Teraz jest czwartek, 2 lipca 2020, 07:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak przyspieszyć After Effects? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Jak przyspieszyć After Effects?
Czy jest w ogóle sposób na przyspieszenie after effects? Renderowanie, generowanie podglądu z Ram trwa lata świetlne. Dopóki działam na samym tekście i efektach specjalnych to jest ok, ale gdy na linię dorzucę klip filmowy, choćby krótki, kilkosekundowy to wszystko tak zaczyna zamulać, że głowa boli. Komputer mam raczej w miarę dobry, premierka chodzi jak ta lala, a to ustrojstwo ciągle krzyczy, że już mu pamięci brakuje. Może gdzieś da radę ustawić jakiś przydział pamięci specjalnie dla AE?

Poradźcie coś.

pozdrawiam

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 28 lipca 2008, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
uzywaj combustion, niby to samo ale duzo szybciej, angazuje wszystkie rdzenie, co wazniejsze dodatki z aftera dzialaja, ja przestalem sie stresowac i wkurzac afterem juz dawno, premiere cs 3 i combustion daja rade bez aftera


poniedziałek, 28 lipca 2008, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
Degenerado napisał(a):
uzywaj combustion, niby to samo ale duzo szybciej, angazuje wszystkie rdzenie, co wazniejsze dodatki z aftera dzialaja, ja przestalem sie stresowac i wkurzac afterem juz dawno, premiere cs 3 i combustion daja rade bez aftera

Gdy się wyda kilka tyś. na oprogramowanie trudno ot tak sobie z niego zrezygnować :) lepiej szukać jakiś usprawnień.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 28 lipca 2008, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 27 lipca 2008, 15:06
Posty: 222
Lokalizacja: LDZ
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
primo napisał(a):
Degenerado napisał(a):
uzywaj combustion, niby to samo ale duzo szybciej, angazuje wszystkie rdzenie, co wazniejsze dodatki z aftera dzialaja, ja przestalem sie stresowac i wkurzac afterem juz dawno, premiere cs 3 i combustion daja rade bez aftera

Gdy się wyda kilka tyś. na oprogramowanie trudno ot tak sobie z niego zrezygnować :) lepiej szukać jakiś usprawnień.


100% TRUE...
ale na Aftera nie ma co narzekac jest pamieciochlonny ale daje cos w zamian :P

pozdr

_________________
LDZ : photographic ... motion graphic ... video editing // www.ase2000.pl
sprzet: Sony FX1 ... Nikon D80 18-200/ F3.5-6.3 ... Familia Adobe + 2x21"


poniedziałek, 28 lipca 2008, 23:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
artur_hd napisał(a):
primo napisał(a):
Degenerado napisał(a):
uzywaj combustion, niby to samo ale duzo szybciej, angazuje wszystkie rdzenie, co wazniejsze dodatki z aftera dzialaja, ja przestalem sie stresowac i wkurzac afterem juz dawno, premiere cs 3 i combustion daja rade bez aftera

Gdy się wyda kilka tyś. na oprogramowanie trudno ot tak sobie z niego zrezygnować :) lepiej szukać jakiś usprawnień.


100% TRUE...
ale na Aftera nie ma co narzekac jest pamieciochlonny ale daje cos w zamian :P

pozdr

Mam nadzieję, że zamówiony Matrox X2 Le widocznie wspomoże te rodzenie w bólach :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 28 lipca 2008, 23:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
Nie jestem pewien ale matrox x2 nie da nic oprócz wyść na tv. W kontekście używania AE. Jak ktoś chce śmigać na AE to zawsze polecam to.
http://www.boxxtech.com/news/Cinebench_ ... paign=3601

http://www.boxxtech.com/

Ale jeśli już będziesz miał rtx2 to podziel się uwagami na jego temat , też się do niej przymierzam :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


wtorek, 29 lipca 2008, 00:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
"Gdy się wyda kilka tyś. na oprogramowanie trudno ot tak sobie z niego zrezygnować lepiej szukać jakiś usprawnień"

ja zanim wydam kilka czy kilkanascie tysiecy to robie rok testy i sprawdzam rozne wersje, rozne softy, w tym i pirackie, jak juz obczaje co mi zda egzamin i z jakimi pluginami to kupuje oryginal, dzieki temu nie stresuje sie afterem, nie musze robic reinstalacji i tweakowania windy, raz odpalone dziala i co ma robic to robi


wtorek, 29 lipca 2008, 02:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
Degenerado napisał(a):
"Gdy się wyda kilka tyś. na oprogramowanie trudno ot tak sobie z niego zrezygnować lepiej szukać jakiś usprawnień"

ja zanim wydam kilka czy kilkanascie tysiecy to robie rok testy i sprawdzam rozne wersje, rozne softy, w tym i pirackie, jak juz obczaje co mi zda egzamin i z jakimi pluginami to kupuje oryginal, dzieki temu nie stresuje sie afterem, nie musze robic reinstalacji i tweakowania windy, raz odpalone dziala i co ma robic to robi

No przyznam się, że ja podobnie. Jednak z tymi piratami to jest tak, że coś im z reguły brakuje. Mój przykładowo nie mógł ściągać upgradów ze strony producenta i przez to był bardzo niestabilny. W momencie gdy mam oryginał to się zmienia, bo przysługuje mi support, który sporo "takich kłopotów" rozwiązuje za mnie. To jest choćby wyższość legala nad piratem :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 29 lipca 2008, 07:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
Zastanawia mnie takie coś:

Wszystkie projekty w Premierce robię wg rozmiaru 720 x 576 D1/DV Pal Widescreen 16:9 (1.422). Natomiast w Afterce Pal D1/DV Widescreen Square Pixel co daje rozmiary 1024 x 768, gdy dam inne ustawienia to po wyeksportowaniu obrazu z AE do AP w tym ostatnim obraz jest po prostu za mały do jego ustawień, widać czarne marginesy. Znowu z drugiej strony gdy mam ustawienia 1024 x 768 w AE to plik wynikowy jest ogromny - minuta materiału to 4gb. Czy ja czegoś nie rozumiem? W tym też upatruję ciągłe wysypywanie się programu, bo nie radzi sobie z przerobieniem czegoś tak dużego.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 29 lipca 2008, 09:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
jak Ci w premiere źle wyświetla to uzyj opcji InterpretFootage i zmień PAR

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 29 lipca 2008, 11:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
primo a ja myślałem że parametry co do ramki obrazu, to co jest ustawione w Premiere to tak samo powinno być ustawione w AE ,nie bardzo rozumiem sens zmieniania tego.czy możecie to jakoś rozjaśnić

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


wtorek, 29 lipca 2008, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
glassmen napisał(a):
primo a ja myślałem że parametry co do ramki obrazu, to co jest ustawione w Premiere to tak samo powinno być ustawione w AE ,nie bardzo rozumiem sens zmieniania tego.czy możecie to jakoś rozjaśnić

Z tym, że jak z AE przeeksportuję do AP to tam ten materiał jest po prostu za mały. Pomimo takich samych ustawień.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 29 lipca 2008, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
kazikmały napisał(a):
Nie jestem pewien ale matrox x2 nie da nic oprócz wyść na tv. W kontekście używania AE. Jak ktoś chce śmigać na AE to zawsze polecam to.
http://www.boxxtech.com/news/Cinebench_ ... paign=3601

http://www.boxxtech.com/

Ale jeśli już będziesz miał rtx2 to podziel się uwagami na jego temat , też się do niej przymierzam :wink:


No to niespełna tydzień zabaw za mną:

Ja niespełna tydzień temu kupiłem kartę Matrox RT.X2 LE, ale jeszcze za wiele nie potrafię powiedzieć. Na pewno za duży plus uważam, że instalując "gołego" premiere cs3 miałem ogromne problemy z dobraniem kodeków. Metodą prób i błędów i wielokrotnego przeinstalowywania systemu udało mi się mnej więcej dobrać właściwe, ale i tak nie było to do końca to czego oczekiwałbym. Natomiast po zakupie Matroxa moje problemy całkowicie zniknęły. Po zainstalowaniu całego oprogramowania zakupionego z Matroxem a więc Adobe CS Production Premium jedyne co musiałem doinstalować to kodek dźwięku AC3. Nic więcej. Jak dla mnie bomba. Wszystkie kiedyś tworzone filmiki, niezależnie od formatu teraz mi po prostu chodzą. Do tej pory na świeżym systemie, nie wiedząc czemu niektóre filmiki z rozszerzeniem .avi lub .wmv chodziły, a niektóre nie. Teraz system otwiera wszystko. I to jak dla mnie ogromny plus.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 7 sierpnia 2008, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jak przyspieszyć After Effects?
witam
Też mam problem z powolnym afx. Nawet statyczny obraz przy odtwarzaniu w programie idzie z prędkością 10fps a podczas eksportowania użycie procesora nigdy nie osiąga 100%. To normalne? Mam 2GB ram'u i jak patrze na tutoriale ludzi którzy maja tyle samo pamięci to komfort pracy jest bez porównania a procesor (2x2.0 GHz) chyba nie powinien robić aż takiej różnicy.


środa, 27 sierpnia 2008, 19:35
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL