
Sławek


piątek, 14 lipca 2006, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
witam

do wersji 1.5 pro, adobe nie obsługiwał tej kamery w trybie HDV
w 2.0 zgrywałem hvr-a1e DV i DVCAM, nie było kłopotów.
sprawdzałem na stronie wsparcia adobe, podobno od wersji 2.o pro działa HDV

a jeśli nie to bardzo dobry jest avid xpress pro, pracuje z tą kamerą bez kłopotu, jednak nie liczy w czasie rzeczywistym, alternatywą może być avid liquid lepszy do komercyjnych zastosowań (zintegrowany).

pozdrawiam


piątek, 14 lipca 2006, 16:37
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 23:27
Posty: 13
Post 
Właśnie sprawdziłem na stronie Adobe w dziale "Third-party hardware compatibility", że HC1 nie jest obsługiwana przez AP pro 2.0 (tzn. nie jest wymieniona) a w 1.5 były problemy ze zgrywaniem materiału.
Zastanawiam się nad próbą zgrywania HDV w prostszym programie i montażem w AP pro 2.0. Może by się udało?
Co do zrzutu HDV myślę o tanim kontrolerze fire wire (do 100 zł), który jest zgodny z OHCI i ma wejście 4 pin, np. KONTROLER PCI FIRE WIRE 3+1 ET-126 EASYTOUCH+SOF ze strony
http://www.computerhouse.istore.pl/skle ... 974,0.html
Mam nadzieję, że taki kontroler mimo niskiej ceny będzie się nadawał.

pozdrawiam
Sławek


sobota, 15 lipca 2006, 10:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej,

na stronie premiere pro 2.0 jest ta kamera ale w zakładce NTSC -> HDR-HC1.
Do zgrywania wystarczy jakikolwiek kontroler fire wire, ja używam przedpotopowego pinnacla av/dv do zgrywania

poza tym nie ma sensu przepłacać i kupować z jakimś softem czy czymś takim:
http://allegro.pl/item115039162_kontrol ... cena_.html
http://allegro.pl/item115040719_kontrol ... _pci_.html
nawet na niezłej kości

a jeśli potrzebujesz faktury to są jeszcze inne oferty około 40zł.

pozdrawiam


sobota, 15 lipca 2006, 11:27
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL