Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 22:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z materiałem. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Problem z materiałem.
Witam.

Mam problem ponieważ po wrzuceniu materiału do Timeline niektóre klatki pokazują się czerwone w materiale dlaczego ?

Czy jest to wina słabego komputera ?
Czy może kodek inny powinien być ?


piątek, 20 marca 2009, 13:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 19 grudnia 2007, 22:03
Posty: 34
Post Re: Problem z materiałem.
Podaj na jakim programie pracujesz?


piątek, 20 marca 2009, 14:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
Pracuje na Adobe Premiere.

Czy może być tak że na początku zapisu pojawiają się takie klatki, po każdym uruchomieniu rec.


piątek, 20 marca 2009, 18:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Problem z materiałem.
Domyślamy się że jest to premierka, koledze chodziło bardziej o to, która jest to wersja :)
Kolejna sprawa...co to za materiał...zgrywałeś w premierce? Jest to avik, mpg?
Pisząc o kolorze czerwonym masz na myśli nie przeliczony materiał, czy miniaturki wyświetlające pierwszą klatkę materiału?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 20 marca 2009, 19:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
Program to A.P 2.0 a materiał w mpg


niedziela, 22 marca 2009, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Problem z materiałem.
Jak włożysz na timeline mpga to zawsze będzie na czerwono (chyba, że go przeliczysz to wtedy będzie na zielono ;) )

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 22 marca 2009, 18:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
Ale to jest tylko kilka klatek z filmu na czerwono.


niedziela, 22 marca 2009, 20:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z materiałem.
Zadam nieco inne pytania:
- czy odtwarzanie owego pliku mpg w dowolnym playerze odbywa się bez problemu?
- czy masz możliwość zdekompresowania tego filmu przed importem do Premiere, gdyż montaż materiału mpg, to bardzo nieodpowiednia metoda postępowania?
- czy instalowałeś jakieś znaczące aplikacje wnoszące swoje własne standardy, kodeki itp, po instalacji Premiere?

Natknąłem się już niejednokrotnie na podobne objawy, było to najczęściej jakieś dziwne mozaikowanie podglądu video w oknie Premier, lub też wstawiane na time-line klipy będące w innym kodeku niż format konfiguracji programu podczas montażu posiadały jedno-klatkowe przerwy w obrazie, lub też w dźwięku, o dziwo dokładnie w tych samych miejscach bez względu na ilość prób, czy też restart systemu, co wydawało się absurdalne, gdyż pliki znajdowały się na krążku CD i dotychczas były dobre.
Zawsze problem rozwiązała ponowna instalacja Premiere, która jak gdyby nakładając swoje kodeki na system nadała im większy priorytet nad będącymi już w nim wcześniej kodekami i to poprawiało funkcjonalność programu.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 22 marca 2009, 23:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Problem z materiałem.
Coś mi sie zdaje, że miałem kiedyś taki przypadek. Niektóre klatki były całe zgryźliwie czerwone. Jak dobrze pamiętam problem polegał na błędach w pliku mpeg2. Klatki nierozpoznawalne przez kodek były wyświetlane na czerwono. Pamiętam jak się wściekałem :evil: , gdy te czerwone były w materiale wynikowym. Chyba je wtedy po prostu usunąłem z timeline.
Sparwdz spójność pliku jakimś programem, a najlepiej przeładuj bez rekompresji do nowego pliku TMPencoderem, albo jakimś podobnym programem.


poniedziałek, 23 marca 2009, 14:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
Witam.

No właśnie tak się dzieje niektóre klatki robią się na czerwono ale plik mam mpg.

Capture robie w AP. a czy mogę odrazu zrzucić do Avi bo rozumiem że to najlepsze rozwiązanie do montażu tylko nie mogę znaleźć takiej opcji w AP Capture.
Czy muszę zmienić osobno z mpg na Avi jakimś programem.

A jakim programem najlepiej przechwytywać materiał waszym zdaniem czy AP może być ?


poniedziałek, 23 marca 2009, 17:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z materiałem.
Zdecydowanie polecam ScenalyzerLive.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 23 marca 2009, 18:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
A czemu nie montować w mpg lepiej w Avi ?


środa, 25 marca 2009, 16:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z materiałem.
Na ten temat było na forum obrzydliwie wiele już pisane.
Każdy program podczas edycji materiału mpeg i tak go dekompresuje w temp, więc jak widać następuje rekompresja, a co za tym idzie znaczne pogorszenie jakości. Kamery zapisujące na krążku DVD absolutnie nie nadają się jak wiadomo do filmowania dla ambitnych.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 25 marca 2009, 20:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 8 marca 2009, 17:21
Posty: 20
Post Re: Problem z materiałem.
No tak ale ja nagrywam na miniDV a jak sciągam w AP to mi zapisuje Mpg przy HDV nagraniu, czy mogę tam ustawić żeby mi hdv w avi nagrało ?

Bo jak konvertuje z HDV z kamery na DV w AP to zapisuje w avi tylko przy Hdv jest problem.


piątek, 27 marca 2009, 14:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z materiałem.
Akurat tak nie jest:
Zauważ, że zarówno film w formacie SDV trwający godzinę zajmuje tyle samo na kasetce, co godzinny film w formacie HDV - jakim cudem?
- takim, że właśnie materiał w HD jest kompresowany na taśmie, nie ma fizycznej możliwości rejestracji materiału w rozdzielczości HD z mniejszą kompresją, więc jest to maksymalna jakość, z jaką zapisuje kamera.
Dekompresując w późniejszym etapie nie uzyskamy żadnej poprawy jakości.
Troszkę chyba się pogubiłem myśląc, że to sygnał SD przechwytujesz do postaci mpg.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 27 marca 2009, 16:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL