Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 14:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Eksport do DV w Premiere 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Eksport do DV w Premiere
Witam.

Posiadam materiał DV zgrany z kamery cyfrowej. W Premiere Pro CS4 go sobie montuje i teraz chciałbym wyeksportować to również do DV aby potem skompresować to w Procoderze.
jak ustawić Premiere aby zrobić eksport materiału już zmontowanego aby był identyczny jeśli chodzi o jakość w porównaniu do materiału DV źródłowego ?

Co ustawić w FORMAT ? Microsoft Avi ? Uncompressed Microsoft Avi ?
Jak ustawie Microsoft Avi i w PRESET podam DV PAL Widescreen to co mam ustawić w codec ? DV PAL czy może NONE ?

Pozdrawiam


piątek, 31 października 2008, 18:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Eksport do DV w Premiere
File-->export-->movie
domyslne ustawienia exportowe sa bez kompresji, a wiec dokladnie tak jak napisales.

DV PAL czy NTSC zalezy od tego jaka masz kamere i jaki projekt wybrales. Jesli PAL to PAL

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


piątek, 31 października 2008, 18:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Czyli FORMAT : Micosoft Avi, Preset : PAL Widescreen i Codec : DV PAL ?

a jaka będzie różnica jeśli jako format użyje uncompressedn microsoft avi ? albo w codec zamiast DV PAL podam NONE ?


piątek, 31 października 2008, 21:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Eksport do DV w Premiere
u mnie w premiere pro 2.0 nie ma takiej mozliwosci zeby dac None. Z reszta to nie ma sensu bo przeciez musi byc wybran format w jakim nagrywales material. Takze nie kombinuj ;)

microsoft dv avi, dv pal

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


sobota, 1 listopada 2008, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Bez kompresji zapisuje się pliki, które były tak przechwycone (surowe prosto z przerwornika kamery). Ty pracujesz na klipach, które były kompresowane (czytaj zmaiżdżone) do formatu DV AVI. Czyli w wyniku tej kompresji bezpowrotnie została utracona pierwotna jakość. Zapisując to teraz bez kompresji nie możesz jej już odzyskać a jedynie kilkukrotnie niepotrzebnie wzrośnie rozmiar pliku.

Pozdrawiam


sobota, 1 listopada 2008, 18:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do DV w Premiere
pablo_tor napisał(a):
Czyli FORMAT : Micosoft Avi, Preset : PAL Widescreen i Codec : DV PAL ?

Dokładnie tak, gdyż w takim formacie zapisywany jest sygnał na taśmie miniDV kamery cyfrowej przy SD PAL 16:9.
Druga sprawa: ProCoder podczas instalacji integruje się z Premiere dodając możliwość kompresji prosto z time line, więc odpada w tym momencie potrzeba eksportu do avi.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 2 listopada 2008, 13:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Dzięki wszystkim za pomoc.

Co do integracji ProCodera z Premierem...gdzie tego szukać ?


niedziela, 2 listopada 2008, 15:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do DV w Premiere
O ile instalacja odbyła się w prawidłowej kolejności funkcja ta powinna znajdować się w:
File/Export Timeline/ProCoder Wizard Exporter...
lub samo ProCoder Exporter...
Jeśli tego nie ma, bez problemu można tę funkcję dodać wystarczy uruchomić deinstalator ProCodera i wybrać pozycję Reperacji, a brakująca pozycja zostanie dodana do Premiere.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 2 listopada 2008, 22:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Re: Eksport do DV w Premiere
ProCodera instalowałem po Adobe Premiere, yrobiłem reperację instalki a opcji tej jak nie mam tak nie miaem...jest tzlko sam Export a i w nim nie ma timeline...

Pryz instalce ProCodera pytal czy zainstalowac plugin do premiere 1.5 a ja mam cs4 wiec moze tu jest problem


poniedziałek, 3 listopada 2008, 09:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Oczywiście, że tak, trzeba było się zgodzić, premiere 1.5 jest z grupy drugiej edycji Premiere, pierwszą były wersje 5.x, oraz 6.x miały one nieco inaczej katalogowane pliki systemowe, oraz nieco inne rozszerzenia plików systemowych, stąd więc pytanie jakie się pojawiło.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 3 listopada 2008, 16:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Problem w tym że ja właśnie się zgodziłem :D
Nie mogę znaleść opcji EXPORT TIMELINE a tym bardziej nic co związane z Procoderem...


wtorek, 4 listopada 2008, 11:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Być może jest to ProCoder w wersji 2, a nie 3, ten zdaje się nie wchodzi do premiere z serii CS, choć przy odrobinie wiedzy wystarczy przenieść odpowiednie pliki systemowe do katalogów programu, by eksport ten pojawił się w menu aplikacji.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 4 listopada 2008, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Wielką słabością AP jest mizerna jakość encodera. Z tej przyczyny mój Adobe leży w szufladzie. Z prób pamiętam, że nie używa się opcji EXPORT TIMELINE a z meny Plik wybiera się opcję Export Movie. Następnie w oknie dialogowym nadaję się nazwę plikowi, który ma być utworzony. Wybiera się również miejsce gdzie ma być zapisany. Następną czynnością jest wybór parametrów, jakim utworzony klip ma dopowiadać. W oknie, o którym wcześniej wspomniałem jest przycisk Setting. Po naciśnięciu pojawia się następne okno dialogowe, w którym ustawia się wspomniane parametry. Klikając na Video, po prawej stronie wyświetli się okno z możliwościami wyboru. Pierwsza pozycja od góry to "Compressor". Właśnie tutaj na rozwiniętej liście powinien być ProCoder, jeśli się poprawnie zainstalował. Po wskazaniu go jako kompresora klikamy przycisk Configure i ustawiamy parametry z jakimi powinien być nasz plik zapisany.

Pozdrawiam


wtorek, 4 listopada 2008, 19:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Dziękuję "panjacek" za podpowiedź, której ja, jako nie posiadający premiere w wersji CS nie byłem w stanie udzielić, sugerowałem się wyglądem menu z mojej wersji 6.x licząc na to, że będzie identycznie, być może teraz kolega pablo_tor znajdzie :)
Pozdrawiam

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 4 listopada 2008, 21:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 października 2008, 11:39
Posty: 34
Post Re: Eksport do DV w Premiere
Niestety...brak Procodera...być może jest jakiś problem z kompatybilnością czy coś. No nieważne...zawszę mogę po zmontowaniu wyeksportować avi a potem przerobić go procoderem osobno...

panjacek piszesz o słabej jakości enkodera w AP...czy jeśli wyeksportuje zmontowany plik do AVI czyli jak pisałem wyżej "FORMAT : Micosoft Avi, Preset : PAL Widescreen i Codec : DV PAL" to też tracę na jakości ?

Może głupie pytanie ale już się gubię a wiedza moja jest znikoma :)


wtorek, 4 listopada 2008, 23:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL