Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 22:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Dziwny pasek 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post Dziwny pasek
Zainstalowałem Adobe Premiere CS3. Zmontowałem filmik. Podczas edycji po prawej stronie podglądu filmu pojawiał się taki dziwny pasek, myślałem że po eksporcie zniknie. Okazało się że jest on widoczny rówież na wyeksportowanym filmie.
Na filmach które zostały użyte do montażu nie ma tego paska, a rozdzielczość filmów z których montowałem jest taka sama jak całej sekwencji którą eksportowałem.
Czego to jest wina?

W załączniku znajduje się plik jpg na którym zaznaczyłem ten pasek.

[ Dodano: Pon Lis 26, 2007 8:18 pm ]
Nie rozumiem. Dodałem załącznik w poprzednim poście a on się nie pojawił.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Patrząc na parametry twojego prjektu to obrabiasz jakis filmik z komórki lub aparatu lub jakis inny wynalazek.
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, zapewne problem z jakimś kodekiem.
Jesli nie znajdziesz rozwiazania zawsze możesz obejśc ten problem poprzez przeskalowanie obrazu. Pasek masz mały tylko na samej krawędzi więc jesli troszeczke powiekszysz obraz aby sie schował w ramce nie stracisz na jakości a i Twój problem zniknie.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 22:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post Film
Film jest z aparatu Olympus 770SW. Szczerze mówiąc spodziewałem sie lepszej jakości po aparacie za taką cenę. Sproboje przeinstalować kodeki.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 22:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Amadek napisał(a):
Film jest z aparatu Olympus 770SW. Szczerze mówiąc spodziewałem sie lepszej jakości po aparacie za taką cenę.

A kupowałeś z myślą o fotografowaniu czy nagrywaniu filmów?


wtorek, 27 listopada 2007, 01:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post 
Jeżeli ten filmik będziesz robił na DVD dla zwykłego telewizora to zapomnij o temacie bo i tak ten paseczek schowa sie za krawędzią ekranu. TV nie pokazuje wszystkich punktów.


wtorek, 27 listopada 2007, 09:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam

Jak podaje producent: Maks. rozdzielczość sekwencji video: 640 x 480, więc jakośći (rozdzielczośći PAL) nie osiągniesz. Każda kamerka ma w PAL'u 720x576 i taki obraz dostaniesz za ok.750 zł. Kupiłeś aparat do zdjęć, a do filmów powinna być kamerka. Ale tym się nie łam, jeżeli nie zależy ci na jakości to jest ok.
pozdrawiam

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


wtorek, 27 listopada 2007, 09:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D
Hmm...podejrzewam ze klucz do sprawy moze tkwic w ustawieniu proporcji
ekranu lub aspect ratio filmu. Jesli pracujesz np. w profilu programu
PAL 720X576 to po wpisaniu (powiekszeniu) twego klipu proporcjonalnie
moze wystapic ci taka anomalia. Wiekszosc programow tak ma!

Proponuje skoro to film 640x480 jesli juz, pracowac w profilu NTSC
bo podejrzewsam ze twe klipy maja klatkarz 30f a nie 25f. Unikniesz
denerwujacego skoku obrazu.

Pozdrawiam


wtorek, 27 listopada 2007, 11:41
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post 
Przeinstalowałem kodeki i ten problem zniknął.


piątek, 30 listopada 2007, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 09:36
Posty: 211
Lokalizacja: Piła
Post 
Jak obrabiałem kiedyś kiedyś filmiki z Canona IS2 nic takiego nie wyskakiwało, a rozdzielczość była również 640na480.
Inna rzecz, że jak mi się jakiś kodek spartolił, to ok 2cm od góry obrazu miałem jasny pasek poziomo i narobiłem paniki, że mam brudne bebechy w kamerze. Czyściłem i nic. Potem podłączyłem kamerę bezpośrednio do TV i paska nie było. A jeszcze póxniej przyjrzałem się surowemu zrzutowi z kamery w AP Pro2 i też paska nie było.
Ale co się nastresowałem to moje.

_________________
W chwili obecnej choruję na gardło. To źle się odbija na wenie twórczej.


piątek, 30 listopada 2007, 10:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL