Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 23:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 HDV eksport 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post HDV eksport
Witam.
Zakupiłem kamerę HDV. W Premiere 2.0 robię capture jako Sony HDV (1440 1080). Po sciagnięciu są to pliki mpeg. Jak po montażu zapisać bezstratnie znowu do mpeg ? W eksporcie nie ma takiej opcji. Robilem próby z zapisywaniem do WMV9 ale 7 sekundowy klip przelicza sie 2 min !!! przy dwurdzeniowym procku pentium. To wychodzi makabrycznie dużo. Jak szybko zapisywać do mpeg w pełnej rozdielczosci bezstratnie ? Zależy mi na tym aby krótkie klipy archiwizować na dvd. Bardzo dziekuję za pomoc. Noworocznie pozdrawiam :)


poniedziałek, 1 stycznia 2007, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Szczerze mówiąc nie rozumiem twojego problemu.

Zgywasz HDV2 z kamery - to jest kompresja MPEG2 i taka ona jest.
Edytujesz w Adobe - ok.

I co dalej? Po co chcesz kodować "bezstratnie"?

Ja w tym miejscu przechodzę do produkcji finalnej czyli albo film DVD, albo jakiś format do oglądania w komputerze (QT, WMV), albo jakiś mały obrazek do YouTube. I koniec. Po co robić ponowną kompresję poza produkcją finalną?

Jeśli materiał wyjściowy zawierał dużo odpadów i chcesz zmniejszyć objętość materiału wyjściowego to chyba lepiej destruktywnie go pociąć i zachować w osobnych zbiorach. Możesz też skonsolidować wyedytowany materiał przez nagranie go z powrotem na taśmę kamery w formacie HDV2.

Jeśli renderowanie 7sec zajmuje ci 2 min to jest coś niedobrze. Ja mam słabego laptopa (1.4GHz, 1GB RAM) i renderuję materiał HDV z Sony HC3 z szybkością 3-4 klatek/sec czyli 7sec robi mi się poniżej 1min. Duży film ok 1h, 90tyś klatek renderował się łącznie z zapisaniem VOB na dysk i nagraniem na płytkę DVD ok 8h.

W Pinnacle Studio 10+ (którego używam) jest możliwość renderingu do formatu HDV2 czyli takiego jak w kamerze. Nie wiem czy związane jest to z jakimiś stratami, wydaje mi się że nie bo niby dlaczego - wejście i wyjście to taki sam format zatem powinno wystarczyć kopiowanie. Ale może się mylę - nie stosuję tej opcji więc na razie mi to nie przeszkadza.


Ostatnio edytowano wtorek, 2 stycznia 2007, 00:54 przez viValdi, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 2 stycznia 2007, 00:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Hmm generalnie chodzi mi o to aby po montażu zgrac materiał znowu do mpeg. Do takiego samego formatu w jakim materiał sciągnołem. Chcę zachować pełną rozdzielczość. Montując w dv zawsze zachowuję materiał wynikowy w postaci dv, dzielę na części i zgrywam na płyty dvd. Co umożliwia powrót do materiału i ewentualne przeróbki czy późniejsze jego użycie. Wydaje mi się, że to jest lepszy sposób niż zgrywanie na taśmy. I chciałbym to samo robić z HDV. A tu w Premiere nie ma opcji zgrania do formatu wejściowego...
Tylko Adobe Encoder i różne kompresje. Coś nie tak.


wtorek, 2 stycznia 2007, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Chyba jednak masz HDV exportLink

Standard video format export
Output to major tape formats including standard and high definition, NTSC and PAL, interlaced and progressive, DV, Digital Betacam, HDV, HDCAM, DVCPRO HD, and D5 HD (some formats may require additional hardware).


wtorek, 2 stycznia 2007, 01:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Wydaje mi się, że to właśnie to czego szukasz. :wink:

Obrazek


wtorek, 2 stycznia 2007, 09:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Ach dziekuję, jest to rozwiazanie. 7 sekundowy klip konwertuje sie tylko 7 sekund czyli w czasie rzeczywistym.Zostaje zapisany jako m2t. Są tu możliwości mieszania w birtrate także suuper. Aż mi wstyd, że nie sprawdziłem, jakoś zasugerowałem się, że tam sa tylko rozdzielczości pal i ntsc. M2t jest bez problemu akceptowany przez timeline AP. Bardzo dziekuje i pozdrawiam. :)


wtorek, 2 stycznia 2007, 15:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL