Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 23:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Czesc. Mam Adoobe Premiere Pro 2.0, wszystko jest ok, ale kiedy zgrywam to co stworzyłem ,to w kazdej opcji zgrywa się krotki film godzinami (szok)!
Zgrywam może źle, chodzi mi o gotowe zgranie np.na MPEG1,MPEG2...

Na pewno mam słaby komp bo:
płyta główna:ASUS K8U-X
procek:AMD Athlon 2800+ , 64
1,80Ghz, 1,50GB RAM,
graf:ASUS AH-3650
pamięc: 512GB

Kamera:
SONY DCR-SR36

Może jest jakaś inna opcja zgrywania go na APPro2.0? Lub jakiś inny program do zgrania i obróbki filmów na MPEG, WMV lub AVI w szybszym tempie ?
Wiem że są takie karty, dzięki którym można to zgrac na tym programie, i z tym sprzetem szybciej, widziałem w sklepie program z kartą Studio Move Board ale nie wiem czy to coś da, jeśli chodzi o szybsze działanie zgrania filmów.
Proszę was, jeśli można podajcie mi jakies karty i programy , którymi można na moim sprzęcie przyśpieszyc zgranie filmów.

Nie jestem profesionalistą ,a nowicjuszem.
Dzięki.


czwartek, 29 stycznia 2009, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
alann78 napisał(a):
Na pewno mam słaby komp bo:
płyta główna:ASUS K8U-X
procek:AMD Athlon 2800+ , 64
1,80Ghz, 1,50GB RAM,
graf:ASUS AH-3650

Potwierdzam: Na pewno masz słaby komp
A ponieważ potwierdzisz swoją tezę jeszcze wiele razy to:
na Allegro sprzedaj:
? procek
? płytę
? kartę graficzną
? RAM

a następnie na Allegro kup używane rzeczy:
? procek (spoko będzie nawet najwolniejszy dwurdzeniowiec z 1MB cache, np.E2140, super do podkręcania nawet o 80-100%)
? płytę (pozwalającą na podkręcenie procka - musi mieć możliwość zmiany napięcia rdzenia)
? kartę graficzną
a w sklepie kup nowy:
? RAM DDR2 - używany RAM DDR2 ma tylko szczyptę mniejszą cenę; nie warto, chyba, że: kupisz we własnej miejscowości, to odpadnie koszt transportu
Cała reszta kompa powinna być OK, łącznie z zasilaczem (!!!) - jeżeli zasilacz nie ma wtyczki zasilającej 24-pinowej, to są odpowiednie przejściówki.

Naprawdę warto, różnica (PLN, kasa, mamona) pomiędzy sprzedażą a zakupem (na Allegro) będzie do zaakceptowania, a sprzęt dostanie kopa. Sam tak zrobiłem kilka miesięcy temu - wiem, co piszę. Faktem jest, że obecnie ceny na Allegro nieco powariowały (kurs dolara, euro ???) i może być problem, aby nie przepłacić za używane rzeczy. Gdy ja wymieniałem sprzęt, to:
? na płycie zarobiłem (kupiłem taniej płytę z podstawką pod dwa rdzenie Intela, niż sprzedałem płytę pod Athlona XP)
? do procesora dopłaciłem
? na karcie graficznej zarobiłem (dobra, tzn. w miarę szybka karta AGP ma teraz dobrą cenę)
? na RAM-ie troszkę zarobiłem
Może to śmieszne, ale wymieniłem te 4 podzespoły i zostało mi chyba 20-40 zł w kieszeni, biorę pod uwagę także koszt transportu.

Jeszcze jedna mała uwaga. Obecne płyty główne zasadniczo mają tylko jedno gniazdo IDE, reszta to SATA. Jeżeli masz HDD oraz napęd optyczny typu IDE, to dokup przejściówkę IDE-SATA i poprzez tą przejściówkę podłącz HDD typu IDE do portu SATA na płycie głównej. Naprawdę warto, szczególnie w czasie wypalania płyt DVD-R.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 29 stycznia 2009, 20:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
A mozesz mi tak troche blizej napisac jaka najlepiej karte graficzną, procesor i plyte? Tak wogle to lepiej laptopa czy normalny komp kupic? Praktycznie to juz nie interesują mnie komputery hehe no i nie sledze jakie czesci jak pracują. A ile mniej wiecej musial bym wsadzic na przecietny sprzet komputerowy nówka sztuka? Bo popatrzalem na kompy w alegro ale w sumie nie wiem ktore kupowac ,moze lepiej nowe na gwarancji i lepsze?

Moze byc takie cos?
AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX (Socket AM2, 65W) -300zl
GeForce 9400 GT Gigabyte 1GB TV & DVI (PCI-E) (DDR2) -248zl
Płyty główne nie ustalilem
Pamięci DRAM Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5

Na płytach głównych nie znam sie zbytnio,jaka waszym zdaniem się zda? no i zostal jeszcze zasilacz , co sądzicie o tym sprzęcie. Czy się zda do tworzenia w szybszym tempie filmow, a nawet pograc bedzie mozna chyba czasem?

Co wy na to?


Ostatnio edytowano piątek, 30 stycznia 2009, 00:38 przez alann78, łącznie edytowano 3 razy

czwartek, 29 stycznia 2009, 22:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2008, 15:12
Posty: 41
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
alann78 napisał(a):
Czesc. Mam Adoobe Premiere Pro 2.0, wszystko jest ok, ale kiedy zgrywam to co stworzyłem ,to w kazdej opcji zgrywa się krotki film godzinami (szok)!
...
Na pewno mam słaby komp bo:
...

Ja też utwierdzam: Na pewno masz słaby komp.
Ale co znaczy "w każdej opcji zgrywa się krotki film godzinami" ?
Na twoim kompie 5 minut powinno się "zgrywać" ok.20-30 minut.
Tak jest kiedy zostawiasz ustawienia domyślne. Kiedy ustawienia sobie pozmieniasz, to może to trwać kilka godzin.
W starszych wersjach Premiere istniał pewien trick który przyspieszał rendering. Wystarczyło ustawić Transparenz na 99%


piątek, 30 stycznia 2009, 00:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
jaki jest sens polecania komus grafiki z magistrala 128 bit ? zakladam ze 1 giga ramu na karcie bedzie mu potrzebny do nakladania filmow w open glu w borysie, combustion itd


piątek, 30 stycznia 2009, 01:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Rozumiem że słowo "zgrywanie" jakim sie posługujesz oznacza po prostu rendering filmu, czyli zrobienie MPEG2 lub 1 z Twojego materiału z kamery.
Rendering bardzo zależy od tego co z materiałem robisz na timeline, ja miałem kiedyś krótki 3 min filmik ale mocno zakręcony i rendering trwał 5 godzin.
Tak apropos mam Athlona 3200+, więc nie dużo szybszy od ciebie proc.
Filmy bez jakichkolwiek obróbek (surowy materiał) to jeno moment, bo koder jedynie kopiuje zakodowane klatki.
A komp szybki oczywiście się przyda :D , zawsze to jest oszczędnośc czasu, a i pograć można jak sie ma wypas grafe. :wink:


piątek, 30 stycznia 2009, 09:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Wiem ze wsadzanie pierdółek , czy scieżek dodatkowych to wszystko zwieksza czas ale, chodzi mi o to ,posiadam kamere HDD, ktora o zatrzymaniu w czasie nagrywania, i ponownego rec nagrywa następny film. Później muszę potem te filmy łączyć w całość, i kiedy chcę zgrać je ze sobą AP Pro to trzeba czekać kilka godzin ,niestety...może coś namieszałem w AP...

Boję się iść o sklepu ot tak i powiedzieć że potrzebuje kompa do tworzenia filmów, a oni mi nakręcą Bóg wie czego i zapłacę jak za czołg:]


piątek, 30 stycznia 2009, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
alann78 napisał(a):
Boję się iść o sklepu ot tak i powiedzieć że potrzebuje kompa do tworzenia filmów


a co myślałeś?

właśnie to jest podejście wielu ludzi niemających pojęcia jakie wymagania stawiane są komputerom i ich podzespołom by "szybko" renderować uprzednio stworzone filmy. Czasami wstawienie kilku filtrów wydłuża kilkukrotnie czas eksportu filmu.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 30 stycznia 2009, 11:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Chcę montować filmy z dodatkami, bawić się bo to mi się podoba. W sumie przyznam ze słabo się znam na sprzęcie komputerowym, więc temu tu piszę . Montuje na AP pro2.0 bo znam się na tym ,mieszam dodaję itp. Tylko nie wiem co kupić. Nie chcę drogiej kasy wydać na to, najtańszej też nie. Więc jak byście mi podali jaki sprzet kupić mogę żeby mniej wiecej działało to fajnie. Po to piszę właśnie tu na forum, ponieważ nie chcę kupić komputera który podobnie będzie dzialal jak ten co dotychczas mam. Chcę tego użyć do zastosowań domowych.
Skoro tak się znacie na tym, to pomóżcie mi, dzieki.


piątek, 30 stycznia 2009, 12:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Ja właśnie tak montuję jak napisałeś. Kamerka Sony HDD APP2.0 i wszystko śmiga na sprzęcie "przedpotopowym" :D (jak pisałem AMD Athlon 3200+).
Zrób eksperymen. Zlep kilka clipów tak aby było np. 10 min i renderuj. W czasie renderingu popatrz na klatki jak się zmieniają. U mnie taki czysty mpeg2 chodzi przeważnie 10-15 klatek na sek w czasie renderingu, może trochę szybciej. Czysty mpeg nie wymaga rekompresji i premierka tego nie powinna robić tylko kopiowac klatki. No chyba że masz jakieś dziwne ustawienia kodowania, ale jak pamiętam to nie ma mozliwości wymuszenia rekompresji poprzez jakiś fifek.


piątek, 30 stycznia 2009, 14:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
ok ,zaraz sprawdzac zaczne. I dam znać czas zgrywania. Aproppo klatek , u mnie nie jest pokazane ile klateczek leci. Mówie że czuje jakieś złe ustawienia. Jak pomierze czasy to dam znac:) spoko


piątek, 30 stycznia 2009, 14:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Acha popatrz jeszcze na bitrate i w premierce ustaw podobny do tago jakim nagrywales w kamerce te klipy.


piątek, 30 stycznia 2009, 14:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Dobra fajnie tylko nie wiem jak zajrzec w kamerze tu tylko mam Tryby nagrywania HQ,SP,LP, i szerokosc obrazu, kamera DCR-SR36 SONY,no i niewiem jak najlepiej ustawic w AP.


piątek, 30 stycznia 2009, 15:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
HQ to 9 Mbit
SP to 6 Mbit
LP to 3 Mbit jak pamietam


piątek, 30 stycznia 2009, 15:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 sierpnia 2008, 01:47
Posty: 56
Post Re: Pytanie o szybszym zgrywaniu na AP Pro2.0 filmow...
Dzięki bardzo, zrobilem rendering . Juz wiem troche co i jak mniej wiecej. Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie, czy mpeg1 czy mpeg2 musi tak brzydko wygląda po renderingu? Film który był z kamery jest na .MPG i jakośc jest znakomita. Po renderingu traci swój obraz. A jeśli bym chciał to zgrac po złaczeniu oddzielnych filmów w jeden aby nadal był w MPG, to jak to zrobic?
Bo chcę tylko zgrac je a nie rendering zrobic opcja Movie tez na avi zamienia.
Dziękuje za pomoc.


piątek, 30 stycznia 2009, 18:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL