Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak zrobić ten efekt w AP 2.0 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post Jak zrobić ten efekt w AP 2.0
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem AP w wersji 2.0, mam problem potrzebuję w materiale wideo uzyskać efekt płynnie przepływających białych lekko rozmytych lini jak z areografu, które "podzielą" widziany obraz na 6 części ( po dwie linie przepływające z góry na dół dwie horyzontalnie) całość nie trwająca dłużej jak ok 1 sek .Rzecz pozornie prosta ale przerasta moje umiejętności.
Z góry dziekuje za pomoc

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


poniedziałek, 14 maja 2007, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
zle podejscie do sprawy !
Skoro piszesz ze ta rzecz Cie przerasta to po co Ci tlumaczyc :]

masz taka zakladke motion effects tam sobie ustawiasz na time line ruch poszczegolnych elpementow w czasie ktore maja sie poruszac. W samym AP nie zrobisz takiej linii. Albo ja zrob sobie w PS albo zabierz sie za Aeffects tam zrobisz all bez najmniejszych problemow. Jedyny ból to przełamanie swojego podejscia do pracy !

Pozdrawiam
thorg

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


poniedziałek, 14 maja 2007, 15:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
thorg napisał(a):
W samym AP nie zrobisz takiej linii.
Zrobi, zrobi. Tytularka i jakiś blur


poniedziałek, 14 maja 2007, 16:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post 
thorg napisał(a):
Jedyny ból to przełamanie swojego podejscia do pracy !
thorg

Witam i dziekuję za prawidłowe podsumowanie kilka zarwanych nocy robi swoje.
ale to nie istotne. szczerze to kombinowałem zeby w PS zrobic plansze o rozmiarach kadru jedna na linie poziome a druga ma linie pionowe a potem je "zanimowac" na TL, dzieki waszym podpowiedziom widze ze w dobrym kierunku ta kombinacja .
dziekuję i pozdrawiam

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


poniedziałek, 14 maja 2007, 20:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 maja 2006, 08:10
Posty: 5
Post 
Jeśli ktoś udziela Ci takich rad cytuję "W samym AP nie zrobisz takiej linii. Albo ja zrob sobie w PS albo zabierz sie za Aeffects tam zrobisz all bez najmniejszych problemow." koniec cytatu to lepiej będzie jak nic nie powie bo proponować rysowanie prostych kresek przy pomocy innego programu mając AP to kompletna bzdura !!. A od czego jest Title Designer ?? przy pomocy którego efekt taki zrobisz w 1 minutkę i w każdym momencie możesz swoje kreski edytować bez przechodzenia do innego programu.


środa, 16 maja 2007, 23:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post 
Witam
KLUCZNIK dzieki dzieki poszedłem podpowiedzią DAMIANA jak piszecie da rade prosto łatwo i przyjemnie.
Mam jeszcze jedno pytanko jak "zamglic" wybrany fragment kadru ale nie jedno licie chodzi mi ogradientowe zamglenie o regolarnych kształtach gdzies z roga pólkole gdzies indziej w materaile cały bok kadru, jest na to jakis prosty patent?? a gdyby jeszcze dało sie sterowac odcieniem rozmycia to bosko bo ruch klatki kluczowe załatwiają mi z maskami z PS zreszta odcien tez tylko trzeba sie namotac (pobrac klatke dopasowac maske i spowrotem do AP)
Z góry dziekuję

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


środa, 16 maja 2007, 23:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 maja 2006, 08:10
Posty: 5
Post 
jak "zamglic" wybrany fragment kadru ??

Prosto szybko i skutecznie heheee
ale do rzeczy podam ci jeden ze sposobów żeby Ci nie namieszać za dużo w głowie bo pewno i tak masz zament ? hahaaa

Swoje dzieło wrzuc na ścieżke Video 1
zaznacz ją i skopiuj
zaznacz ścieżke Video 3
wklej kopie na Video 3 tak by jedna była dokładnie nad drugą
teraz File_New_sequence (domyślnie sequence 02)
w oknie timeline masz teraz Sequence 01 (te twoje wypociny) i Sequence 02
kliknij na Timeline Sequence 02
teraz Title New_Title_Default Still idomyślnie masz Title 01
w oknie Title Designera narysuj sobie kólka czy cokolwiek białe wypełnienie bez konturów (zwróć uwagę na Title properties_Properties gdzie masz gotowe szablony i funkcję Distort
po narysowaniu kształtó (nie przykładaj sie do tego zbytnio) zamknij okno Title Designera
W oknie Project pojawiło się Title 01 (jesli nie zmieniałeś nazwy) więc wrzuć to do Timeline Sequence 02 i masz na ścoeżce Video 1 swoje kształty
Kliknij na Timeline Sequence 01
z okna Project wstaw Title 01 do Timeline Sequence 01 na ścieżkę Video 2 i hehee masz białe dziury (twoje kształty)
Teraz weź filtr Track Matte Key z okna Effects_Video Effects_Keying i nałuż go na Title 01 co masz na ścieżce Video 2
W oknie Effect Controls ustaw Track Matte Key: Video 3 i matte Luma
Dodaj na Title 01 Guassian Blur i ustaw wg. potrzeb
I to wszystko bo reszte zależy do Twojej wyobraźni np: nałuż na Title 01 filtr 4-Color Gradient (Video Effects_Render) a Title 01 animujesz jak chcesz. Zobacz na inne filtry i nakładaj je na Title 01

Twoje zamglenia możesz ustawiać w dowolnym miejscu o dowolnym czasie i dowolnie kolorować.
Jeśli chcesz pozmieniać kształty to klikasz na Timeline Sequence 02 i tu dubleclick na Title 01 otwierasz okno Title Designera.
Zmiany zachodza natychmiast w Timeline Sequence 01 gdzie masz osadzony Title 01
uffffff ale przy wprawie robisz to automatycznie w ciagu kilku minut


czwartek, 17 maja 2007, 19:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post 
Witam
>KLUCZNIK< dzieki, bardzo mi pomogłaś, nie ma to jak fachowa porada. Zastanawiałem sie po twojej podpowiedzi przy pytainu o linie czy w podobny sposób nie da sie tego efektu osiagnac także tytularką, w tutkch widzaiłem jak gośc cuda wyczarowywał, ( i jeszcze robił przy okazji gotowy szablon do wykożystania potem w tytularce) ale moja inwencja jest ograniczona nieznajomościa programu, nie omieszkam pochwalic sie uzyskanym efektem mojej pracy. Uzyskanym dzieki min i Tobie.
Wielkie dzieki :D

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


piątek, 18 maja 2007, 21:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL