Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 22:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Marginesy a Adobe Premiere Pro 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 11:21
Posty: 2
Post Marginesy a Adobe Premiere Pro
Witam serdecznie. Przeszukałem forum,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi dlatego postanowiłem założyć nowy temat.

Chciałbym dowiedzieć się - skoro już wiemy że Adobe obcina obraz przy "wypuszczeniu" go bezpośrednio na TV (np tak jak ja robię poprzez kamerę SONY VX2100 opcja DV IN) - to czy wobec powyższego po zgraniu materiału z kamery na dysk, czy warto każdy plik, każdą sekwencję przeskalowywać o te 10% tylko dlatego aby mieć full obraz, czy może jest jakiś inny sposób obejścia tego?? Bardzo proszę o udzielenie jakiejkolwiek rady. Pewnie ktoś napisze - że to zależy czy to co jest poza obszarem bezpiecznego marginesu - jest istotne. a ja odpiszę od siebie - skoro kamera przechwytuje to - to niby dlaczego miałoby tego nie być w finalnym materiale filmowym??


sobota, 14 lipca 2007, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
jeśli chodzi CI o Overscan to przecież rejestrowany jest cały obraz a dopiero na TV jest obcinany (przynajmniej jeśli chodzi o CRT). Dlatego powinno sie zwracać uwage na Safe-area

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 14 lipca 2007, 13:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 11:21
Posty: 2
Post 
No tak, wiem że jest obcinany. Ja tylko głównie mam mały dylemat - czy zmniejszać w TimeLine-ie materiał video (skalować ze 100% na 90%) żeby na TV był w całości (czyli tak jak oglądam na kompie), czy nie. ;-) Cały czas o to mi chodzi. Może pytanie bez sensu, ale - jak dotąd nikt na nie udzielił konkretnej odpowiedzi.


sobota, 14 lipca 2007, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
No to zrób tak - zostaw materiał taki jak jest - w wydaniu na PC nie uwzględniaj marginesów, w wydaniu na TV uwzględniaj. Tak bedzie najlepiej.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 14 lipca 2007, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Materiał będzie oglądany i na TV i na PC (a przynajmniej może być), więc należy uważać na cały kadr, również na to co jest poza marginesami.

_________________
ETC Grupa Filmowa


niedziela, 15 lipca 2007, 13:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 czerwca 2005, 11:47
Posty: 14
Post re
Ja stosuję taką praktykę. W poziomie zostawiam 100% a w pinie daję 91%. Jak dla mnie najlepszy sposób pogodzenia tych dwóch problemów. PC i TV

_________________
Niezależna grupa filmowa

http://www.fabryczna.art.pl
http://www.myspace.com/fabrycznaart


sobota, 22 września 2007, 13:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL