Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2020, 09:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 AP CS4 problem w formatem wyjściowym. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
Panowie specjaliści proszę o wyrozumiałość a jednocześnie błagam o pomoc, albowiem cały wczorajszy dzień spędziłem na przmieszczaniu się z penD pomiędzy kompem a TV w celu oblookania efektu.
Do czego zmierzam nie mogę ustawić formatu eksportowania tak by obraz wyświetlany na TV był pełny, czyli zajmował całe 32' a w tej chwili zależy mi już tylko by był poprawnie wyświetlany na większej jego części.
Co bym nie ustawił obraz jest albo w jej środkowej części wyświetlany albo jest na tyle rozciągnięty że ucina po kawałeczku u dołu i u góry taki a'la format rodem z dzikiego zachodu.
Przypuszczam że tego typu pytania się już pojawiły nie mniej jednak spieszę się z wyprodukowaniem filmu weselnego przed wigilią, jest on juz praktycznie cały zmontowany w kompie tylko nie mogę opanować efektu końcowego - poprawnego eksportu.
Za chwilę lecę do roboty i zaś tyle godzin w d... będę niezmiernie zobowiązany za podpowiedzi a zarazem przepraszam jeśli odświeżam prehistorię ;)..

pracuję na AP pro CS4


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
jakies szczegoly ? jaki telewizor, 4:3 czy 16:9 ? i material to samo, skoro 32 cale to zakladam ze 16:9

przy eksporcie ustaw pixel ratio do 16:9 bo pewno tutaj jest klopot


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 13:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
wreszcie po robocie ...

chciałbym by film był ogólnie dostępny nie tylko na moim tv, na ale 16:9 było by pewnie idealnie tyle ze gdzie takie ustawienie jest ...Jest tylko w kodekach ustawianie Apect i jest na 16/9
jakie ustawienia powinienem wybrać moze zacznijmy od tego Format i to co jest pod spodem Present bo może tutaj jest pies pogrzebany

cały projekt wygląda tak na początku zdjęcia z zoomami i bajeranckimi efektami do tego ciekawe tło muzyczne a potem przejście do właściwego filmu i tam też gdzieniegdzie wstawki ze zdjęciami, wszystko ładnie pięknie...tyle że obraz nie na ful tylko jakiś takiś rozciągnięty...może na początku projektu coś źle wybrałem był tam mase formatów a że ja laik to...
nie no masakra nie pradzę sobie z tym za .......co i jak bym nie zmienił to jest albo za bardzo rozciągnięty góra dół albo zajmuje małą część w środku ekranu i czy to na kompie czy też na tv....bez różnicy

edit 23:49
cały czas wychodzi mi obraz po środku rozciągnięty z góry ku dołowi a po bokach jakieś 10cm czarne pasy HEEELLLPPP


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 20:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
witam ponownie odkopuję stary temat albowiem przymiarki do nowego projektu i tylko AP może go zrealizować nie mniej nadal mam problem z opcją formatu wyjściowego
na wejściu przykładowo HDV_0296.MP4 1280/720z samsunga i za cholerę na wyjściu nie osiągam full screna za każdym razem po bokach ucięte mam jakieś 15-20cm...na początku projektu ustawiam safe area na 0
Co do jasnej ciasnej mogę jeszcze zrobić?


poniedziałek, 16 stycznia 2012, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
Na początek ustaw projekt w CS4 zgodny z materiałem video który chcesz obrabiać, podałeś za mało informacji, można tylko się domyślać ze są to pliki o rozdzielczości 1280/720, później przy eksporcie ustaw taką samą rozdzielczość i proporcje obrazu 16:9 do tego wybierz odpowiedni dla Ciebie kodek i heja do przodu :D


poniedziałek, 16 stycznia 2012, 23:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
rozdzielczość na wejściu 1280/720 50fps tak jak napisałem i by spełnić te opcje wybrać bym musiał AVCHD 720p50 tylko czy mogę tak sobie wybrać, jednak tylko ten format pasuje do moich opcji..?
Jak te kodeki dobrać końcowo/wyjściowo

Jak chcę zapisaćjako x-vid pojawia się brak odpowiedzi programu xvid i AP nie konwertuje?


poniedziałek, 16 stycznia 2012, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
Z AP zapisz projekt do jakiegoś formatu Intermediate - nie wiem, co masz dostępne i jak długi ma być materiał. Jeśli kilka minut, to może nawet do nieskompresowanego. Potem zewnętrzną aplikacją (np. V-Dub) zakoduj do XviD.

Co potem chcesz z tym robić?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 17 stycznia 2012, 13:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
pomysł wakacyjny, mam trochę materiału filmiki po 5-6min poskładać do kupy plus fotki całość może z godzinka wyjdzie.
za każdym razem kończy się to tak na monitorze jak i tv
Obrazek

......czyli jak kolega mówi zapisać bele jak potem do duba- a tam jak?


wtorek, 17 stycznia 2012, 16:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
HermaN KorteZ napisał(a):
pomysł wakacyjny, mam trochę materiału filmiki po 5-6min poskładać do kupy plus fotki całość może z godzinka wyjdzie.
za każdym razem kończy się to tak na monitorze jak i tv
Obrazek

......czyli jak kolega mówi zapisać bele jak potem do duba- a tam jak?


nie bele jak.. tylko np. do uncompresed , a później użyć wspomnianego virtualduba, ewentualnie innego programiku do konwertowania np. Format Factory.


wtorek, 17 stycznia 2012, 16:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 07:12
Posty: 6
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
Cytuj:
nie bele jak.. tylko np. do uncompresed , a później użyć wspomnianego virtualduba, ewentualnie innego programiku do konwertowania np. Format Factory.

zrobiłem tak
eksportowałem AME do uncompresed microsoft avi- tyle ze z inna rozdzielczością/proponowaną z automatu 720/480.
Tak zapisaną sekwencję otworzyłem w VDubie- przyznam, że program jest nowością dla mnie, ustawiłem compresed na xvid i 16:9 potem plik- zapisz jako avi i na wyjściu otrzymałem dokładnie to samo co na początku????

....może źle ustawiam parametry projektu ..przypomnę
1280/720 50FPS program AP CS4 PRO


wtorek, 17 stycznia 2012, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
A jaka rozdzielczość pliku XviD?

A po drugie - czemu akurat XviD???

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 25 stycznia 2012, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1312
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: AP CS4 problem w formatem wyjściowym.
"tyle ze z inna rozdzielczością/proponowaną z automatu 720/480"
świetny pomysł z tym automatem, weź kalkulator, podziel 720/480 i porównaj do 16/9

wypuść uncompressed z Premiere z właściwymi proporcjami obrazu (najlepiej w oryginalnej wielkości), potem do Vduba i w ustawieniach xvida zamiast display aspect, lepiej ustaw pixel aspect na 1x1


czwartek, 26 stycznia 2012, 21:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL