Teraz jest czwartek, 17 stycznia 2019, 07:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Jak to jest z tymi rozdzielczościami? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Robię sobie eksport pojedynczej klatki filmu do .bmp Obrabiam to pod swoje potrzeby w photoshopie i następnie importuję z powrotem do filmu. Jak to jest, że ta niby wyeksportowana z filmu klatka jest o wiele węższa a rozciągnięta wzwyż?

Podobnie sprawa ma się w After Effects. Robię kompozycję o rozmiarach 768x576, dodam, że film w premiere jest w rozmiarze 720x576, a to dziadostwo też jest obcięte po bokach!

Co ja źle robię lub czego nie rozumiem?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 7 czerwca 2008, 23:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 23 lutego 2008, 10:12
Posty: 46
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Powiem krótko: Pixel Aspect Ratio

_________________
Theta Studio - zestawy animacji, projekty dla After Effects


niedziela, 8 czerwca 2008, 11:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4619
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Fakt. Zamień 768 na 1024 w programie graficznym :D .

EDIT
GrassHoppeR napisał(a):
...a właśnie, że nie. wszędzie gdzie należy musisz tylko ustawiać poprawne proporcje pixela.
pozdrawiam

No tak zdecydowanie lepiej oczywiście.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 8 czerwca 2008, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Zmień na Ediusa :roll:


niedziela, 8 czerwca 2008, 11:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
kotin napisał(a):
Fakt. Zamień 768 na 1024 w programie graficznym :D .

a właśnie, że nie. wszędzie gdzie należy musisz tylko ustawiać poprawne proporcje pixela. np. przy imporcie stopklatki z materiału DV (czyli 720x576 z PAR=1,06, albo PAR=1,42) do After Effects zaznaczasz w opcjach "interpret footage" właściwe PAR i w kompozycji to samo.
jest to główna zasada, aby nie resamplować obrazu "w te i wew te" (np. z 720->768->720) bo powoduje to straty jakości widoczne gołym okiem. tylko w niektórych przypadkach korzysta się z różnych proporcji pixeli i rozmiarów kompozycji. suma sumarum wszystko i tak kończy w zupie DV(D)...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 8 czerwca 2008, 11:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Mimo, że również pracuję na Premiere uważam, że nie jest to dobry program do przechwytywania. Wszem i wobec wychwalam Scenalyzer, który po odpowiednim ustawieniu w opcjach pozwala eksportować kadr w pełnej rozdzielczości pal 768X576.
W Twoim przypadku proponuję na każdy wyeksportowany z Premiere kadr, który będzie edytowany, pierwszej kolejności dokonanie w Photoshopie zmiany szerokości na 768.
Każdy tworzony graficznie nowy obrazek również rób w szerokości 768.
Wszystko oczywiście na 576
W wolnym czasie poczytaj czym rządzi się standard DV, system PAL i co to jest Piksel Aspect Ratio.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 9 czerwca 2008, 02:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Cytuj:
W Twoim przypadku proponuję na każdy wyeksportowany z Premiere kadr, który będzie edytowany, pierwszej kolejności dokonanie w Photoshopie zmiany szerokości na 768.

przecież to bez sensu i pisałem dlaczego. po co dwukrotnie resamplować obraz skoro można ustawić PAR w photoshopie?!

_________________
Obrazek


poniedziałek, 9 czerwca 2008, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
GrassHoppeR napisał(a):
Cytuj:
W Twoim przypadku proponuję na każdy wyeksportowany z Premiere kadr, który będzie edytowany, pierwszej kolejności dokonanie w Photoshopie zmiany szerokości na 768.

przecież to bez sensu i pisałem dlaczego. po co dwukrotnie resamplować obraz skoro można ustawić PAR w photoshopie?!

Jeszcze jak mi powiesz gdzie ten par znaleźć to już będziesz wielki... :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 9 czerwca 2008, 14:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak to jest z tymi rozdzielczościami?
Image->Pixel Aspect Ratio
tam masz do wyboru typowe i definiowane proporcje.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 9 czerwca 2008, 15:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL