Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 12:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pytanie odnosnie pracy w AP 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post pytanie odnosnie pracy w AP
Witam!
Mam na lini czasu ustawione tzw. bloki ale tylko wybrane z nich chcialbym przesunac o podany czas np 10min 54sek jak sie zaznacza te bloki i czy jest inna opcja przesuniacia ich o podany czas niz przeniesienie ich za pomoca myszy? nie wiem czy jasno sie wyrazilem ale jak co napisze sprostowanie :-)
pozdrawiam!


czwartek, 27 lipca 2006, 10:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Zaznaczasz każdy bloczek z Shiftem i przesuwasz całość


czwartek, 27 lipca 2006, 11:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
mmstudio jak zawsze jestes liderem w tej dziedzinie :wink: wiedzialem ze pojedyncze pliki zaznacza sie z ctrl ale wystarczylo przesunac wyzej palec :-)

Mam jeszcze za to pytanko no moze dwa :P
czy jest mozliwosc zaznaczyc ktores bloki (wiem jak zaznaczac :oops: ) i czy mozna gdzies wpisac o ile min i sek maja sie przesunac?? i dlaczego jak przed jakis blok chce dodac jeszcze cos innego to zamiast sie to wszystko przesunac to obcina mi stary blok o ta czesc ktora zajmuje nowy :-( jak to zrobic ??

posiadam karte pinnacle AV/DV i chce material nagrac na VHS przypuszczam ze jest to opcja export to tape ale niestety nie bardzo program chce to robic.

i ostatnie (sorki ze zatruwam) mam gotowy projekt ale w okreslone miejsce chce wstawic inny projekt utworzony osobno wczesniej, jest taka opcja ??

wielkie dzieki z gory za pomoc!


piątek, 28 lipca 2006, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
shogo23 napisał(a):
i czy mozna gdzies wpisac o ile min i sek maja sie przesunac??


Nie ma takiej opcji

shogo23 napisał(a):
i ostatnie (sorki ze zatruwam) mam gotowy projekt ale w okreslone miejsce chce wstawic inny projekt utworzony osobno wczesniej, jest taka opcja ??


bezpośrednio nie możesz zaimportowac projektu do juz istniejącego. Możesz za to skorzystać z zagnieżdżonych sekwencji.


piątek, 28 lipca 2006, 08:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
mmstudio napisał(a):
shogo23 napisał(a):
i czy mozna gdzies wpisac o ile min i sek maja sie przesunac??


Nie ma takiej opcji
Jak najbardziej można. Wystarczy zaznaczyć klipy do przesunięcia i wcisnąć + na numerycznej klawiaturze, a następnie wartość przesunięcia, przy czym przykładowy zapis +310 oznacza przesunięcie o 3 sekundy i 10klatek

mmstudio napisał(a):
shogo23 napisał(a):
i ostatnie (sorki ze zatruwam) mam gotowy projekt ale w okreslone miejsce chce wstawic inny projekt utworzony osobno wczesniej, jest taka opcja ??


bezpośrednio nie możesz zaimportowac projektu do juz istniejącego. Możesz za to skorzystać z zagnieżdżonych sekwencji.
Można importować projekty, automatycznie importują się wszelkie media użyte w importowanym projekcie.


piątek, 28 lipca 2006, 09:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
-Damian- napisał(a):
mmstudio napisał(a):
shogo23 napisał(a):
i czy mozna gdzies wpisac o ile min i sek maja sie przesunac??


Nie ma takiej opcji
Jak najbardziej można. Wystarczy zaznaczyć klipy do przesunięcia i wcisnąć + na numerycznej klawiaturze, a następnie wartość przesunięcia, przy czym przykładowy zapis +310 oznacza przesunięcie o 3 sekundy i 10klatek

mmstudio napisał(a):
shogo23 napisał(a):
i ostatnie (sorki ze zatruwam) mam gotowy projekt ale w okreslone miejsce chce wstawic inny projekt utworzony osobno wczesniej, jest taka opcja ??


bezpośrednio nie możesz zaimportowac projektu do juz istniejącego. Możesz za to skorzystać z zagnieżdżonych sekwencji.
Można importować projekty, automatycznie importują się wszelkie media użyte w importowanym projekcie.

A wydawało mi się, że znam AP :D


piątek, 28 lipca 2006, 10:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
dziekoweczka za odp. !!!
a z tym export to tape wie ktos o co chodzi. Jak to sie ma do jakosci ? czy wypuszczony z kompa sygnal nagra sie lepiej na VHS czy jak np zrzuce to do DVD bo i plyte tez musze zrobic i nagram na VHS bedzie tak samo czy gorzej ??

Aha i jak w AP zrobic fotke klatki filowej ??


piątek, 28 lipca 2006, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Warto dodać, że jeżeli "blok" do zaznaczenia, przesunięcia jest duży i liczy np.dziesięć ujęć to można go zaznaczyć przez "obrysowanie" myszą

Klatkę, fotkę uzyskasz File/Export/Frame lub prościej CTRL+SHIFT+M


sobota, 29 lipca 2006, 07:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
shogo23 napisał(a):
dziekoweczka za odp. !!!
a z tym export to tape wie ktos o co chodzi. Jak to sie ma do jakosci ? czy wypuszczony z kompa sygnal nagra sie lepiej na VHS czy jak np zrzuce to do DVD bo i plyte tez musze zrobic i nagram na VHS bedzie tak samo czy gorzej ??



Tj. eksport na taśme DV. Jeżeli finalnie zgrasz to na VHSa to jakości i tak nie zauważysz czy to będzie po DV czy po DVD.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


sobota, 29 lipca 2006, 12:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 19:43
Posty: 7
Post 
Prosze o pomoc. Pracuje na RTx10 i AP 2.0.Gotowy film kopresuje i nagrywam na DVD. Obraz drzy nie odtwaza sie plynnie.Gdzie popelniam blad.
P4C800-E-Deluxe.PIV 3.0, 2.0GB DDR 400 w dualu


wtorek, 15 sierpnia 2006, 22:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Może w ustawieniach przeplotu? Ludzie na tym forum dostają mdłości lub drgawek na widok tego słowa :-D

W opcjach narzędzia kompresującego zmień ustawienia przeplotu na któreś z tych dwóch: upper field, lower field. Nie wiem które miałeś wcześniej ale przestaw na to drugie. Nie powiem Ci też dokładnie gdzie tą opcję znajdziesz bo nie wiem, czym dokładnie kompresujesz.

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


środa, 16 sierpnia 2006, 00:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 19:43
Posty: 7
Post 
Kompresuje tylko kodekiem z AP 2.0 i moze faktycznie cos trzeba zmienic' poszukam i dam znac czy to jest lekarstwo dla mnie.Dzieki i pozdrawiam.

FX1,P4C800-E-Deluxe.PIV 3.0, 2.0GB DDR 400 w dualu

[ Dodano: Pon Wrz 04, 2006 11:34 am ]
Dziekuje za pomoc, z podpowiedziami poradzilem sobie. Prosze o informacje jak najskuteczniej zakodowac DVD ( nagrywam w AP 2.0 ) by nikt nie kopiowal.Dzieki.


środa, 16 sierpnia 2006, 15:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
Ja podepne sie do tematu, bo mam rowniez pytanie odnoszace sie do pracy w AP pro (2)

Czy istnieje mozliwosc skopiowania kawalka (zaznaczonego wczesniej za pomocą in point &out point) materialu np z sequence 1 (głownego) do sequence 2 (powiedzmy podrecznego) ... Chcialbym powyciagac z calego filmu pare krotkich ujec,nastepnie zmontowac sobie "na boczku" i wrzucic seq 2 do seq 1.Ten sposob bardzo ułatwiłby mi prace.Jesli istnieje inny sposob ,lepszy,łatwiejszy to bede wdzieczny za wskazowki..

pozdrawiam :)

_________________
q9550,gigabyte p35-ds4,4GB DDR2,2x500GB,GF9600GT,1x23"FullHD+1x19CRT_NEC
2/3SD&1/3HD...+lampka nocna:)


środa, 11 października 2006, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
To co opisujesz nazywa się zagnieżdżaniem sekwencji i jest jak najbardziej możliwe.
Osobiście aby wydzielić "kawałek" leżący na Timeline używam żyletki lub CTRL+K następnie przenoszę do monitora źródłowego, tworzę nową sekwencję i przeciągam klip z monitora źródłowego.
Powtarzając tą operacje kilkukrotnie, następnie umieszczając drugą sekwencję wewnąrz pierwszej osiągniesz efekt, o którym piszesz.


piątek, 13 października 2006, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
NLMan napisał(a):
Czy istnieje mozliwosc skopiowania kawalka (zaznaczonego wczesniej za pomocą in point &out point) materialu np z sequence 1 (głownego) do sequence 2 (powiedzmy podrecznego) ... Chcialbym powyciagac z calego filmu pare krotkich ujec,nastepnie zmontowac sobie "na boczku" i wrzucic seq 2 do seq 1.Ten sposob bardzo ułatwiłby mi prace.Jesli istnieje inny sposob ,lepszy,łatwiejszy to bede wdzieczny za wskazowki..
Zduplikuj tą kompozycję, zaznacz za pomocą In i Out to czego nie chcesz, Sequence -> Lift lub Extract wedle uznania


piątek, 13 października 2006, 19:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL