Teraz jest sobota, 19 stycznia 2019, 04:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 AP 2.0 brak kilku istotnych funkcji 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post AP 2.0 brak kilku istotnych funkcji
Witam pracowałem kilka lat na AP 6.5 łbym przesiąść sie w końcu na 2.0 ale niepokoi mnie kilka spraw:
- edycja na jednej ścieżce i brak możliwości swobodnego operowania długością przejścia bez dublowania klatek ( dla mnie to jakieś nieporozumienie )
- w pasku narzedziowym w 6.5 byla ikonka o symbolu podobnym do X bylo to bardzo wygodne ponieważ można to było stosować i do audio i do video , np zakładałem audio 1 pod audio 2 np na długości 3 sek i po naciśnieciu na ta ikone automatyczne robiło się płynne przejscie tzn sciszanie i podgłaśnianie czyli tzw cross fade , podobnie w przypadku opacity na klipach video , w 2.0 trzeba wejsc do efektow wybrac efekt i przeciagnac go do klipu , mam nadzieje ze istnieje cos podobnego jak w 6.5
- ikona po której zaznaczeniu ciagnąłem wszyskie klipy które znajdowaly sie po prawej stronie wskaznika , w 2.0 jest mozliwosc pociagniecia tylko jednej sciezki
- po kliknieciu prawym przyciskiem myszy na klipie ktory znajdowal sie na np video2 w 6.5 mialem duzo mozliwosci np :motion , transparency , lock in timeline itp. a w 2.0 nie moge tego znalezc albo jest to jakos na okolo zalatwione przz wybór w jakims dziwnym oknie

Nie uważacie ze to wszystko co ważne było pod reką ???
mam nadzieje że się myle i mi to ktoś wyjaśni i powie że 2.0 jest wygodniejszy , skoro to cos nowszego to chyba z doświadczeń autorów powinno być bardziej wygodne bo chyba o to przedewszystkim chodzi o szybkość i wygode .
POzdrawiam Michał


sobota, 31 marca 2007, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
1. E tam opowiadasz, ja z tym nie mam żadnego problemu.
2. W 2.0 też jest, ja akurat mam ustawiony cros na video Ctrl+D, audio Ctrl+F

Wszystkie twe problemy to po prostu przyzwyczajenia, których nie chcesz się pozbyć. To jak z samochodami mercedesa, nie w każdym nowym modelu znajdziesz to co było w starym, to chyba zrozumiałe :wink:

A nie che mi się pisać...Mnie 2.0 nie przeszkadza a wręcz przeciwnie, jest dla mnie wygodny tym bardziej że pracuję na 2 minitorach LCD, gdzie wszystko mogę sobie swobodnie poustawiać (choć myślę że w 6,5 też można. Z niecierpliwością czekam na AP Pro CS3 :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


sobota, 31 marca 2007, 19:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post 
TOKKSA Ty zawsze tak lubisz pomarudzić, daj człowiekowi z jedną konkretną odpowiedź, żeby się posunął do przodu, ja tego nie zrobie bo na razie robię na AP 6,5 ale chcę się przesiąść na AP2. Zresztą zapytałem kiedyś dlaczego w AP 6,5 przy filmie 16:9 efekty są 4:3 odpowiedzi "0" słownie zero.


sobota, 31 marca 2007, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Jedynym ogromnym minusem, w AP Pro to przeliczanie ścieżki Audio, za każdym razem to robi, przez co zajmuje sporo miejsca na dysku ale jeśli masz spore dyski problem znika oraz wielkość projektów. Pamiętam że największy projekt pod APP to z tegorocznej studniówki liczył 170MB !!! To całkiem sporo, przez co załadowanie tego projektu zajmuje dosyć dużo czasu (zależnie od procka i pamięci w kompie). Natomiast to tylko te z minusów, jakie mnie się udało zidentyfikować, a co mogliby zmienić. A największa z zalet dla mnie APP 2.0 to: (oczywiście w skrócie)

Dynamic Link,który działa świetnie.

praca w czasie rzeczywistym, wykorzystując wielokrotnie zagnieżdżone linie czasu możesz dowolnie eksperymentować, pracować efektywniej i wygodniej.

Rozszerzona korekcja kolorów, ustawień odcieni, nasyceń, korekcji świateł i cieni, korekcji kolorów w pojedynczych selekcjach czy w całym dokumencie.
dzięki poprawionej palecie Effect Controls możesz umieszczać różne znaczniki kluczowych ramek przy stosowaniu indywidualnych efektów. Paleta pracuje tak jak w programie Adobe After Effects,

Ruch w czasie rzeczywistym, co umożliwia tworzenie płynnej i precyzyjnej ścieżki ruchu elementów na klatkach ustawionej co do piksela.

Obsługa warstw z Adobe Photoshop CST ( to także dobre rozwiązanie)
Import warstw z plików Adobe Photoshop® CS jako pojedynczych elementów pozwala na łatwe umieszczanie ich na oddzielnych ścieżkach i proste tworzenie założonych efektów.

Import, edycja i wyjście na urządzenia HD lub SD musi posiadać certyfikat Adobe Premiere, a to za chwilkę będzie nieodzowne wyposażenie w Twoim programie do obróbki video.
To tyle, jeśli coś zapomniałem, to myślę, że koledzy z forum post uzupełnią.

Moim zdaniem jeśli zamierzasz przejść z 6,5 na 2.0 to zrób to ale pamiętaj o wymaganiach dla 2.0 są zupełnie inne niż dla 6.5

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 1 kwietnia 2007, 10:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post 
Przeczytałem, horyzont szerszy, spojrzenie ostrzejsze, dzięki


niedziela, 1 kwietnia 2007, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: AP 2.0 brak kilku istotnych funkcji
ibica napisał(a):
Witam pracowałem kilka lat na AP 6.5 łbym przesiąść sie w końcu na 2.0 ale niepokoi mnie kilka spraw:
- edycja na jednej ścieżce i brak możliwości swobodnego operowania długością przejścia bez dublowania klatek ( dla mnie to jakieś nieporozumienie )

nie spotkałem się z tym problemem.
Cytuj:
- ikona po której zaznaczeniu ciagnąłem wszyskie klipy które znajdowaly sie po prawej stronie wskaznika , w 2.0 jest mozliwosc pociagniecia tylko jednej sciezki

[ctrl]+K
Cytuj:
Nie uważacie ze to wszystko co ważne było pod reką ???
mam nadzieje że się myle i mi to ktoś wyjaśni i powie że 2.0 jest wygodniejszy , skoro to cos nowszego to chyba z doświadczeń autorów powinno być bardziej wygodne bo chyba o to przedewszystkim chodzi o szybkość i wygode .
POzdrawiam Michał


Nie korzystałem z ap6.5, 2.0 wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie, obecnie pracuje na ap elements 3, zostało okrojone niestety z niektórych opcji, ale obsługuje pluginy od dorosłego ap i niektóre od aftereffects, więc daje się podciągnąć mocno funkcjonalność.

_________________
ETC Grupa Filmowa


niedziela, 1 kwietnia 2007, 10:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Dzieki za rozwinięcie tematu
Tokksa pytanie do ciebie o dynamic link czy to działa z osobno zainstalowanym app 20 i ae 70 , czy musisz miec Adobe Production Studio ?? Ja nie neguje wyższości AP20 nad ap6.5 bo na przykład realtime preview jest super dzielenie na sequence płynny motion na oknie monitor itp. ja po prostu nie wieże w to że te funkcje o których pisałem znikły tylko chciałbym żeby mi ktos pomógł je znaleźć :)
Co do przejść to juz było kilka postów i w żadnym nie było konkretnej odpowiedzi tylko teksty ze tak ma być , dajmy na to ze zrzucasz z opcją scene detect kładzesz je jeden za drugim i teoretycznie załóżmy że chcesz zrobić długie powiedzmy 3-5 sekundowe przejście pomiedzy klipem A i klipem B naciskasz CTR+D czyli domyślne cross disolve i już na początku masz komunikat że przejscie jest za długie i klatki beda dublowane i efekt wychodzi ci taki ze jak zaczyna sie przejscie to masz stop klatke z klipu A i B wyglada to tak jakbys dał przejscie które były stosowane w kamerach , tylko prosze was nie piszcie mi ze trzeba obciac troche z pierwszego i troche z drugiego i bedzie ok bo nie o to mi chodzi , staram sie tak ciać samą kamerą żeby potem za duzo nie obcinac w AP , w 6.5 zakładałem klip A na Video1a a klib B na Video1b i mogłem sobie zrobić przejście które trwało nawet 20 sek bez jakiegokolwiek cięcia , wiem ze moge w AP20 tez założyc i użyc opacity ale jak to zrobić z jakimś innym przejsciem ?


niedziela, 1 kwietnia 2007, 13:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 10:55
Posty: 22
Post 
Mnie się wydaje, że to jedno z przyzwyczajeń, którego nie możesz się pozbyć.
Dla mnie jako osoby, która nigdy nie widziała AP6.5 jest zupełnie oczywiste, że aby utworzyć przejście potrzebna jest pewna (zresztą ścisle okerślona długością trwania przejścia) nadwyżka materiału.
Zresztą w archiwum tego forum znajdziesz dokładne wyjaśnienie tematu autorstwa GrassHoppeR'a zatem słowa tak ma być są zupełnie na miejscu.
Dynamic Link działa wyłącznie z pakietem Production Studio.


niedziela, 1 kwietnia 2007, 15:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Zdaje sobie sprawe ze jest to moje przyzwyczajenie ale jezeli nie pracowałeś na 6.5 to nie jesteś w stanie sobie wyobrazić jakie to jest wygodne praca na dwóch ścieżkach poprostu zakładasz tyle i le chcesz i kładziezz przejscie tak długie jakie chesz i nic wiecej cie nie interesuje nie musisz nic centrowac i myslec czy to przejscie zacznie sie w dobrym miejscu i w jakim momencie sie skonczy , druga zecz to ikona X która była bardzo wygodna która mozna było wykorzystac praktycznie do wszystkiego , audio , video filtrów itp. poprosu bylo to krzyzowe przejscie jednego klipu w drugi powiedzcie mi jak najszybciej zrobic to w 2.0 ?? powiedzmy ze na audio 1 jest dzwiek i zakładam na audio 2 drugi dzwiek na ok 2 sek jak najprosciej zrobic zeby A1 sie sciszył a A2 podgłośnił ??? no i to o czym pisałem żeby wszystkie klipy które są po prawej stronie wskaznika myszy pociągnąć albo w lewo albo w prawo w 6.5 były to dwie trzałki a w 20 jest tylko jedna strzałka i moge przesówac tylko jedną ścieżke ten skrót CTR+K jakoś nie działa


niedziela, 1 kwietnia 2007, 15:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Co do narzędzia track select czyli jedna strzałka do przesuwania klipów wystarczy tylko wcisnąć shift i już mamy dwie strzałki i przesuwamy wszystkie ścieżki. Co do wstawiania przejść w ver 6.0 też nie używalem a/b editing dlatego nie mam tego przyzwyczajenia. w wersji 2.0 łatwo można ustawiać wszelkie parametry i długości poszczególnych klipów i długości przejścia w oknie effects control po kliknięciu na przejście. Nie jest to zapewne tak wygodne jak w starej wersji ale już coś.
Pozdrawiam, Grzesiek.


niedziela, 1 kwietnia 2007, 16:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś z tym SHIFTEM :) powoli powracają mi nadzieje ze jednak to tylko kwestia czasu zeby powoli przyzwyczaić sie do 20 nurtuje mnie jeszczy tylko ta sprawa z tym krzyżowym głosem lub opacity jak to zrobic nie dodając żadnych pzrejść ??


niedziela, 1 kwietnia 2007, 17:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Inna metoda na opacity czy ściszanie ścieżki audio to posługiwanie się klatkami kluczowymi. Najprościej zrobić to przy pomocy narzędzia pen. Przyciskamy P przez co włączamy to narzędzie, wciskamy ctrl i dodajemy klatki kluczowe a następnie przesuwamy je w górę lub w dół sterując przezroczystością lub głośnoącią. Chociaż wydaje mi się, że za pomocą przejść cross dislove jest to szybsze.
Pozdrawiam, Grzesiek.


niedziela, 1 kwietnia 2007, 17:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
wiem ze tak można zrobić ale nie umie tego przebolec że w 6.5 mozna to było zrobic przy pomocy ikony X dosłownie 3 kliknieciami myszki i to w obrębie timeline , naciskalem ta ikone potem audio1 i audio 2 i robiło się płynne przejscie wartości jedną w drugą to samo dotyczy video lub filtrów i nie musiałem się obawiac czy to wyjjdzie równo czy trzba bedzie cos centrowac itp.


niedziela, 1 kwietnia 2007, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
ibica napisał(a):
w 6.5 mozna to było zrobic przy pomocy ikony X dosłownie 3 kliknieciami myszki i to w obrębie timeline , naciskalem ta ikone potem audio1 i audio 2 i robiło się płynne przejscie wartości jedną w drugą to samo dotyczy video lub filtrów i nie musiałem się obawiac czy to wyjjdzie równo czy trzba bedzie cos centrowac itp.
A ja ustawiam się między dwoma klipami i naciskam E dla audio lub D dla video (moje skróty, domyślnie są inne) i mam to samo. A jak brakuje materiału by zrobić przejście to są jeszcze odpowiednie narzędzia pod B lub Y (domyślne skróty)

TOKKSA, te zalety to chyba skopiowałeś z jakichś materiałów promocyjnych adobe :D


niedziela, 1 kwietnia 2007, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
-Damian- napisał(a):
TOKKSA, te zalety to chyba skopiowałeś z jakichś materiałów promocyjnych adobe Very Happy


No cóż z tych zalet korzystam na codzień a że niedziela była to chyba nie grzech życie sobie ułatwiać, czyż nie? :lol:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 12:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL