Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 20:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 ruchome napisy, jak to zrobić ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 października 2003, 15:56
Posty: 49
Post ruchome napisy, jak to zrobić ?
hej!

siedze juz 3 godziny w AP pro i za pomoca F9 próbuje zorbić ruchomy napis, nie chodzi mi o opcje crawl lub roll.

chciałbym zeby mój napis był animowany tzn zeby pojawiała sie literka po literce tak jak sie pisze na komputerze wraz z widaczna migajacą spacją, tak jak np czesto w filmach w prawym dolnym rogu pojawiają sie komunikaty np:
Satelita: ZX687393R
Obszar: POLSKA
Czas: 1234

mam nadzieje ze juz wiecie o co mi chodzi :D

czy wogóle da sie to zrobic w APpro w programie do tworzenia napisów (F9) ??? a jesli nie to za pomoca jakiego programu uzyksam ten efekt.

prosze o pomoc bo juz kurwi*** z tym dostaje a nie wiem jak to zrobić :oops:


środa, 25 października 2006, 20:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 29 września 2006, 13:22
Posty: 19
Post 
Ja bym to robił w AE poklatkowo na maskach, może ktoś zna jakiś plugin albo sposób mniej czasochłonny?


czwartek, 26 października 2006, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Cytuj:
Ja bym to robił w AE poklatkowo na maskach, może ktoś zna jakiś plugin albo sposób mniej czasochłonny?
ja bym użył animatorów i byłbym szybszy jakieś 50 razy


czwartek, 26 października 2006, 23:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
mikael napisał(a):
Ja bym to robił w AE poklatkowo na maskach


da sie to zrobic z poziomu premiera nie trzeba sięgać po AE
sposobow jest wiele oto jeden z nich :

na poczatek napis satelita
tworzysz każdą literkę oddzielnie i zapisujesz je

kreske rysujesz w tilterze na wysokość liter

ustawiasz odpowiednią ilość ścieżek dla każdej literki odzielna
i dodajesz je rosnąco ilość klatek po jakich następują będzie czasem pojawiania się literek kresce nadajesz motion i prowadzisz za literkami

na jednej sciezce kladziesz S na następnej po powiedzmy 5 klatkach odstępu kładziesz A itd.

to pracochłonny sposob ale całkiem fajny ; )


czwartek, 26 października 2006, 23:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 października 2003, 15:56
Posty: 49
Post 
dzieki za odpowiedzi widze ze chyba nie unikne, tej pracochłonnej metody jaką opisał af_bitim :) :o


piątek, 27 października 2006, 17:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
mozesz uniknąc wprowadzając odrazu caly napis Satelita: ZX687393R w tilterze
wciągasz go na ścieżke video i nakladasz efekt ktory sie nazywał się jakoś four point mate (nie montuje na premierce wiec juz nie pamientam ale byl gdzies w efektach wideo keying )
ustawiasz klatki kluczowe tak zeby twoja maska przesuwała się w prawo od lewej odslaniając powoli literka po literce. Sposob jest szybszy lecz nie idealny.
Tekst będzie się odsłąniał ....a pisząc na komputerze odrazu wskakują całe litery
więc dla realistyki polecam ręczną robote : )


piątek, 27 października 2006, 23:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL