Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 12:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Nowe fonty w AAE?? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post Nowe fonty w AAE??
Witam. Mam pytanko do tych lepiej obeznanych z After Efectem, mianowicie chcialbym dodac do podstawowych czcionek w w/w programie inne czcionki ale jak mam to zrobic :?:


czwartek, 10 maja 2007, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
tak samo jak dodaje się do notatnika, excela i wszystkich innych programów


czwartek, 10 maja 2007, 10:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
No dzieki wielkie ale jakos konkretniej moglbys to opisac??


czwartek, 10 maja 2007, 10:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
No chyba, że czcionki mają być widoczne tylko w programach Adobe wtedy należy umieścić je tutaj:
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Fonts


czwartek, 10 maja 2007, 10:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
Wielkie dzieki. Powiem szczerze ze przynajmniej na tym forum mozna znalezc jakas pomoc nie to co u tych fajfusow na Fotonie.


czwartek, 10 maja 2007, 13:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
witam,

Pozwole sie podłączyc pod ten temat bo moj problem tez tyczy sie fontow, a mianowicie - mam czcionke ktora na pewno jest z "ogonkami" (w notatniku czy wordzie) zas w AE jakos PL znaków nie chce ładowac, tylko wyskakują jakies dziwne znaki np zamiast "ł" to "3" tyle ze w indeksie gornym, moze mi ktos doradzic czemu tak jest ? o ile sie nie myle to AE przeciez obsluguje unicode ?

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz,

pozdrawiam serdecznie ;)


czwartek, 24 maja 2007, 18:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
NLMan - Napisałem na priv, ponieważ problem który opisujesz jest bardziej złożonym zagadnieniem, niż tylko instalowanie nowego fontu w systemie.


piątek, 25 maja 2007, 00:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
tak, używanie systemowego schowka w celu przekopiowania etkstu z notatnika do AE jest bardzo złożonym i wy agającym doświadczenia procesem


piątek, 25 maja 2007, 07:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Damian - to o czym piszesz to oczywiście jest jakieś rozwiązanie, ale nie sądzę aby koledze NLMan o takie właśnie chodziło.
Metoda którą opisujesz jest dobra w momencie, kiedy w jakimś programie generalnie nie da się wklepać z klawiatury "PL znaczków" z żadnego fontu, w którym one występują. Jest tak np. w programie ProShow (pewnie znasz ten program skoro interesujesz się tematyką wideo). Jednak nawet w nim można to zmienić.
Co innego, kiedy w programie można bez problemu wklepywać "PL znaczki" (tak jest w AAE) z dowolnego fontu, ale akurat jakiś konkretny sprawia kłopoty. To kwestia informacji, które zaszyte są wewnątrz samego fontu.
pozdrawiam

///Edit:
Nie ma sensu zakładać nowego posta. Widzę że jesteś zwolennikiem szukania "dziury w całym". To że Ater Effects nie radził sobie w poprzednich wersjach z diaktrykami nie ma nic do rzeczy i nie znaczy że nie można było tego zmienić. Photoshop we wcześniejszych ang. wersjach też miał ten problem, jednak okazało się że było możliwe pisanie bezpośrednio spod niego po dokonaniu pewnych zmian.
Kolega co prawda nie zaznaczył, o który AAE chodzi, ale napisał że dotyczy to tylko jednego fontu. Wnioskuję więc, że chodzi o wesję z nr przynjmniej 7.
pozdrawiam i proponuję EOT


Ostatnio edytowano piątek, 25 maja 2007, 12:03 przez Kondor_PL, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 25 maja 2007, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kondor_PL napisał(a):
w programie można bez problemu wklepywać "PL znaczki" (tak jest w AAF) z dowolnego fontu
gwoli ścisłości, dopiero od wersji 7


piątek, 25 maja 2007, 10:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
Dziekuję za zainteresowanie :) !


Kondor_PL napisał(a):
NLMan - Napisałem na priv, ponieważ problem który opisujesz jest bardziej złożonym zagadnieniem, niż tylko instalowanie nowego fontu w systemie.


Odpisalem :)


-Damian- napisał(a):
tak, używanie systemowego schowka w celu przekopiowania etkstu z notatnika do AE jest bardzo złożonym i wy agającym doświadczenia procesem


Metoda "kopiuj wklej" niestety nie pomaga , tzn. gdy wkleje tekst napisany np w wordzie gdzie wszystkie PL znaki sa ok i wkleje do AE to w miejsce PL znaku wstawia ostanio uzywaną (przez AE) PL czcionke a reszta wyrazu (bez PL znakow) jest ok...


Kondor_PL napisał(a):
Damian - to o czym piszesz to oczywiście jest jakieś rozwiązanie, ale nie sądzę aby koledze NLMan o takie właśnie chodziło.


Chodziloby o takie rozwiazanie : ze jeśli czcionka zawiera PL znaki to niech tez są w AE :] bez żadnego "cudowania" :)

pozdrawiam :)

ps. AE 7.0 pro


piątek, 25 maja 2007, 12:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
@NLMan - mam problem z pobraniem pliku z załącznika. Jeśli możesz to prześlij go na adres email, który Ci podałem, dzięki


piątek, 25 maja 2007, 13:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL