Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 10:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 time line w AAE 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 14 marca 2008, 04:17
Posty: 5
Post time line w AAE
Witam serdecznie zaznaczam ze nie jestem zawodowcem a przygode z obróbka video traktuje jako dobrą zabawę którą właśnie zaczynam.Mam kilka płyt mini DVD (jakaś rodzinna mieszanka juz 3 lata tak sobie leżą hehe) i coś trzeba z tym zrobic.Nie bez problemu udało mi się to wrzucić na hdd.... ale do rzeczy
1.mam np. filmik który ma 18 sekund ale w AE chce sie pobawic tylko kilkoma sekundami z tego (od 3 do 11 sekundy) jak mam to wrzucic na time line i wybrac obszar do pracy? widzialem na roznych tutkach ze powinny byc na takie znaczniki na początku i końcu wybranego fragmentu ale mnie sie to jakos nie udaje a jesli to robie bez tych znaczników to przepada mi gdzies ta reszta z niezaznaczonego fragmentu (czarny obraz)
2. w composition1 mam jakis klip,nastepnie w layer sobie chce cos podrasowac i kiedy chce użyć pre-compse to znika mi klip z layer ?
nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem na czym polega mój problem ,pewnie pytania banalne (nie dla mnie ) ,a gdzieś trzeba zaczac pozdrawiam tubyców


poniedziałek, 17 marca 2008, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: time line w AAE
1) klawisze 'B' i 'N' służą do zaznaczania marekrów in/out - potem tylko klikasz w pasek nad TL i dajesz 'Trim Comp to Work Area'

2) wtedy warstwa z klipem zostaje wrzucona do innej kompozycji i wtedy ta kompozycja jest uzywana zamiast warstwy z klipem - przydatne jeśli chcesz "upakowac" kilka warstw w jedna z zachowaniem efektów itp.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 17 marca 2008, 16:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 14 marca 2008, 04:17
Posty: 5
Post Re: time line w AAE
:D Dzięki za szybka i co najważniejsze pomocną odpowiedz .Pewnie jeszcze sie zgloszę nie raz po pomoc ale co zrobić poczatki sa ciężkie aby koniec nie był żałosny heheh thx :)


poniedziałek, 17 marca 2008, 18:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 maja 2007, 04:22
Posty: 26
Post Re: time line w AAE
Podepnę się pod temat.
Jak w AAF odwrócić "trim comp to work area"? Klikając w "trim comp to work area" ograniczyłem sobie obszar pracy do wybranego, ale teraz nie wiem jak wrócić do pełnej linii czasowej :|

_________________
Ubuntu 12.04, Gnome


poniedziałek, 13 października 2008, 00:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: time line w AAE
CTRL+Z albo w ustawieniach kompozycji zwieksz jej długość

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 13 października 2008, 01:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 maja 2007, 04:22
Posty: 26
Post Re: time line w AAE
A ctrl+z czasem nie cofa danej czynności :wink:
Croolick napisał(a):
...albo w ustawieniach kompozycji zwiększ jej długość
a co to dokładnie za opcja, bo coraz bardziej mam wrażenie, że kliknięcie na "trim comp to work area" po prostu usuneło nie zaznaczone obszary (znaczy sie spier*** film, bo wczoraj go zapisałem i wyłączyłem program :/).

_________________
Ubuntu 12.04, Gnome


poniedziałek, 13 października 2008, 05:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: time line w AAE
wciśnij w kompozycji CTRL+K i wpisz długosć np. 2x dłuższą i wtedy przesuń sobie warstwy w prawo to odzyskasz

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 13 października 2008, 10:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL