Teraz jest środa, 2 grudnia 2020, 14:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak złączyć dwa klipy i zrobić reverse speed całosci? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak złączyć dwa klipy i zrobić reverse speed całosci?
Sytuacja wyglada tak jest źródłowy film:
'a b c d e f g h i j k'
Z filmu muszę usunąć kawałek ze środka, dajmy:
'e f g'
wycinam tą częśc i zostają mi dwa kawałki
'a b c d' oraz 'h i j k'

Zsuwam je obok siebie tak by stanowiły całość
'a b c d h i j k'
I potrzebuje teraz odwórcić kolejnośc odtwarzania całości"reverse
speed". By było tak:
'k j i h d c b a'
Sęk w tym że film składa się z dwóch kawałków w timeline. Gdy zrobie revers dwóch kawałków z osobna, kolejnośc będzie nie taka jak trzeba bo w środku bedzie początek pierwszego i koniec drugiego filmu o tak.
'd c b a k j i h'

Pytanie jest jak scalić te dwa kawałki w timeline w jeden klip? Tak by mozna go było odwrócić "całość". Wiem że moge zapisać do awika te dwa kawałki zsuniete obok siebie i potem zaimportować. Ale nie o to chodzi, chyba musi być inteligentniejszy sposób.

Posiadam Adobe Premiere Pro 1.5, próbuje trimem ale nie mogę ich zlepić w całość. Trimem można tylko przesuwac koniec pierwszego kawałka i poczatek drugiego kawałka.


piątek, 1 lutego 2008, 01:47
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 czerwca 2007, 12:45
Posty: 10
Post 
zamień na taimline kolejność klipów najpierw daj hijk, a drugi abcd. Jak dasz reverse speed będzie tak jak chcesz 'k j i h d c b a' :lol:


piątek, 1 lutego 2008, 02:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No jest to pewne wyjście z sytuacji. Nie wpadłem na to, brawo!

Ale czyli co mam rozumieć że nie ma opcji łaczenia dwóch kawałków w jeden? Bardziej by mi to pasowało bo chce zrobić kilka takich przekładanek, normal,reverse na róznych predkosciach.


piątek, 1 lutego 2008, 02:25
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Na timeline wczytaj tylko klipy hijk oraz abcd wyeksportuj je do jednego teraz już możesz pracować z całością importując duży abcdhijk plik, któremu bez problemu możesz nadać speed -100%.
Nie znam tej wersji AP być może (raczej na pewno) posiada ona funkcję zespalania.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 1 lutego 2008, 06:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Skorzystaj z zagnieżdżania sekwencji. To rewelacyjna funkcja wersji Pro, której pozbawione są starsze wersje Premiere. Mozesz wtedy połaczyć dowolna liczbę klipów i program potraktuje Ci to jako jeden cały klip na który możesz dodawać filtry, speeda i co tylko chcesz.

Pozdrawiam


piątek, 1 lutego 2008, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
mmstudio napisał(a):
Skorzystaj z zagnieżdżania sekwencji

Kolego, jak ta funkcja nazywa się z angielska (pod jaką jest w programie?) :oops:


Pozdrawiam


piątek, 1 lutego 2008, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Szukaj pod hasłem innidation, ale nie jestem pewien.


piątek, 1 lutego 2008, 18:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Na timeline wczytaj tylko klipy hijk oraz abcd wyeksportuj je do jednego teraz już możesz pracować z całością importując duży abcdhijk plik, któremu bez problemu możesz nadać speed -100%.
Nie znam tej wersji AP być może (raczej na pewno) posiada ona funkcję zespalania.
Pozdrawiam gorąco


Pisałem o tym że chiałbym tego uniknąć. Oczywiście efekt bedzie taki sam ale.. to kolejna kompresja lub przy konwersji do uncompressed zajmowanie miejsca na dysku.

A jak zwie się funkcja scalania dwóch w jeden?

mmstudio napisał(a):
Skorzystaj z zagnieżdżania sekwencji. To rewelacyjna funkcja wersji Pro, której pozbawione są starsze wersje Premiere. Mozesz wtedy połaczyć dowolna liczbę klipów i program potraktuje Ci to jako jeden cały klip na który możesz dodawać filtry, speeda i co tylko chcesz.

Pozdrawiam


Jak to jest z angielska to zagnieżdżanie?


sobota, 2 lutego 2008, 15:29
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lutego 2008, 23:26
Posty: 5
Post Re: Jak złączyć dwa klipy i zrobić reverse speed całosci?
jeśli masz np klip ABC i wycinasz B łącząc A z C (AC) to zrób tak:

- na jednej sekwencji złącz klipy AC i nazwij tą sekwencję np. "zlaczone"
- utwórz nową sekwencję i przeciągnij na jej Timeline sekwencję "zlaczone" (czyli tą, która zawiera w sobie klipy AC) - wówczas będzie ona widoczna tak jak klip. zmień speed na -100 i to tyle
pozdrawiam


wtorek, 19 lutego 2008, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re:
dex napisał(a):

Jak to jest z angielska to zagnieżdżanie?

Po prostu Sequence.
Polega to na tym, że tworzysz nowa sekwencję (File - New - Sequence) ładujesz na nia klipy które chcesz scalić i potem przeciagasz ta nową sekwencję z okna projekt na timeline sekwencji nad która pracujesz. To wszystko. Wtedy sekwencja ze wszystkim co było w niej zawarte jest traktowana jak jeden klip.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 20 lutego 2008, 13:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Jak złączyć dwa klipy i zrobić reverse speed całosci?
mmstudio, masz całkiem fajny pomysł z tym sequence. Przypomina mi to nieco lubiany przeze mnie na AP6.5 wirtualny klip. Z tym że przy wirtualu zajmowany jest kawałek timeline. Nie wiem czy w nowszych wersjach pozostała ta opcja (dziwne by było chyba jak by wywalili) w każdym razie niech autor postu, jesli się nie uda z sequence, pokombinuje z wirtualnym klipem. Pozdrawiam.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


środa, 20 lutego 2008, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak złączyć dwa klipy i zrobić reverse speed całosci?
SylwekK napisał(a):
mmstudio, masz całkiem fajny pomysł z tym sequence.

To nie mój pomysł. To pomysł Adobe :wink:
Do tego to własnie było stworzone.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 20 lutego 2008, 15:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL