Teraz jest sobota, 19 stycznia 2019, 04:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 maja 2009, 13:04
Posty: 3
Post CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Witam!

To jest mój pierwszy wątek, pierwszy temat i problem z którym się męczę od kilku dni. Będę pisął krótko i na temat. Zajmuję się montażem teledysków amatorskich.

Posługuję się programem: ADOBE PREMIERE CS3

Nagrany na kamerze materiał (16:9) zgrałem do komputera programem HDVSplit. Otrzymane pliki o rozszerzeniu .m2t otworzyłem w moim programiemontażowym Adobe Premiere CS3. Projekt jaki otworzyłem w CS3 to oczywiście 16:9, czyli zgodny ze zgranym materiałem. Zmontowałem cały teledysk i zrenerowałem. W CS3 obraz jest idealny (poziomy... prostokątny)... widać, że to 16:9, czyli to 700 x 500 pixeli w zaokrągleniu.

Moje pytanie brzmi- CO ZROBIĆ DALEJ?

Chcę zapisać ten klip jako 1 plik w jak najlepszej jakości... taki który będę mógł oglądać na kompie lub dvd... w najlepszej wersji... choćby zajmowął 1gb, czy więcej (to 3 minutkimateriału).... po czym chcę ten dobrej jakości materiał przekonwertować na równie najlepszą jakość, taką którą można udostępnić np. na youtube:)

Jak to zrobić... jestem laikiem w tym temacie, więc pomocy!!

Moje próby zakończyły się źle, ponieważ:

Kliknąłem plik - eksportuj - film... jako avi, 16:9 ... p0ozatym nic tam nie zmieniałem.... efekt tego jest taki:

że eksportowały mi się te 3 minuty 2 godziny! po czym jak włączyłem swój wymarzony klip to okaząło się, że zamiast mieć paski do góry i na dole to ma po lewej i po parwej... jest spłaszcozny7 i kwadratowy, w dodatku ma słabą jakość, a zajmuje 600MB!! Masakra:)

Dlatego proszę! Niech mi ktoś pomoże! I krok po kroku wyjaśni wszytkie możliwe mi opcje... wraz z wyjaśnieniem jak je wykonać...

Z góryu dziękuję za pomoc, pozdrawiam...

PS. Mam zainstalowany tylko pakiet kodeków K-Lite Pack.


sobota, 16 maja 2009, 13:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 13 lutego 2008, 21:26
Posty: 36
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Dwie godziny renderowania to naprawde nie wiele. Następnym razem eksportuj fragment klipu do Adobe Encoder - funkcja w premierze gdzie będziesz mógł lepiej dobrać parametry kodowania. ! - zaznaczaj do swoich testów tylko mały fragment klipu np. pare sec. a potem patrz co z tego wyszlo i prubuj na nowo.
A co do forum - chyba nikt ci tutaj nie wytłumaczy krok po kroku wszyskich opcji jak i co robić po pierwsze dlatego że duzo jest tych opcji a po drugie że im tez nikt nie chciał pomagać i dlatego sami szukali.
Poza tym:
nie wiem co to za rozszerzenie m2t (powinno raczej być .avi),
- ważne jest jaki projekt na początku ustawiasz w premierze - musi być PAL widescreen 1.42, (nie kwadratowe pixele).
- Może wyrenderuj sobie do formatu WMA.
pzdr.


sobota, 16 maja 2009, 20:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 maja 2009, 13:04
Posty: 3
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Ta odpowiedź nie orzwiązuje mojego problemu.... ale dzięki:) Mamnadzieję, że ktoś mi pomoże... od tego chyba jest forum....

pytam jeszcze raz...

Co zrobić, żeby zapisany film, który w CS3 ma 16:9, był autentycznie 16:9, a nie w kształcie kwadratu z paskami po boku a nie na dole i do góry tak jak powinno być. Co zrobić??


sobota, 16 maja 2009, 22:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 maja 2009, 13:04
Posty: 3
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
ADOBE ENCODER:D:D:D:D:D:D:D JEDNAK SIĘ UDAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!! DZIĘKI MISTRZU:D:D:D:D:D:D:D::D


sobota, 16 maja 2009, 22:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 13 lutego 2008, 21:26
Posty: 36
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Ciesze sie ze sie udało. - tak do mnie możesz mówić :)


poniedziałek, 18 maja 2009, 21:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Rozwala mnie takie myślenie, że obraz z kaszetami u góry i na dole jest obrazem 16:9 :mrgreen:
jcpolska napisał(a):
...na dole i do góry tak jak powinno być...

Niestety to nadal jest 4:3 tyle, że z pasami, a co najlepsze niektórzy manualnie je dodają :mrgreen:
Kowalski Jan - czy my się czasem nie znamy? :D

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 18 maja 2009, 22:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1448
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Cytuj:
Rozwala mnie takie myślenie, że obraz z kaszetami u góry i na dole jest obrazem 16:9
Takie cuda to tylko w TVP :mrgreen: stosują zamiast 16*9 :lol: . I po co ja płacę abonament :?:

_________________
Obrazek


poniedziałek, 18 maja 2009, 22:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Wracam do sedna tematu, bo widzę tu wiele niezgodności i prawdopodobnie błędów:
- zgrywasz programem HDVSplit do formatu m2t, czyli materiał jest w standardzie HDV, i zaraz dopisałeś, że "widać, że to 16:9, czyli to 700 x 500 pixeli w zaokrągleniu" tego właśnie nie mogę zrozumieć bo to nawet nie jest SDV, a zaokrąglenia w dziedzinie rozdzielczości video nie mają prawa istnieć, gdyż te właśnie różnice często są przyczynami błędów.
Materiał powinieneś mieć zgrany w rozdzielczości 1440X1080 o ile to HD, ale chyba tak, bo HDVSplit nie zgrywa SDV i dalej:
- tak zmontowany materiał powinieneś eksportować do formatu zgodnego z importowanym standardem plików.
Eksport trwał będzie błyskawicznie, gdyż nie będzie przerabiał klipów w które nie ingerowałeś (filtry, efekty itp).
jcpolska napisał(a):
Mam zainstalowany tylko pakiet kodeków K-Lite Pack

Nie wyobrażasz sobie ile do systemu dodatkowych kodeków wniosła instalacja Premiere :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 18 maja 2009, 22:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 maja 2009, 20:40
Posty: 1
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Panowie ja mam u siebie bardzo podobna sytuacje - wszystkie filmiki mam w 16:9, tworze projekt jako PAL widescreen 1,42 - 720x576px, po wszystkim Export Movie na np AVI PAL widescreen 16:9 i co ? Co samo co u kolegi. Jedynym rozwiazaniem ktore na chwile obecna dziala to export jak ktos wyzej napisal do Encodera i potem WMV. Czy ktos ma jakis pomysl jak temu zaradzic ?? I druga sprawa czemu w Encoderze nie mozna exportowac na AVI .. ?

Pozdrawiam


wtorek, 19 maja 2009, 00:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Natychmiast widać, że nie czytacie Państwo postów, temat niewłaściwego wyświetlania się plików DV AVI dawno został wyjaśniony.
viewtopic.php?f=8&t=27357&p=127559&hilit=dziwnym#p127559
... i wszystko jasne.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 19 maja 2009, 15:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 13 lutego 2008, 21:26
Posty: 36
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Darek A. Może sie znamy ale Jan Kowalski to jak John Smyth albo Bruno Shultz...
ale pozdrawiam oczywiście


wtorek, 19 maja 2009, 17:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: CS3- Mam kwadratowy obraz zamaist 16:9. POMOCY!!!
Źle odczytałeś żarcik z mojej strony :)
Oczywiście wiem doskonale, że Jan Kowalski jest takim samym moim znajomym jak Janina Nowak :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 19 maja 2009, 20:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL