Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 07:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Przybliżanie zdjęć 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 14:23
Posty: 12
Post Przybliżanie zdjęć
witam. potrzebuje zrobic efekt powolnego przyblizania zdjec jaki czesto wystepuje w filmach dokumentalnych. mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi :lol: problem jest taki, ze zdjecia sa w dosyc duzym formacie i gdy wstawiam je na timeline to program obcina je tylko do fragmentu w rozdzielczosci filmu. co z tym zrobic?


niedziela, 24 grudnia 2006, 13:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zapisać zdjęcia w rozdzielczosci PAL 720/567 to najlepsze wyjście. Jezeli zdjecie ma inne proborcje edlikatnie je poobcinać. Bezproblemowo zrobisz to w przeglądarce zdjęć.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 24 grudnia 2006, 14:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 14:23
Posty: 12
Post 
ale czy wtedy przy przyblizeniu nie straca one sporo na jakosci?


niedziela, 24 grudnia 2006, 14:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 czerwca 2004, 16:01
Posty: 41
Post 
W Edyszynie nie potrzeba przycinać zdjęć do formatu 720x576 wystarczy na fotografię założyć filtr 3D Editor CPU z grupy Realtime Clip FX. Przybliżasz i oddalasz całą fotografie w zależności od potrzeb.


Ostatnio edytowano niedziela, 24 grudnia 2006, 14:20 przez Januchta, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 24 grudnia 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Pedro79 napisał(a):
Zapisać zdjęcia w rozdzielczosci PAL 720/567 to najlepsze wyjście. Jezeli zdjecie ma inne proborcje edlikatnie je poobcinać. Bezproblemowo zrobisz to w przeglądarce zdjęć.


Chyba nie o to mu chodziło.

Nie znam AP więc nie wiem czy ma takie narzędzie w standarcie ale jeśli nie to zainteresuj się pluginem Stagetools MovingPicture, ewentualnie zawsze to możesz zrobić w Combustion czy AE.

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 24 grudnia 2006, 14:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
W Adobe Premiere do zbliżania/oddalania służy opcja Scale w efektach Motion (zobacz w Effect Control). Ustawiając klatki kluczowe można uzyskać efekt w miarę płynnego zmieniania skali zdjęcia.


niedziela, 24 grudnia 2006, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Soullessman, nie o to chodzi, za pomocą scale tracisz na jakości bo powiększasz cyfrowo, a chodzi o wykorzystanie znacznie większej rozdzielczości zdjęcia

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 24 grudnia 2006, 14:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
Soullessman, nie o to chodzi, za pomocą scale tracisz na jakości bo powiększasz cyfrowo, a chodzi o wykorzystanie znacznie większej rozdzielczości zdjęcia

No właśnie o to chodzi, wrzucasz fotkę 2500x1900 i możesz ją przybliżyć za pomoca scale i przesunąć przez position. Łopatologicznie wstawiasz zdjęcie na time line ustawiasz scale na 10%(w zależności od wielkości zdjęcia)przy czym wstawiasz w scale klatkę kluczową następnie 5sek dalej wstawiasz drugą klatkę kluczową i dajesz 100%scale(albo ile tam ci akurat jest potrzebne do wykadrowania). Oprócz tego tak samo posługujesz się positon. Ustawiasz fotkę tak jak ma być wyświetlona przy 10%scale i wstawiasz klatkę klucz w positoin potem ustawiasz fotkę tak jak ma być przy 100% scale i wstaiasz klatkę kluczową. Potem (prawym myszy na klatkę klucz)tylko ustawiasz temporal interpolation żeby uzyskać płynny start i zatrzymanie.


niedziela, 24 grudnia 2006, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
ups, a to sorki byłem pewny, że po wrzuceniu na timeline od razu jest skalowana do PALu

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 24 grudnia 2006, 15:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 14:23
Posty: 12
Post 
dzieki za odpowiedzi! sprobuje zrobić tak jak mowicie.


edit: nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj. chce odpalic AP i wyskakuje mi bład: AP could not find any valid editing modes. OCB?


niedziela, 24 grudnia 2006, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Bez kombinowania zrobisz ten efekt w Canopus Imaginate, świetny program z wieloma opcjami pracy i prosty w obsłudze, korzystam i polecam.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 24 grudnia 2006, 22:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Kenzo napisał(a):
Soullessman, nie o to chodzi, za pomocą scale tracisz na jakości bo powiększasz cyfrowo, a chodzi o wykorzystanie znacznie większej rozdzielczości zdjęcia


Mógłbyś napisać jak to się dokładnie robi bo jeszcze nie za bardzo znam się na tym programie tzn. co mam zrobić bo widzę klip i jak ustawić by przybliżyło mi np. komuś na twarz ( bardzo szybko ) . Nie kumam :D


poniedziałek, 25 grudnia 2006, 17:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL