Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 16:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 problem z premiere i after effects na laptopie Toshiba 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 21:16
Posty: 5
Post problem z premiere i after effects na laptopie Toshiba
Posiadam lapka - Toshiba Satellite A200

procek - Intel Core 2 Duo T5300 (1,73 GHZ) 533MHz, 2MB cache
grafika - nVidia GeForce Go 7300 256MB (DirectX9, SM 3.0, PureVideo)
RAM - 1GB DDR2, 667Mhz
dysk - TOSHIBA MK1637GSX (160 GB) prędkość 5400 rpm
system XP

Do grafiki w wydaniu Photoshop i Corel wystarcza, ale przyszedł czas na obróbkę video - w pełni tego słowa znaczeniu (APremiere czy AAfter Effects),a za chwilę będę musiał ruszyć z 3DStudioM.

Jestem na etapie montowania bardzo ważnego dla mnie materiału w adobe premiere, w którym zostało zastosowanych dużo efektów, przejścia, ruch, filtry, itp.
Zaznaczam, że materiał jest bardzo krótki, ale treściwy i złożony.
Czołówka programu sportowego, a więc - dużo - szybko - i jeszcze więcej obrazu.
Jednak już zaczyna się coś szarpać, przycinać, nie ma mowy o normalnej pracy na livie, za każdym razem i na każdym kroku trzeba generować podgląd.
Jest to dynamiczna sekwencja i trzeba dobrze zsynchronizować z muzyką,a przy przerywaniu obrazu to jest tragedia!
A to dopiero 20s materiału !!?!!

Stąd moje pytania:
1. dołożyłem już pamięci do 3GB i niestety przy pracy na livie za dużo nie dało, chociaż różnica jest - dołożyć do 4GB ?!?
2. czy zmiana dysku na taki z prędkością 7200 coś da, i co ?!?
3. czy ta karta grafiki wystarczy do pracy w tych programach ?!?
4. czy w adobe premiere można przydzielić mu więcej pamięci, albo coś zamieszać w ustawieniach co przyspieszy jego pracę ?!?
4. czy taki laptop w ogóle nadaje się do pracy z adobe premiere, że o after effects lub 3DSMax niewspomnę ?!?
5. czy naprawdę będę musiał wyłożyć kupę kasy (a z tą wiadomo jak jest) na stacjonarny ?!?

Proszę potraktujcie ten temat poważnie i pomóżcie - to naprawdę bardzo ważna sprawa... Z góry dzięki !!!


poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: problem z premiere i after effects na laptopie Toshiba
spójrz na specyfikacje mojego "sprzętu".... u mnie premiere tez cholernie zamula podczas otwarzania :|

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: problem z premiere i after effects na laptopie Toshiba
Aby przyspieszyć AP można przypisać mu wysoki priorytet najpierw ctr+alt+del otworzysz menedżer urządzeń w zakładce aplikacje szukasz AP klikasz na niego prawy przycisk myszy i wybierasz PRZEJDŹ DO PROCESU następnie znów klikasz na zaznaczony proces prawym przyciskiem myszy i wybierasz USTAW PRIORYTET- WYSOKI, tylko unikaj czasu rzeczywistego bo może zachwiać to systemem

Co do grafiki w premiere niema to zbyt dużego znaczenia ale w AAE i 3ds max jak najbardziej
Wydaje mi się, że przy bardziej skomplikowanych projektach taki laptop to za mało

Co do przypisywania pamięci to dobrze jest przydzielić dla programu tak dużo pamięci operacyjnej jak to się tylko da

Do takich aplikacji jak AAE lub 3DS MAX najlepiej sprawdzają się stacjonarne stacje takie np jak te:
http://www.linkart.biz.pl/stacje.html

:wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 23:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 21:16
Posty: 5
Post Re: problem z premiere i after effects na laptopie Toshiba
Dzięki za porady, szczególnie tę odnośnie sprzętu ;) ale póki co nie grozi mi:)
Przydzieliłem wysoki priorytet procesu, ale niestety nic nie dało.
A jeśli chodzi o przydzielenie jak najwięcej pamięci RAM to chyba największe prawdopodobieństwo, że coś to pomoże. Tyle że nie za bardzo wiem jak to zrobić ... ?!?
W photoshopie robi się to w preferencjach, i myślałem, że tak samo będzie w premiere, ale niestety szukałem, szukałem i nieznalazłem...
-=dlatego zwracam się do Was - powiedzcie jak przydzielić pamięć systemową dla premiere=-


środa, 16 kwietnia 2008, 18:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL