Teraz jest środa, 23 stycznia 2019, 09:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
Hej!

Potrzebuje stworzyc fragment edycji ktory bedzie pokaże dwa obrazy (pliki video) obok siebie, powiedzmy lecimy po polowie ekranu, lewo co innego, prawo co innego. I z plynnym przejsciem po srodku miedzy nimi.

Jak moge cos takiego osiagnac w CS3? Jakis dodatkowy plugin czy da sie to zrobic w "czystym" premierze?

Z gory dzieki za pomoc :)


czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 27 lipca 2008, 15:06
Posty: 222
Lokalizacja: LDZ
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
jest kilka opcji w zalezosci od tego jaki ma byc ten efekt

biorac pod uwage ze mamy 4:3 skale obrazu to
1) kladziemy na timeline ujecia dwa nad soba po czym jednym robimy scale ze 100% na 50% i przesuwamy na prawo do krawedzi obrazu i z drugim ujeciem robimy to samo tyle ze do lewej i mamy obok siebie dwa filmy tyle ze robi nam sie panorama i wolne czarne miejsce nad i pod filamim

2) kladziemy na timeline ujecia dwa nad soba i w jednym tym na gornej warstwie uzywam cropa bocznego tak by dociac go na polowe obrazu i w tym momencie wychodzi nam obraz tla dolnego ... tyle ze nie widac calosci kadru lecz jego fragment i cropem oraz przesuwaniem pozuyjci filmu ustawiamy kadry w filmie.... nie ma panoramy sa 2 pionowe ujecia na calym obrazie... soobiscie uwazam ze jeszcze na 16:9 wyglada to znosnie choc ja jestem za 1 sposobem

pzodr

_________________
LDZ : photographic ... motion graphic ... video editing // www.ase2000.pl
sprzet: Sony FX1 ... Nikon D80 18-200/ F3.5-6.3 ... Familia Adobe + 2x21"


czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
No ja nie moge miec czarnych pasow i chodzilo tylko o frgament kadru wiec 2 metoda jest dla mnie, ale mi chodzi hmmm wiesz zeby jescze bylo delitkane przejscie miedy kadrami, bo tak mamy prostu jeden mocno odciety od drugiego. Jakby moze przenikal tylko po prawej stronie z tego co jeest nad nim.

Nie wiem czy sie jasno wyrazam :)


czwartek, 21 sierpnia 2008, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
borhard napisał(a):
ale mi chodzi hmmm wiesz zeby jescze bylo delitkane przejscie miedy kadrami,

Nałóż na jeden i na drugi klip filtr edge feather i ustaw sobie odpowiedni poziom zmiekczania. Wtedy klipy bedą wygladac jak by się przenikały.
Druga opcja to możesz stworzyc w Photoshopie lub w Titlerze jakiś graficzny element (jakis pasek itp.) i nałożyc w miejsce łaczenia klipów aby ładnie to oddzielić.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 21 sierpnia 2008, 19:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
O wlasnie o to chodzilo, edge feather :) dzieki pieknie, ostatnie pytanko i juz nie truje... odnosnie tego cropa, jak moge przyciac kadr bo nigdzie nie moge sie doszukac przyciecia bocznej krawedzi tyle i potrzebuje do montazu tych dwoch ujec w jednym.

Przepraszam za noobowe pytania :/


czwartek, 21 sierpnia 2008, 19:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 27 lipca 2008, 15:06
Posty: 222
Lokalizacja: LDZ
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
w cropie masz top left botom right ... wiec sa wszystkir 4 strony :)

_________________
LDZ : photographic ... motion graphic ... video editing // www.ase2000.pl
sprzet: Sony FX1 ... Nikon D80 18-200/ F3.5-6.3 ... Familia Adobe + 2x21"


czwartek, 21 sierpnia 2008, 19:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
Ale ja wlasnie cropa nie moge znalesc w premierze :) jak znajde toola to juz baiwac sie nim dojde jak to zrobic. Moge przesunac obraz poza obszar renderowania ale musze go troszke wykadrowac, po prostu przyciac, tego juz nie wiem jak to znaczy nie moge z achiny wlasnie tego cropa znalesc


czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 27 lipca 2008, 15:06
Posty: 222
Lokalizacja: LDZ
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
:O

Video Effects -> Transfotm -> Crop :))

pozdr

_________________
LDZ : photographic ... motion graphic ... video editing // www.ase2000.pl
sprzet: Sony FX1 ... Nikon D80 18-200/ F3.5-6.3 ... Familia Adobe + 2x21"


czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
:( Niestety jest problem, po użyciu crop, edge feather sie troszke gubi ... bo on nadal widzi te przyciete krawedzie chyba. Czyli wycinam z lewa i z prawa, chce wygladzic a tu tlyko gora i dol sie wygladza a pinowe krawedzie nie. Pozostaja ostre

zasadniczo to mi tylko jednostrone tak jakby pprzejscie inetresuje z jednej warstwy na druga. jakby caly czas disolve byl nalozony na jeddna strone warstwy i przenikala w druga bedaca pod nia


czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
borhard napisał(a):
:( Niestety jest problem, po użyciu crop, edge feather sie troszke gubi ... bo on nadal widzi te przyciete krawedzie chyba.

Zgadza się. Jak użyjesz cropa to wtedy edge feather będzie próbował zmiekczac obciete krawedzie.
Jedynym rozwiązaniem będzie zastosowanie jakiejś maski ze zmiekczonymi krawedziami. Będziesz miał wtedy nawet większe mozliwości rozmywania krawedzi. Chyba że ktos zna jeszcze inny sposób.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 21 sierpnia 2008, 21:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
Czyli wrocilem do punktu wyjscia :P ech... blagam Panowie (no chyba ze Panie tez tutaj zagladaja) pomozcie. Aha posiadam tez Borysa9 i vitascene aczkolwiek nie kojarze zeby tam cos takiego bylo, ale z drugiej storny uzywam ich od niedawna.

Ps - a tak z innej beczki, wie ktos dlaczego po zainstalowaniu Boris FX9 wszystko dziala dobrze ale on powinien instalwoac wtyczki do CS3, a w premierze nic nowego nie pojawia sie w efektach/przejsciach, za to sam borys dziala .... hmm....


czwartek, 21 sierpnia 2008, 21:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 stycznia 2008, 11:01
Posty: 98
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
w Boris FX bez problemu to zrobisz w połączeniu z AP, sam pracuje na AP 6 i mam Boris FX i ładnie zmiękczam krawędzie bez żadnych masek
a to, że u ciebie nie działa to może źle zainstalowałeś lub nie ta wersja do tego softu (no chyba że pirat... ;)


czwartek, 21 sierpnia 2008, 22:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 17:08
Posty: 15
Post Re: Obraz koło obrazu (ale nie PIP) - jak stworzyc?
filip_7575 napisał(a):
w Boris FX bez problemu to zrobisz w połączeniu z AP, sam pracuje na AP 6 i mam Boris FX i ładnie zmiękczam krawędzie bez żadnych masek
a to, że u ciebie nie działa to może źle zainstalowałeś lub nie ta wersja do tego softu (no chyba że pirat... ;)


Ja tam nie wiem, ja tu tylko sprzatam :)

Premiere to CS3 (3.2.0), a Boris 9.2.1 wiec wszystko aktualne. Podczas instalacji Boryska wybieram zeby dal plugi do AE i Ado Pre Pro i dodatkowo daje mu katalogi gdzie ma dac te plyuginy do nich (chyba program files/Adobe/Adobre Premiere/plug-ins/common) no moze dalem mu zly folder ale sam taki prosil przy instalacji... hmmmm...

Ok to powiedz jak to zrobic w Borysie najwyzej wyeksportuje to moze jakos :(


czwartek, 21 sierpnia 2008, 22:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL