Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 06:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Efekt zatrzymania dla tekstu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 24 grudnia 2006, 16:23
Posty: 7
Post Efekt zatrzymania dla tekstu
Witam
Mam następujący problem.
Chce zrobić coś takiego, że w czasie trwania filmu obraz się nagle zatrzymuje i w tym momencie wchodzi napis, poczym po zniknięciu napisu obraz rusza.
Tak jakby taka pauza obrazu, dla tekstu.
Robiłem już to w taki sposób, że robiłem screen'a z filmu i wstawiałem go na chwile tej pauzy, jednak wtedy to nie jest precyzyjne i widać, że to jest jakiś wycięty i wstawiony obraz.

Z góry przepraszam, jeśli to trochę zawiłe.
Starałem się objaśnić, o co mi chodzi jak najprościej.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.


sobota, 17 marca 2007, 18:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 01:39
Posty: 89
Post 
Rozszez sobie widok timelina tak abys mogl zaznaczyc tylko jedna klatke klipu. Zaznacz te na ktorej sie ma zatrzymac film i skopioj ja - nastepnie wklej ja jedna po drugiej. W ten sposob obraz sie zatrzymie na tak dlugo ile razy ja wkleisz. Dla ulatwienia wklej powiedzmy 10 razy te sama klatke i skopiuj te 10 - i ponownie wklej ale juz te 10 (jesli chceszz na dluzej zatrzymac obraz to szybciej to osiagniesz).
Nie mam teraz premierki przed saba ale chyba ma tez ona jakis efekt pozwalajacy zatrzymac obraz. Ten sposob jest jednak calkiem ok moim zdaniem - nic trudnego.


sobota, 17 marca 2007, 20:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 24 grudnia 2006, 16:23
Posty: 7
Post 
Dzięki!
Ale ze mnie debil, że wcześniej na to nie wpadłem. Przecież to na logikę można było wymyślić... :lol:
Tylko, że jak się rozszerzy timeline w adobe premiere 2.0 to nie da się zaznaczyć i tak klatek, zrobiłem to po prostu wycinając jedną klatkę z filmu na podglądzie. Ale i tak mnie nakierowałeś.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam


niedziela, 18 marca 2007, 22:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 stycznia 2007, 18:28
Posty: 5
Post 
Jeżeli nie chcesz się narobić to: Clip - Video Options - Frame Hold.


piątek, 23 marca 2007, 00:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 stycznia 2007, 18:43
Posty: 35
Post 
Inna metoda:

W miejscu gdzie chcesz wstawic zatrzymanie tniesz wszsytko (ctrl-k) i rozsuwasz (najlepiej powyzej 6s). Ustwiasz wskaznik na ostatnia widoczna klatke przed przecieiem i robisz eksport klatki. Wowczas wstawiasz ta klatke na timeline kasujesz wolna przestrzen, dostosowujesz (marzedzie - klawisz N na timelinie) czas trwania efektu zatrzymania (domyslnie bedzie 6s).

Jesli obraz byl poruszony na co widac na polobrazach to wystarczy taki wyeksportowany obrazek wczytac do edytora i usunac przeplot, pozostawaijac rozdzilczosc bez zmian i zapisac zmiany. AP sam zassa poprawiony obrazek. Przy usuwaniu przeplotu koniecznie nalezy zwrocic uwage ktora polowke obrazu zostawiamy oraz dostsowac metode usuwania przeplotu do obrazu. Jesli usuniemy niewlasciwy polobraz to przejscie efektu moze nie byc plynne.

_________________
-----
fish

EoM


piątek, 30 marca 2007, 00:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL