Teraz jest sobota, 19 stycznia 2019, 04:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 zmiana rozdzielczości 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post zmiana rozdzielczości
mam pytanie. Czy jak przechwycę film VHS w mniejszej rozdzielczości niż 720x576 np. 640x480 przy zapisie program przekonwertuje mi automatycznie do formatu dvd, tak aby jakość odbioru na dużym ekranie była ok. Proszę o pomoc.


wtorek, 30 października 2007, 09:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jakości dvd-video nie uzyskasz wychodząc z czegoś mniejszego niż PAL.

Rozdziałka, o której piszesz to format VideoCD / MPEG-1.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 30 października 2007, 10:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post 
A w jakiej rozdzielczości przechwytywać film aby później uzyskać jakość dvd.


wtorek, 30 października 2007, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
ao napisał(a):
Jakości dvd-video nie uzyskasz wychodząc z czegoś mniejszego niż PAL.

Rozdziałka, o której piszesz to format VideoCD / MPEG-1.

Witam
Małe sprostowanie: VCD ma 352x288

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Paź 30, 2007 12:43 pm ]
kerad napisał(a):
A w jakiej rozdzielczości przechwytywać film aby później uzyskać jakość dvd.

Najlepiej przechwytuj w rozdzielczości 720x576


wtorek, 30 października 2007, 12:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 12 października 2007, 10:52
Posty: 24
Post 
dziękuję za pomoc

[ Dodano: Wto Paź 30, 2007 3:05 pm ]
mam jeszcze jedno pytanie. Przy przechwytywaniu programem iuvcr jaką kompresję najlepiej zastosować.


wtorek, 30 października 2007, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
mmstudio napisał(a):
ao napisał(a):
Jakości dvd-video nie uzyskasz wychodząc z czegoś mniejszego niż PAL.

Rozdziałka, o której piszesz to format VideoCD / MPEG-1.

Witam
Małe sprostowanie: VCD ma 352x288

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Paź 30, 2007 12:43 pm ]
kerad napisał(a):
A w jakiej rozdzielczości przechwytywać film aby później uzyskać jakość dvd.

Najlepiej przechwytuj w rozdzielczości 720x576


Zgadza się 288 linii :)
nie wiem dlaczego mi się omsknąło:)

///
dla kolegi w potrzebie:

spróbuj zainstalować jakiś kodek z rodziny M-JPEG (np PIC Video). Jest bardzo lekki, doskonała jak na jego możliwości jakość obrazka i do tego masz pełny PAL 720X576 lub 768X576. Plik jest bardzo dobrze edytowalny.
Potem zaciągasz to do VirtualDub'a i skompresujesz np do MPEG-2.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 30 października 2007, 15:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
kompresuj kodekiem DV, np. PanasonicDV.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 30 października 2007, 16:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: zmiana rozdzielczości
czolem!
mam pytanie ktore zapewne sie okaze bardzo banalne;)
otoz mam problem ze zmiana rozdzielczosci w adobe premiere
wiem ze w ustawieniach projektu mozna sobie wybrac rozne ustawienia juz z gotowymi rozdzielczosciami ale mi wlasnie chodzi zeby ustawic sobie rozdzielczosc powiedzmy 720-350 i przy probie eksportu w formacie DV pola w ktore wpisuje sie rozmiary sa nieaktywne. Aktywne sa i mozna zmienic sobie dowolna rozdzielczosc tylko przy wyborze opcji eksportu: "wideo for windows" (avi) no i pozniej wybiera sie kodeka a ja wlasnie nie chce go niczym kompresowac tylko wyeksportowac w najlepszej jakosci czyli z tego co sie orientuje DV?
pewnie sie okaze ze czegos nie wiem i gadam glupoty ale dlatego wlasnie pytam zeby sie dowiedziec i prosze o pomoc:)
z gory wielkie dzieki za konkretne odpowiedzi
pozdrawiam!
oi


wtorek, 30 września 2008, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: zmiana rozdzielczości
xchiniecx napisał(a):
pewnie sie okaze ze czegos nie wiem i gadam glupoty

No faktycznie gadasz głupoty. :wink: W avi dv nie ustawisz innej rozdzielczości niz 720x576. Poza tym jesli chcesz materiał w najlepszej jakosci to zrób to właśnie w Dv 720x576.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


wtorek, 30 września 2008, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: zmiana rozdzielczości
Można też puścić strumień zupełnie nieskompresowany o dowolnej ilości linii w pionie i poziomie - czyli to jest to o co zdaje się chodzi temu koledze, jakość rzecz jasna materiału nieskompresowanego jest dużo lepsza niż jakość DV-ki.
Ma to sens, gdy chcesz zassać potem to video do Flasha o określonej rozdziałece. Trzeba wcześniej tylko dobrze to wyskalować, aby nie stracić proporcji.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 30 września 2008, 19:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: zmiana rozdzielczości
no ale w tym sek ze ja wlasnie koniecznie potrzebuje 720x350:)
czy tylko w virtualdubie mozna z tym przydzialac po eksporcie?
w premiere nie da rady?:)
dzieki za odpowiedz:)


wtorek, 30 września 2008, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: zmiana rozdzielczości
Nie pamiętam jak jest w AP, ale w Vegas można to robić w dowolnej konfiguracji.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 30 września 2008, 19:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: zmiana rozdzielczości
dzieki ao:)
wiem ze splaszczy troche ten obraz ale wole splaszczyc niz stracic czesc obrazu w przypadku wrzucenia 2 czarnych pasow u gory i u dolu:) bardziej normalnych metod jeszcze nie znam bo dopiero zaczalem zabawe z premiere:)
W obecnym przypadku mam komfortowa sytuacje bo sklejam krotki 40 sekundowy trailer wiec nie bede go nawet kompresowal tylko zapisze w DV avi i rozmiar bedzie jeszcze do strawienia, ale gdy mam dluzsze materialy to narazie robie to w taki sposob ze: nieskompresowany material zgrany prosto z kamery na dysk tne w premiere i eksportuje w DV (PAL) i pozniej gdy dany material jest dlugi i zbyt duzy rozmiarowo to kompresuje go za pomoca xvida w virtualdubie (bo w premiere przy kompresji xvidem progrma sie wiesza, i nie tylko mi z tego co czytalem na forum). Innych zabiegow dzieki ktorym jakosc obrazu bylaby lepsza przy stosunkowo malej wadze pliku nie rozkminilem:)

czy mozna zapisac pociety material w jakims jakosciowo lepszym formacie od wspomnianego wyzej DV (PAL)

jeszcze jedno pytanie:)
zastanawiam sie czy jak plik w formacie DV wrzuce do virtualduba i zmienie rozdzielczosc za pomoca filtru resize i zapisze go bez zadnych kompresji to czy material bedzie ubozszy i straci na jakosci
wiem ze to lamerskie pytaniai ale zeby sie czegos dowiedziec trzeba pytac:)
z gory wielkie dzieki za pomoc
pozdrowienia z rzeszowa!
piotrek


wtorek, 30 września 2008, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: zmiana rozdzielczości
czytam i czytam - i jestem coraz bardziej zdumiony 8O

odpowiedź na większość twoich dylematów znajdziesz na tym forum - trzeba jedynie poszperać.

Cytuj:
czy mozna zapisac pociety material w jakims jakosciowo lepszym formacie od wspomnianego wyzej DV (PAL)


przeciez już ci napisałem - trzeba go zapisać bez kompresji :idea:

AVI/DV - jest to plik skompresowany :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 1 października 2008, 00:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: zmiana rozdzielczości
jedna uwaga - materiał skompresowany stratnie przekonwertowany na inny format mniej stratny lub nawet bezstratny NIE ODZYSKA UTRACONEJ JAKOŚCI!

_________________
Obrazek


środa, 1 października 2008, 07:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL