Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 20:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Microsoft AVI - Microsoft DV AVI 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 11:41
Posty: 11
Post Microsoft AVI - Microsoft DV AVI
Witam!

Kilkukrotnie już mi pomogliście podczas nowej przygody z cyfrowym filmowaniem, liczę na to, że pomożecie i tym razem :):

Premiere, export, 2 opcje do wyboru (jak w temacie). DV AVI - brak możliwości wyboru kodeków, AVI - lista kodeków do wyboru (wybieram kodek Panasonica, nauzony opiniami na tym forum).

Pytanie: jakie PRAKTYCZNE (inna jakość? inne zastosowanie utworzonych plików? inna objętość? inne..? :)) znaczenie ma wybór pomiędzy tymi dwiema opcjami eksportu?

Czy dla mnie (szaraczka) ma znaczenie to czy będzie to DV AVI czy AVI, jeśli po eksporcie interesuje mnie tylko i wyłącznie konwersja na Mpeg2 i wypał..?

Pozdrawiam (i z góry pięknie dziekuję! :)) -
M.


niedziela, 28 stycznia 2007, 16:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4619
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Microsoft AVI - Microsoft DV AVI
Marpass napisał(a):
Witam!
Premiere, export, 2 opcje do wyboru (jak w temacie). DV AVI - brak możliwości wyboru kodeków, AVI - lista kodeków do wyboru (wybieram kodek Panasonica, nauzony opiniami na tym forum).

Pytanie: jakie PRAKTYCZNE (inna jakość? inne zastosowanie utworzonych plików? inna objętość? inne..? :)) znaczenie ma wybór pomiędzy tymi dwiema opcjami eksportu?

Jakość lekko lepsza w kodeku Panasonica...
Marpass napisał(a):
Czy dla mnie (szaraczka) ma znaczenie to czy będzie to DV AVI czy AVI, jeśli po eksporcie interesuje mnie tylko i wyłącznie konwersja na Mpeg2 i wypał..?

Pozdrawiam (i z góry pięknie dziekuję! :)) -
M.

...inne parametry bez zmian, bo nie wybierasz między DV AVI, a AVI, a wybierasz między domyślnym kodekiem DV, a kodekiem DV Panasonic, a DV to DV. Standard i już, musi mieć te same parametry, (prawie :wink: ).
PS Jak używam amatorskiego Pinnacle'a to w ogóle mam lepiej, bo pomijam funkcję eksportuj, (dodatkowa niczemu - poza obniżeniem jakości nie służąca funkcja) i koduję do mpeg2 wprost z timeline, z projektu. Gorzej z profesjonalnymi programami edycyjnymi... :mrgreen:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 28 stycznia 2007, 17:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 11:41
Posty: 11
Post 
Witam ponownie. :)

Trochę własnych doświadczeń od wczoraj:

- zapis do Microsoft DV AVI: napisy dołączone do materiału są postrzępione, schodkowate,
- zapis do AVI (kodek Panasonica) - napisy gładziutkie jak pupa niemowlęcia. :)

Czyli punkt (duży) dla AVI. :)
Aha: pliki są IDENTYCZNEJ wielkości.

A teraz:

Powiedzcie mi, proszę Was bardzo, jakie znaczenie ma opcja "recompress" w ustawieniach A.Premiere przy zapisie zmontowanego materiału do .avi?

Czy eksport bezpośrednio z linii czasowej do mpeg2 do dużo gorsza jakość niż ->.avi i kompresja pliku w innym programie?

Czy frameserver to nazwa konkretnego programu czy funkcja jakiegoś (dowolnego?) programu?

Jak uzyskać najlepszą jakość po zmontowaniu materiału w AP? Nie potrafię sobie tego wszystkiego jeszcze ułożyć, pomimo tego, że przeglądam forum już od ponad tygodnia...

Pozdrawiam (i życzę miłego wieczoru) -
M.


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Marpass napisał(a):
Witam ponownie. :)

Trochę własnych doświadczeń od wczoraj:

- zapis do Microsoft DV AVI: napisy dołączone do materiału są postrzępione, schodkowate,
- zapis do AVI (kodek Panasonica) - napisy gładziutkie jak pupa niemowlęcia. :)

Czyli punkt (duży) dla AVI. :)

chyba dla Pana Sonica ;-), jak już było wspomniane w obu przypadkach jest to kompresja DV (tylko kto inny napisał codek), avi jest tylko kontenerem

Marpass napisał(a):
Aha: pliki są IDENTYCZNEJ wielkości.

Muszą być, standard DV ma stały strumień danych niezależnie od użytego codeka ;-)

Marpass napisał(a):
A teraz:

Powiedzcie mi, proszę Was bardzo, jakie znaczenie ma opcja "recompress" w ustawieniach A.Premiere przy zapisie zmontowanego materiału do .avi?

Recompress to kodowanie wszystkich klatek od nowa nawet jeżeli nie uległy zmianie w wyniku edycji.

Marpass napisał(a):
Czy eksport bezpośrednio z linii czasowej do mpeg2 do dużo gorsza jakość niż ->.avi i kompresja pliku w innym programie?

To zależy od jakości użytego kodeka mpeg2, czasem te dostępne jako wbudowane dają gorszą jakość niż zewnętrzne kompresory (np.: CCE)

Marpass napisał(a):
Czy frameserver to nazwa konkretnego programu czy funkcja jakiegoś (dowolnego?) programu?

To typ programu dający strumień obrazu najczęściej w postaci nieskompresowanej (np.: AviSyth)

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 22:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 11:41
Posty: 11
Post 
Ulv -> wielkie dzięki za wyczerpujące info, wdzięczny jestem jak_nie_wiem_co! :)

Pozdrawiam -
M.


wtorek, 30 stycznia 2007, 10:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL