Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 09:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 CS4 a Karta graficzna 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post CS4 a Karta graficzna
Witam!

Mam powazny problem. Zawsze radziłem sobie z tego typu rzeczami jednakże teraz problem mnie przerósł.
Ostatnio kupiłem pakiet CS4 Production Premium i od momentu zainstalowania pojawiały sie różne problemy. Postanowiłem jednak przeinstalowac mojego XP-ka gdyz jak sądziłem to w nim było namieszane. Niestety moje problemy sie nie skończyły. Mianowicie pojawiło się kilka błędów w Premiere jak np. gdy stworzę jakiś napis w titlerze i na timeline nałożę na początek i koniec cross dissolve to zanim wyrenderuje podgląd jest ok ale po wciśnieciu ENTER (zielona linia) te przejścia "nie działają" wyglada to jak zwykłe ciecie.
Drugi problem powazniejszy to jajk zrobie speed np. 300 lub 400 % to po wyeksportowaniu tego materiału do pliku DV jak i nagraniu poprzez Encoree tego na płytę materiał jak by skacze. Nie potrafie tego okreslić ale on po prostu sie trzęsie.
Pytanie moje brzmi cvzy to może byc jakis konflikt sprzetowy. Myslełm o karcie graficznej gdyż ta którą uzywam teraz nie ma na liście na stronie Adobe. Uzywam karty ATI Saphire X800.
System jest czysty bo wczoraj wszystko na nowo instalowałem więc raczej go wykluczam. Czy faktycznie karta graficzna mogła by miec taki wpływ? Bo innych pomysłów nie mam. Kompa bede rozbudowywał po świętach ale w tej chwili musze skończyc pilnie jeden projekt w którym jest własnie to przyspieszenie.

Moja obecna konfiguracja:
Pentium D930
Płyta Gigabyte GA-81945P
4GB Ram
Grafika Ati Saphire x800

Pozdrawiam
Maciej

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 18 grudnia 2008, 08:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Pojęcia nie mam czy to "zasługa" karty graficznej. Szczerze - to nie sądzę, ale dla pewności to masz chyba zaprzyjaźniony sklep komputerowy z którego weźmiesz jedną z polecanych kart, tak żeby móc oddać? No bo chyba nie celujesz w na prawdę polecaną kartę LINK?
X800 to leciwa już karta, nie obsługująca nawet wszystkich odmian DX9. Wypróbuj jednego z Radeonów serii 4670, 4830, 4850, 4870 i Catalysty 8,12 albo Nvidię, ale tu nie poradzę typu, bo się pogubiłem w ich ostatnich oznaczeniach.
Radeony najlepiej HIS, albo Sapphire. Może być Asus, ale lepiej nie Power Color, Palit, Gainward (a była to taka wspaniała firma - teraz to też Palit). Szukaj kart z nie referencyjnym chłodzeniem. Te z typowym są gorące.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 18 grudnia 2008, 08:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Wiem, ze x800 to juz leciwa karta :wink: Cały sprzet bedę niedlugo zmieniał jednakże jeszcze mam stary który bardzo dobrze radził sobie w Adobe 2.0
Tez mnie zastanawia czy to moze byc wina karty jednakże cos musi byc przyczyną takiego zachowania programu a system mam czysty.
Jeszcze jako ciekawostke powiem, że po zainstalowaniu wszystkiego podgląd w okienkach Premiere był...poszatkowany, same kwadraciki i zielone linie. Dopiero po sciągnieciu ze strony ATI najnowszych sterów 8,12 (wcześniej standardowe z płyty dołaczonej do karty na których Premiere 2.0 chodził dobrze)rozwiązało ten problem, ale pozostałe problemy (przejscia po wyrenderowaniu oraz błedy w wyeksportowaniu materiału przyspieszonego)zostały.

PS. Tak sobie jeszcze myślę. Czy jeśli nowy Adobe jest ukierunkowany na współpracę z procesorami graficznymi a my my damy słabszą kartę, która tego nie wspiera w dodatku, której Adobe nie poleca to czy własnie to nie jest przyczyna problemów. Może to własnie karta nie wyrabia.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 18 grudnia 2008, 09:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: CS4 a Karta graficzna
No faktycznie to tak wygląda na logikę, ale nie potrafię dokładniej ocenić, bo nie znam wystarczająco Premiere niestety.
PS Zmiana karty i tak się już jednak komputerowi "należała". :wink:

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 18 grudnia 2008, 09:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: CS4 a Karta graficzna
No ja mysle ze to choroby wieku dzieciecego CS4
i jak zwykle sa tacy ktorzy sie spiesza z zakupami
a to blad :)
Sam jestem userem CS3 i czekam bo takie kwiatki
sa juz dobrze znane i pewnie pojawia sie poprawki
ale ja nie jestem swinka doswiadczalna niech
inni to przebrna - sorry

popatrz tu -> znane bledy w CS4


czwartek, 18 grudnia 2008, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 a Karta graficzna
poprawki juz sa , patch 4.01 do premiera


czwartek, 18 grudnia 2008, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Degenerado napisał(a):
poprawki juz sa , patch 4.01 do premiera

No własnie wszystkie aktualne poprawki mam.
Powiedz mi czy Ty jak testowałeś CS4 miałes jakieś problemy? Podobne do moich lub jakies inne?

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 18 grudnia 2008, 12:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 a Karta graficzna
jak skonczy mi sie liczyc projekt to przepne dysk i zaraz zobacze czy to samo sie dzieje, bledy ktore zaobserwowalem to raczej z visty sa, ale znowu nie podjalem sie montowania zadnej roboty bo nie chce sie denerwowac przed swietami


czwartek, 18 grudnia 2008, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Degenerado napisał(a):
jak skonczy mi sie liczyc projekt to przepne dysk i zaraz zobacze czy to samo sie dzieje, bledy ktore zaobserwowalem to raczej z visty sa, ale znowu nie podjalem sie montowania zadnej roboty bo nie chce sie denerwowac przed swietami

Byłbym wdzieczny jak bys mógł to sprawdzić.
Jest jeszcze jeden bład co zauważyłem, mianowicie nie moge zmienić żadnej nazwy plików w oknie projekt (polecenie RENAME)

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 18 grudnia 2008, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 a Karta graficzna
pierwszego problemu nie ma, niezaleznie od projektu hd , dv wszystko z napisami gra, dzialaja real time efekty i przejscia i dzialaja jak trzeba po przeliczniu, rename dziala bez klopotu

juz mi sie liczy ten material encorem ale moze nie zauwazyles, defaultowo encore liczy gorny field a pal dv ma dolny, moze dlatego, przelicz na szybko jakis kawalek i sprawdz jeszcze raz

ja juz wypalam plyte...... i jest OK


Ostatnio edytowano czwartek, 18 grudnia 2008, 15:18 przez Degenerado, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 18 grudnia 2008, 14:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 grudnia 2006, 13:16
Posty: 100
Lokalizacja: Białystok
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Z opisanych przez Ciebie mmstudio problemów zaobserwowałem jeden u siebie na CS3 - źle wyglądający /drgający/ obraz przy przyspieszeniach 300 - 600%. Mam leciwego Radeona z serii 9000. Nie wydaje mi się aby była to wina karty graficznej ale może się mylę - raczej jest to wina samego Premiera. Gdybyś znalazł rozwiązanie to daj znać, też niedługo będę zmieniał sprzęt to wezmę pod uwagę wszelkie sugestie.


czwartek, 18 grudnia 2008, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 a Karta graficzna
sprawdzcie fieldy ani jeden ani drugi CS u mnie nie ma tego klopotu


czwartek, 18 grudnia 2008, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: CS4 a Karta graficzna
U mnie na XP pro x64 + CS4 i jego update, bez wykolejenia wszystko lata jak trza. Przyznam ze obecnie nie wróciłbym do CS2 ani CS3.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 18 grudnia 2008, 15:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 grudnia 2006, 13:16
Posty: 100
Lokalizacja: Białystok
Post Re: CS4 a Karta graficzna
Degenerado napisał(a):
sprawdzcie fieldy ani jeden ani drugi CS u mnie nie ma tego klopotu


Obrabiam DV na standardowym ustawieniu "lower field first" i stosując zmiane prędkości sądziłem że program sam wyliczy odpowiednio półpola. Myślisz że powinienem coś zmieniać?


czwartek, 18 grudnia 2008, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 a Karta graficzna
mowisz ze tak ladnie chodzi na XP ? bo ja robie testy na viscie, ze wzgledu na cudaki i niby-akceleracje karta graficzna

osobiscie uzywam cs3 na xp x64 i jestem baaaardzo zadowolony, w sumie do CS4 nie mam zastrzezen tylko vista to kwas straszny


czwartek, 18 grudnia 2008, 15:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL