Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 18:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 premiere - paski podczas ruchu na ekranie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 stycznia 2008, 14:39
Posty: 7
Post premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Witam, mam pewien problem.
Premiere 6.0
zgrywam obraz z kamery (sony vx2100), tworzy mi się plik.
Odtwarzając go widzę np perkusistę grajacego - jego ruchy są płynne i bez zakłóceń.
Kiedy edytuję materiał i daje później export timeline to bez względu na użyte kodeki lub gdy nie uzywam ich wogóle ruchy perkusisty nie są płynne, tylko występują takie poziome paski w miejscach gdzie następuje ruch.
Poniżej pogląd na problem - screen. Jak widać perkusista jest w paskach bo się ruszał. Gość który stoi obok filara ma rękę w paskach bo też nią ruszał.
Dawniej ten problem pojawial mi sie jak miałem niezgodnosc w systemie PAL i NTSC, ale teraz wszedzie mam PAL bo kamera nadaj w PAL.
Czy coś podobnego też Wam się przytrafiło? A może to błachostka a ja nie potrafię sobie z tym poradzić?
Obrazek


niedziela, 18 stycznia 2009, 12:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
ta błahostka to przeplot. poczytaj o nim.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 18 stycznia 2009, 13:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 stycznia 2008, 14:39
Posty: 7
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
poczytałem dużo na forum, ale nadal nie mogę znaleźć rozwiązania dla swojego problemu.Próbowałem wszystkiego co dotyczy Premiera.

Jeszcze pare dni temu zgrałem materiał, eksportowalem timeline jak chcialem i nie mialem efektu grzebienia a tu nagle, zgrywam inny materiał w tych samych paramterach co poprzednio PAL Widescreen 16:9 i teraz jak eksportuje mam grzebień - to co widac na screenie.
Biore material zgrany dawniej, eksportuje i jest okej.
próbowałem przed Movie Capture dawać inne parametry obrazu i zgrywac material z kasety pare razy... i kazdy export timeline konczyl sie grzebieniem.
Czy ewentualnie moglem cos w kamerze poprzestawiac ( chociaz nie wiem co, bo nie nie majstrowalem) aby obraz na taśmie rejestrowal sie w innym formacie ? Chociaz jak odtwarzam zgrany materiał jako plik przed eksportowaniem to wyswietla sie tez okej... wiec sam juz nie wiem.


niedziela, 18 stycznia 2009, 17:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Nie oglądaj tego na kompie, a na TV - i będzie po sprawie.


niedziela, 18 stycznia 2009, 20:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
A gdy takie coś występuje przy filmie zgranym za pomocą premiere? Jak się tego pozbyć? Słyszałem, że to coś ma wspólnego z fps'ami, czy tak?


niedziela, 18 stycznia 2009, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Znowu pozwolę sobie wkleić za kol. XPANQ:
http://100fps.com/


niedziela, 18 stycznia 2009, 21:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Czyli ustawić fps'y na 50 per second przy zgrywaniu filmu, czy pracować nad filmem (z paskami) a potem przy renderingu ustawić odpowiednio fps'y? Głupio mi jest, że się o to pytam, ale nie mogę znaleźć jakiegoś jasnego wyjaśnienia.

PS: montuje w Uleadzie


niedziela, 18 stycznia 2009, 21:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Zgrywaj tak jak nagrywa kamera, w ustawieniach projektu "general" ustaw wszystko zgodnie z właściwościami przechwyconego pliku. I zanim zaczniesz zmieniać fpsy w materiale z przeplotem poczytaj o przeplocie:)


niedziela, 18 stycznia 2009, 21:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Może ktoś mi wytłumaczy co to jest ten przeplot i po co? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :wink:

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 02:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Sprawę doskonale przedstawił w roku 1970 Julian Antonisz w animacji dla dzieci pt. "Jak to się dzieje". Zacytuję tylko fragment:

"Jak to se dzieje pyta Agnisia, że na ekranie widzimy misia?
Oto wieżowiec jak każdy inny, wewnątrz ośrodek telewizyjny.
W specjalnym studio w pokoju trzysta, misia filmuje pan kamerzysta.
Taki jest wygląd telekamery: obiektyw, korpus i nogi cztery.
Wewnątrz kamera telewizyjna jest bardzo prosta, każdy to przyzna.
W ten prosty sposób bez bólu głowy mamy gotowy portret misiowy.
Potem w ciekawych 100 urządzeniach, misiowy portret w pasy się zmienia.
Poukładane jednen za drugim, stają się wężem zwinnym i długim (....)"

Obrazek
Obrazek
Obrazek

(animacja ukazała się niedawno w ramach Antologii Polskiej Animacji dla dzieci, świetnym 3 płytowym wydaniu PWA)
http://merlin.pl/Antologia-polskiej-ani ... 75697.html


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 03:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
rozumiem wasze zdenerwowanie wywołane pisaniem takich samych tematów :oops: , ale mogę się założyć, że nie byłoby ich, gdyby w jednym temacie byłoby opisane:
- jak zgrać film, by nie było przeplotu
- jak ustawiać poszczególne programy, by nie było tego problemu
i oczywiście temat przykleić.

Z tych tematów co znalazłem, problem jest rozwiązany, kiedy chodzi o ostateczny film, a nie surowy (który ma już w sobie paski) dopiero do montowania. Jedyne co do mojego problemu znalazłem to coś o zabrudzonych głowicach, ale to na pewno nie to, bo kamera jest półroczna, mało używana.

Co do mnie to chciałbym, żeby film odtwarzany na komputerze nie miał tych paseczków, a w większości tematów jest napisane tylko "nie martw się na TV nie będzie tego widać"... Czy może można usunąć przeplot już po zrenderowanym filmie w Procederze 3?


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Cytuj:
Z tych tematów co znalazłem, problem jest rozwiązany, kiedy chodzi o ostateczny film a nie surowy

To nie rozumiem dlaczego z gotowego rozwiązania nie chcesz skorzystać?
Usuwanie przeplotu przed montażem odradzam.
Cytuj:
Co do mnie to chciałbym, żeby film odtwarzany na komputerze nie miał tych paseczków

Dodam jeszcze, że gdyby irytowało Cię oglądanie materiału źródłowego z paseczkami, w przyzwoitych odtwarzaczach można ustawić deinterlace (ew. w opcjach dekodera wideo ffdshow).


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 21:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
W przyzwoitych odtwarzaczach - programowych jak VLC, Power DVD WinDVD i ... w sterowniku karty graficznej też jest funkcja deinterlace, gdy nie chcemy usuwac przeplotu z pliku.
PS No właśnie, a kto na ochotnika Darkowi wytłumaczy, tego dalibóg nie wiem :lol:
:wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Julass napisał(a):
.... jak zgrać film, by nie było przeplotu.....
Nie jestem pewien, czy wszystko dobrze zrozumiałeś.
Po pierwsze: wychodzę z założenia, że nie zamierzasz wychodzić poza pewne standardy, wokół których "kręci" się świat video.

Skoro używasz VX-2100, to znaczy, że mówimy o nagraniu typu SD, czyli nie HDV.
A sygnał (nagranie, film) typu SD PAL, to m.in. przeplot, czyli 50 półobrazów na sekundę.

Nie próbuj usuwać przeplotu, jeżeli nie chcesz mieć problemów. Szczególnie, jeżeli twoja praca ma iść do ludzi.

Dziewiczy Windows XP w czasie odtwarzania filmu bez problemu usuwa w locie przeplot - plik *.avi (kompresja DV - czyli np. prosto z kamery),
ale odtwarzając np. MPG z przeplotem, nie robi tego poprawnie. Aby w czasie odtwarzania MPG-a nastąpiło poprawne usunięcie przeplotu musisz doinstalować odpowiednie dekodery. Ja robię to poprzez zainstalowanie PowerDVD. W czasie instalacji programu PowerDVD następuje także zainstalowanie odpowiednich dekoderów. I kończy się problem z MPG-ami w Windows XP.

Chciałbym zauważyć, że jako tako to nie konkretny odtwarzacz dekoduje film, ale dekodery zawarte w systemie. Programowy odtwarzacz jest tylko "warstwą" pośredniczącą w układzie >>plik video - system - dekoder - odtwarzacz <<. Pragnę zauważyć, że nawet toporny, malutki, prymitywny odtwarzacz potrafi poprawnie dekodować wiele rodzajów materiałów video, mimo, że nawet nie jest zainstalowany, ale po prostu skopiowany, rozpakowany itp. Warunek - programista musi umieć zmusić go do korzystania z dobrodziejstw zawartych w systemie.
_____________________________________________________________

Ta dość długa wypowiedź nie do końca jest odpowiedzią na twój problem. Jednak ja także na początku swej przygody z video-amatorką natknąłem się na problem związany z przeplotem. I właśnie tutaj, na tym forum ludzie cuda mi wypisywali, a tylko jedna osoba naprowadziła mnie na prawidłowy tor.

Nie znam wszystkich programów, i nikt nie zna. Czasami może być sytuacja, że program edycyjny w czasie podglądu wprowadza błędy w wyświetlaniu filmu. Jednak ważne jest, aby wynikowy plik był poprawny.
_____________________________________________________________

Jeżeli idziesz drogą standardów [PAL, SD] i film wcześniej czy później będzie wyświetlony na zwykłym telewizorze, to jeszcze raz napiszę:
- nie usuwaj przeplotu
- przeplot musi być, i (chyba) zawsze pole dolne >>LOWER/BOTTOM<< ma być ustawione jako pierwsze

Poza tym:
1 - dziewiczy Windows XP prawidłowo odtwarza dziewiczy film z kamery miniDV
2 - dziewiczy Windows XP nieprawidłowo odtwarza MPG-i, należy się posiłkować zewnętrznymi dekoderami
3 - jeżeli jest inaczej, to jakiś doinstalowany program skutecznie narobił bałaganu. Nie tak dawno program "BS.Player" skutecznie zamieszał w moim systemie, za dużo mu pozwoliłem

Pod pojęciem "Dziewiczy Windows XP" określam system zainstalowany na w miarę nowoczesnym sprzęcie (procek 500MHz nie poradzi sobie ze standardowym PAL-wskim MPG-iem), do tego zainstalowane niezbędne sterowniki, szczególnie dotyczy karty graficznej.
_____________________________________________________________

Kilka słów odnośnie brudnego bębna nagrywająco-odtwarzającego z głowicami, bo i tutaj ktoś o tym wspomniał.
Ważne: bęben ma dwie głowice, obydwie nagrywają (przepleciony) sygnał audio i video. Przepleciony, to znaczy , że w strumieniu danych na przemian zawarty jest sygnał video i audio.

W kamerze miniDV absolutnie nie jest tak, jak w poczciwym magnetowidzie, gdzie video zapisywane jest na taśmie w postaci ukośnych pasów (zapis helikalny). Fonia oraz tzw. ścieżka trakująca (synchronizacji) zapisywane są na brzegu taśmy.

Kamera miniDV to jeden ciąg "ukośnych pasków" - kamera miniDV nie ma głowicy kasującej. Kasowanie to po prostu nadpisanie następną informacją. Być może w jakichś prof. kamerach jest inaczej - nie wiem, nie miałem styczności.

Po co to piszę?

Otóż jeżeli kamera ma (chwilowy) defekt brudnych głowic, to:
- jeżeli w czasie nagrywania była brudna tylko jedna z dwóch głowic, to ekran podzielony jest na (chyba) dwanaście pasów, 6 z nich to stare nagranie, a 6 pozostałych to nowe, pechowe nagranie; dźwięk to jeden jazgot, trudno wyłowić coś sensownego
- jeżeli w czasie nagrywania były brudne obydwie głowic, to nie mamy nowego nagrania, jest tylko stare, dobre historyczne nagranie, które miało być nadpisane

- jeżeli w czasie odtwarzania była brudna tylko jedna z dwóch głowic, to ekran podzielony na (chyba) dwanaście pasów, 6 z nich to nowe nagranie, a 6 pozostałych to szare pasy; dźwięk - nie pamiętam :)
- jeżeli w czasie odtwarzania były brudne obydwie głowice, to nic nie mamy (szarość, ciemność ??)

Powtarzam: każda z dwóch głowic jest odpowiedzialna za zapis (chyba) 6/12 części obrazu i 1/2 dźwięku. Dlaczego piszę, 6/12 skoro 6/12 = 1/2 ?
Otóż dlatego, że błędy nagrania/odczytu związane głowicami to podział ekranu na 12 poziomych pasów równej wysokości w przypadku problemu z jedną głowicą. Dwie trefne głowice, to albo mamy stare nagranie, albo nic nie mamy.
A zrzut ekranu z pierwszego postu to to po prosu przeplot !!!

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 21:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: premiere - paski podczas ruchu na ekranie
Może mnie ktoś nakierować, gdzie zmienić w opcjach playera lub karty graficznej "deinterlace"? Szukałem- nie znalazłem. Ustawienia karty w panelu sterowania, playera w opcjach (używam SubEdit).

Jak to się dzieję, że filmy, które kupujemy, odtwarzane na PC nie mają widocznego przeplotu?


Ostatnio edytowano środa, 28 stycznia 2009, 17:50 przez Julass, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 20 stycznia 2009, 01:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL