Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 21:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 After effects i gigantyczne rozmiary filmikow 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 października 2006, 13:58
Posty: 4
Post After effects i gigantyczne rozmiary filmikow
Wrzuacam film 10 sekundowy do after effects (waga 27 mega format avi) .Po renderugnu po ustawieniu wszystkich opcji (bez zadnych kompresji i rowniez format avi) plik wazy 160 mega i jest gorszej jakosci ... co robie zle ? probowalem juz wszystki opcje ustawiac i nic ;/ Zreszta jak nie daje kompresji i zostawiam na aiv to powinien byc taki sam rozmiar ..


sobota, 20 października 2007, 12:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post 
Croolick napisał(a):
Dodaj kompozycje do kolejki renderowania (Add to render queue) Klikinj na Output Module (bedzie pisało Lossless) a potem kliknij na Format Options. Wtedy wybierzesz sobie kodek (ale pamiętaj że.... możesz żałować że go wybrałeś)


o to ci choziło bo nie bardzo rozumiem.


sobota, 20 października 2007, 13:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Błędem jest praca bez kompresji, najlepiej jeśli będziesz pracował w kodeku DV-AVI.
Microsoft AVI DV - dokładnie (jak większość userów). W kompresji DV pracują kamery więc najlepiej funkcjonować zachowując ten format.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 20 października 2007, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Błędem jest praca bez kompresji

explain

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 21 października 2007, 17:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Błędem jest praca bez kompresji, najlepiej jeśli będziesz pracował w kodeku DV-AVI.
Microsoft AVI DV - dokładnie (jak większość userów). W kompresji DV pracują kamery więc najlepiej funkcjonować zachowując ten format.
P.G.


Montażysta Darek A. wybacz, ale jeśli się nie mylę to Microsoft AVI DV to jest stopień kompresji inaczej filmy zajmowałyby bagatela duuuużo więcej jak zajmują obecnie w fomacie właśnie: "Microsoft AVI DV"
Myślę że "Croolick" też miałby cosik ciekawego do napisania. 8O


niedziela, 21 października 2007, 19:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
tommyk7, No czytam Twego posta już czwarty raz i nijak nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi ???
Powoli przeczytaj co napisałem i przemyśl swoją wypowiedź. Ja mówię, że czarne - ty nieprawda, bo czarne.
tommyk7 napisał(a):
Microsoft AVI DV to jest stopień kompresji inaczej filmy zajmowałyby bagatela duuuużo więcej jak zajmują obecnie w fomacie właśnie: "Microsoft AVI DV

Żółte masło jest bardziej żółte od żółtego masła?
Najwyraźniej adamskyyy, wrzucił film z kamery jako DV i zrobił materiał bez kompresji, a ja mu proponuję pracę z utrzymaniem DV-AVI (formatem jaki został zgrany), a czy to będzie Microsoft, czy inne DV, jest to kompresją 1:5.
Jeśli chodzi o kolegę Croolick, z wieloletnim stażem sądząc po wieku pewnie nie wie o co chodzi, ale ważne, że mu ilość postów rożnie ...
P.G.


poniedziałek, 22 października 2007, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Darek masz racje! uwielbiam sobie nabijać posty, pisać o rzeczach o których nie mam pojęcia, wogóle nie znam sie na montażui i filmowaniu. Generalnie to uważam, że to Ty jesteś jedynym doświadczonym "filmowcem", a ja jestem tylko marnym robakiem który nie ma osobowości i próbuje ją odnaleźć w sieci. Mam nadzieje że może kiedyś będę taki jak Ty... a na pewno będę bo jak dożyje 40-tki to też będę miał kryzys wieku średniego albo bede myslał o sobie nie wiem co (i tu pewnie sie na mnie rzuci z "widłami" ta częśc forumowiczów która też jest w wieku średnim ale łudze sie że oni są dojrzalsi od Ciebie i nie bedą się wtrącać w te tematy z których Ty robisz durne dyskusje).

A co do DV - nie za bardzo sie nadaje do grafik itp. bo za bardzo degraduje jakość, to samemu można sprawdzić, natomiast jeśli tylko obrabiasz nagrania z kamery to w sumie można użyć tego kodeka (szkoda że nie zapytałem co renderujesz). Napisałem, że wybranie kodeka można żałować - nie uzasadniłem - fakt moja wina - a jeżeli znowu wyrenderowaną kompozycje będziesz chciał gdzieś użyć? wartałoby mieć taki klip w wysokiej jakość (nawet jeśli to ma byc tylko RGB 8bpc).Doskonale rozumiem że można mieć ograniczone możliwości poprzez brak miejsca na dysku. Używam AAE od ponad 2 lat i nigdy nie obrabiałem w nim materiału (ujęcia/animacji) dłuższego niż 10 minut. Co nie oznacza, że twierdze, że błedem jest obrabianie długich sekwencji. Więc jeżeli plik jest za duży to MOŻNA (ale nie trzeba - pamiętajcie że macie wolną wolę, sami mozecie też porównać kodeki) użyć bezstratnego kodeka typu Huffyuv albo Canopus Lossless. Zresztą po co ja sie tak rozpisuje i tak zaraz Darek A. stwierdzi że nie mam racji, i trzeba zrobić tak jak on robi. A ja dalej nie wiem o co chodzi ale przynajmniej licznik postów mi sie zinkrementuje....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 22 października 2007, 01:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post 
Croolick napisał(a):
A co do DV - nie za bardzo sie nadaje do grafik itp. bo za bardzo degraduje jakość, to samemu można sprawdzić,...a jeżeli znowu wyrenderowaną kompozycje będziesz chciał gdzieś użyć? wartałoby mieć taki klip w wysokiej jakość (nawet jeśli to ma byc tylko RGB 8bpc).Doskonale rozumiem że można mieć ograniczone możliwości poprzez brak miejsca na dysku. Używam AAE od ponad 2 lat i nigdy nie obrabiałem w nim materiału (ujęcia/animacji) dłuższego niż 10 minut. Co nie oznacza, że twierdze, że błedem jest obrabianie długich sekwencji. Więc jeżeli plik jest za duży to MOŻNA (ale nie trzeba - pamiętajcie że macie wolną wolę, sami mozecie też porównać kodeki) użyć bezstratnego kodeka typu Huffyuv albo Canopus Lossless.

Przepraszam że się wtrącam, ale na wszelki wypadek - podkreślając słuszność tego co powyżej napisał Croolick - dodam że zapis z kamery DV w innym niż DV kodeku nie ma sensu, (bo raz utraconej jakości już i tak nie nadrobimy. Co polecam pamięci zwolenników mpeg2 w SD). Co innego zachowanie wysokiej jakości materiałów z innych źródeł, ale to właśnie wyżej zostało napisane...
PS Wiem że to truizm, ale rzeczy oczywiste tez trzeba czasem powtórzyć :wink: (i posta nabić :lol: ).
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 22 października 2007, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Czy to tu jest nabijalnia postów?

Jeśli tak to ja się przyłączam.

A co do meritum to, moim zdaniem, każda zmiana kompresji stwarza okazję do pogorszenia jakości.


poniedziałek, 22 października 2007, 11:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
tommyk7, No czytam Twego posta już czwarty raz i nijak nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi ???
Powoli przeczytaj co napisałem i przemyśl swoją wypowiedź. Ja mówię, że czarne - ty nieprawda, bo czarne.
tommyk7 napisał(a):
Microsoft AVI DV to jest stopień kompresji inaczej filmy zajmowałyby bagatela duuuużo więcej jak zajmują obecnie w fomacie właśnie: "Microsoft AVI DV

Żółte masło jest bardziej żółte od żółtego masła?
Najwyraźniej adamskyyy, wrzucił film z kamery jako DV i zrobił materiał bez kompresji, a ja mu proponuję pracę z utrzymaniem DV-AVI (formatem jaki został zgrany), a czy to będzie Microsoft, czy inne DV, jest to kompresją 1:5.
Jeśli chodzi o kolegę Croolick, z wieloletnim stażem sądząc po wieku pewnie nie wie o co chodzi, ale ważne, że mu ilość postów rożnie ...
P.G.

hmmmmm
ja czytam i też się dziwię bo niechodziło mi tu o nazwę "microsoft" która nie ma w ogóle znaczenia, a DV avi po zgraniu już jest samym w sobie stopniem kompresji ale tak jak kolega powyżej napisał jak ma się kompleksy to się ma i nic takiemu gościowi się nie przetłumaczy więc ja odpuszczam wiesz lepiej 8O


poniedziałek, 22 października 2007, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post 
a co sadzicie o kodeku blackmagic pod winde ?


poniedziałek, 22 października 2007, 16:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 19:46
Posty: 8
Post 
można sie dowiedzieć w skrocie co zrobic zeby avi po zrenderowaniu mialo normalna jakosc??


sobota, 17 listopada 2007, 11:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
co to znaczy "normalną"?
jakby to było takie proste to by był jeden kodek. kompresji jest milion i różnią się jakością i wielkością. więc wytłumacz.

co do wypuszczania spod AE to zwykle animacje czy efekty w nim robione są używane w innym programie i dopiero wtedy, po kompozycji poddawane kompresji. do tego głównie służy AE. dlatego istotne jest nie tylko co kompresujemy, ale i co się będzie z tym dalej działo, czyli może dalej będzie poddawane obróbce na AE (on zawsze rekompresuje) albo czy potrzebny będzie kanał alpha. i to od odpowiedzi m. in. na te pytania zależy odpowiedź.

osobiście pracuję na animacjach, które koduję kodekiem Lagarith Lossless. wszelkie DV i inne DCT to masakra dla syntetycznego obrazu (choćby ze względu na zmniejszone próbkowanie koloru).

pozdrawiam

_________________
Obrazek


sobota, 17 listopada 2007, 17:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 19:46
Posty: 8
Post 
normalna czyli taka jak przy zgraniu z kamery, łączac material zgrany z kamery a material obrobiony w after effecie widac ta roznice jakosci.
Jak najlepiej skompresowac w ae krotki clip do avi zeby go pozniej dolozyc do innych clipow w premierze i nie odbiegaly od siebie jakością


sobota, 17 listopada 2007, 21:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post 
wenglus napisał(a):
jak najlepiej skompresowac w ae krotki clip do avi zeby go pozniej dolozyc do innych clipow w premierze i nie odbiegaly od siebie jakością


Wchodzisz w render queue, później w output module, dalej klikasz na format options i w zakładce wybierasz Microsoft DV.

Nie trza do tego 14 postów...


poniedziałek, 19 listopada 2007, 14:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL