Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2020, 10:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 S-Video w Adobe 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post S-Video w Adobe
Mam pytanie. Czy można w Adobe Premiere pro 1.5 zgrywać film z kamery analogowej za pomocą wejścia S-Video i dźwięku z karty dźwiękowej. Gdzie to usztawić? Proszę o pomoc.


czwartek, 18 października 2007, 00:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Jeśli piszesz o S-Video na karcie graficznej to w ogóle jako takie zgrywanie wideo będzie możliwe tylko i wyłącznie na kartach ze złączem typu ViVo (Video-intput/Video-output). Jaśli taką masz to OK. Jeśli jednak nie to lipa. Producenci kart ze złączem typu VIVO dostarczają oprogramowanie dzięki któremu można zrzucić sygnał wizyjny. Nie mam pojęcia czy sterownik instalowany do tego złącza widziany jest bezpośrednio przez AP, ale raczej wątpię.


czwartek, 18 października 2007, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie będzie podglądu z AP przez wyjścia VIVO. Jesi chcesz miec podgląd z AP to albo karta video albo sygnał przepuść przez kamerę dv.


czwartek, 18 października 2007, 09:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post 
mmstudio napisał(a):
Nie będzie podglądu z AP przez wyjścia VIVO. Jesi chcesz miec podgląd z AP to albo karta video albo sygnał przepuść przez kamerę dv.

Zadającemu pytanie nie chodziło o podgląd tylko o możliwość zgrywania poprzez to wejście.
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


czwartek, 18 października 2007, 11:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post 
karta jest Ok. Chodziło mi tylko czy mogę zgrać sygnał przez wyjście S-Video.

[ Dodano: Czw Paź 18, 2007 2:38 pm ]
W sumie to mam kartę telewizyjną z wejściem S-Video.


czwartek, 18 października 2007, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
S_tach napisał(a):
mmstudio napisał(a):
Nie będzie podglądu z AP przez wyjścia VIVO. Jesi chcesz miec podgląd z AP to albo karta video albo sygnał przepuść przez kamerę dv.

Zadającemu pytanie nie chodziło o podgląd tylko o możliwość zgrywania poprzez to wejście.
Pozdrawiam

Fakt. Moja pomyłka.
Co do zgrywania to również jest to niemozliwe. AP "nie zobaczy" wejść karty graficznej.


czwartek, 18 października 2007, 13:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Najpewniej będzie zgrywać przez oprogramowanie karty (no właśnie, jaka to karta?) i potem sobie do AP wrzucisz bez problemu. Nie ma się co upierać na zgrywaniu bezpośrednim. Najprostsze urządzenia dzięki którym można to zrobić typu tunery TV czy karty z vivo są jakby nie patrzeć lepszymi lub gorszymi "protezami". Fakt, dobrze by było posłużyć się jakąś kamerką z we/wy analog/cyfra, ale to może być kłopot jeśli samemu się takową nie dysponuje.
pozdrawiam


czwartek, 18 października 2007, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
do zgrywania polecam iuVCR

_________________
Powoli do celu...


czwartek, 18 października 2007, 15:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Także go polecam. Znajdziesz TU. Można dociągnąć wersję 30-dniową. Jeśli masz tuner TV, to tym samym rozwiązań jeszcze wiecej :D Warto zwrócić uwagę na "tweaked bt878 WDM drivers". Te sterowniki pozwalają o wiele więcej niż te standardowe tunery TV


//edit:
doczytaj jeszcze to:
    YaKuZa napisał(a):
    AVerTv z tego co pamiętam (miałem inną kartę TV) była dobrą kartą, więc za pomocą jej oprogramowania można było bezproblemowo zgrywać materiał wideo.
    swidemir napisał(a):
    Kilka razy pisałem ale nie dostałem odpowiedzi

    Owszem, dostałeś kilka odpowiedzi. Właściwie nie bardzo jest co dodać do poprzednich - jeśli chodzi o kwestię sprzętu.

    Jesli zastosowałeś się do poprzednich rad i nadal masz problemy to czas wypróbować inne oprogramowanie.
    Może sprawdź sobie soft typu: VirtualDub (menu file>>Capture AVI...), MainConcept MPEG Encoder też ma opcję capturingu, iuVCR - link - bardzo dobry ruski program, potrafiący przechwycić obraz z każdego dostępnego źródła. Zdaje się że ten ostatni będzie najlepszym rozwiązaniem z uwgi na 30-dniowego triala i olbrzymią funkcjonalność programu. Zwróć uwagę na "tweaked bt878 WDM drivers". Są to zmodyfikowane strowniki dla tunera, potrafiące więcej niż te oryginalnie dostarczane. Znajdziesz tam też referencyjne sterowniki do Twojego tunera AverMedia - link

    Moja rada:
    Proponuję zmianę formatu wideo i audio na jakieś bezstratne, bo bardzo możliwe, że komputer zwyczajnie "nie wyrabia" się przy bezpośrednim, podwójnym kodowaniu w "locie" do dixv i mp3.
    Kodowanie powinno odbyć się dwuetapowe: najpierw materiał przechwytujesz do formatu bezstratnego. Wideo koduj np. HuffYUV-Codec 2.1.1 - link , a audio do zwykłego PCM - jeden kłopot - potrzeba dużo miejsca na dysku. Dopiero potem, np. w VirtualDub kodowanie pliku avi poprzez dwuprzebiegowe kodowanie wideo do divx i audio na mp3. Oczywiście możesz też przekodować plik avi do innego, pożądanego formatu wideo.

    Rozdzielczość 320x240 i FPS 29,97 - to są parametry VCD w systemie NTSC. Bitrate 4333 kbps to jest zdecydowanie za DUŻO na tę rozdziałkę! Film z taką rozdzielczością kodowany w divxie powinien mieć bitrate w zakresie 700-900, nie więcej. Dobrej jakości kopia filmu z DVD (większa rozdzielczość) ma bitrate ok. 1200-1600. Wiadomo że skoro masz kopię VHS to podbijając bitrate powyżej granicy 2000 i tak nie uzyskasz już wiele lepszej jakości obrazu

    Dla PAL (ten Cię dotyczy) powinno to wynieść 352x288 i 25 klatek/s, o ile w ogóle satysfakcjonuje Cię wielkość tego obrazka, bo na dużym TV to będzie porażka.

    Z własnego doświadczenia wiem że karty TV do archiwowania zbiorów VHS niezbyt dobrze się nadawały. Oczywiście te droższe lepiej sobie radziły. Uzyskanie jednak pełnej rozdzielczości 720x576 25kl./s najczęściej było problematyczne.

    ________________________
    To raczej wyczerpuje ten temat
    powodzenia


    P.S. W sumie gdybyś miał dostęp do kamery z wejściem analogowym i wyjściem cyfrowym to z powodzeniem mógłbyś jej użyć jako konwerter do postaci cyfrowej DV i potem poddać materiał obróbce.


Ostatnio edytowano czwartek, 18 października 2007, 22:11 przez Kondor_PL, łącznie edytowano 4 razy

czwartek, 18 października 2007, 18:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post 
Panowie posiadam tuner TV LEADTEK WinFast TV2000 XP RM i tam jest jakiś programik do zgrywania, który niestety nie bardzo chodzi. Dodatkowo mam kamerę analogową z wyjściem S-Video. Ot taki sprzęcik. I jak tu przegrać filmik? Poradźcie. Spróbuję pokombinować tak jak radzą Kondor iCactus.

[ Dodano: Pią Paź 19, 2007 2:14 am ]
dziękuję za pomoc


czwartek, 18 października 2007, 20:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL