Teraz jest środa, 12 sierpnia 2020, 03:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Multi-camera czym to sie je 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post Multi-camera czym to sie je
Witam
mam problem z materiałem z dwóch kamer, wiem ze jest opcja montażu typu multi camera gdzie mam jednoczesny podgląd obu kamer i swobodnie wybieram materiał który mnie interesuje oczywiscie po synchronizacji, dotychczas stosowałem metode obydwa materiały w osobnych sekwencjach i w trzeciej wybrane elementy synchronizowane na dzwiek, ale do podglądu musze na zmiane przełaczac scieżki co jest uciązliwe bogu dzieki ze to nie 3 kamery, nie mogę dojś jak "zmusic" program aby mozliwa była edycja w trybie multi kam opcja pod prawym klawiszem myszy jest "niedostępna" tzn. widnieje ale jest "szara" proszę o pomoc co i jak zrobiś aby możliwa była praca w trybie multi cam.
z góry dziekuje

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


czwartek, 7 czerwca 2007, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
w AP Pro 2.0 jest taka opcja - wciśnij F1 i tam w pomocy jest to BARDZO prosto opisane :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 8 czerwca 2007, 17:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 5 listopada 2004, 18:23
Posty: 132
Lokalizacja: Słubice
Post 
Jeżeli jeszcze Cię to interesuje - tworzysz sequence 1 w której na video 1 wkładasz clip z pierwszej kamery a na video 2 z drugiej, oczywiście synchronizujesz to wszystko. Następnie tworzysz sequence 2 i do niej na video 1 wrzucasz sequence 1. Wtedy (w sequence 2) uaktywni się opcja multi-camera. Wtedy w prawym górnym rogu okna podglądu klikasz ten czarny trójkącik i tam masz opcję Multi-Camera Monitor. Uaktywnij ją, pojawi Ci się nowe okno, gdzie z lewej strony masz podgląd z obu kamer a z prawej podgląd obrazu finalnego. Klikaj w lewym oknie na obraz z kamery, którą wybrałeś i zmieniaj, kiedy Ci pasuje. To chyba wszystko, z grubsza.

_________________
Artur, 2 sztuki xh-a1s, pakiet adobe


czwartek, 28 czerwca 2007, 08:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post 
Witam
Dzieki za odpowiedz doszedłem juz do tego dzieki odpowiedzi twojego poorzednika mam tylko problem z synchronizowaniem na Numbered marker robie wszystko zgodnie z opisem w helpie i nic z tego mi nie wychodzi sunchro na początek koniec sekwencji działa bez problemu na znaczniki niestety nie nie wiem co robie nie tak.

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


niedziela, 8 lipca 2007, 11:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 5 listopada 2004, 18:23
Posty: 132
Lokalizacja: Słubice
Post 
Ja to robię mniej więcej tak - w oknie projektu klikam dwa razy klip z pierwszej kamery, pokazuje mi się on w oknie source, tam szukam jakiegoś charakterystycznego momentu - najlepiej wychodzi mi to z dźwiękiem. Kiedy znajdę ten moment klikam na znaczniku a po tym przeciągam klim na timeline na video 1. Potem robię analogicznie z odpowiednim klipem z drugiej kamery, szykam tego samego momentu, zaznaczam i wrzucam klip na timeline-video 2.Następnie przesuwam klip górny tak, aby oba znaczniki się pokryły, pojawia się taka czarna pionowa linia. Jeżeli coś nie gra, to powiększam timeline tak mocno, aby można było przesuwać klipy po jednej klatce, i dalej "na słuch"

_________________
Artur, 2 sztuki xh-a1s, pakiet adobe


niedziela, 8 lipca 2007, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
w synchronizacji "prze dźwięk" pomaga odsłuch jednego klipu na lewym kanale a drugiego na prawym kanale audio - wtedy słychać pzresunięcie w czasie między ścieżkami :)
inna opcja to użycie np. lampy błyskowej i wtedy synchronizujemy na błysk (w obrazie).

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 8 lipca 2007, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Nie wiem jak w Premierku , w Vegasie wygodnie jest doprecyzować oglądając obwiednię dźwięku .


niedziela, 8 lipca 2007, 18:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a jeśli różnica odległości pomiędzy kamera1-źródło a kamera2-źródło jest jest bardzo duża??

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 8 lipca 2007, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
To różnica w obrazie również . Im większa , tym niedokładności mniej widoczne . Zawsze można poszerzyć ścieżkę ze słabszym dźwiękiem dla zwiększenia widoczności amplitudy .


niedziela, 8 lipca 2007, 21:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL