Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 10:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Premiere, wybieranie opcji ekranu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Premiere, wybieranie opcji ekranu
Witam
Mam pewne wątpliwości do tego, czy wybieram poprawne opcje ekranu przy tworzeniu nowe projektu w Premiere CS4. Korzystam z kamery Sony HDR-SR10E. Proszę podpowiedzcie mi jaki Preset powinienem wybrać do następujących jakości nagrań video:
1) HD FH, 5.1 audio
2) HD HQ, 5.1 audio
3) SD HQ, Stereo
4) SD SP, Stereo
PS: Czy nagrania w SD także kodowane są w avchd? W czym dokładnie tkwi różnica pomiędzy sd a hd poza rozdzielczością?


sobota, 30 maja 2009, 11:33
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Po pierwsze HD jest w tej kamerze zawsze AVCHD, a SD to mpeg2, czyli taki kodek jaki jest używany do DVD.
Preset mocno zalezy od tego co chcesz na końcu uzyskać i tym sie kieruj. Możesz zrobic SD z materiału HD na przykład.
Do SD uzywaj (bynajmniej ja używam) DV PAL 16:9 bo takie filmiki robię.
Czyli żeby miało ręce i nogi kamera nagrywa 16:9 w SD.
Rozumiem, że kamera kupowana w Polsce i ma PAL.
Pytanie, Czy SR10 ma mozliwośc przestawienia na stereo???
JA posiadam SR8 i nie mogę przełączyć na stereo - brak takiej opcji.


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 07:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Tommasz500 napisał(a):
Po pierwsze HD jest w tej kamerze zawsze AVCHD, a SD to mpeg2, czyli taki kodek jaki jest używany do DVD.
Preset mocno zalezy od tego co chcesz na końcu uzyskać i tym sie kieruj. Możesz zrobic SD z materiału HD na przykład.
Do SD uzywaj (bynajmniej ja używam) DV PAL 16:9 bo takie filmiki robię.
Czyli żeby miało ręce i nogi kamera nagrywa 16:9 w SD.
Rozumiem, że kamera kupowana w Polsce i ma PAL.
Pytanie, Czy SR10 ma mozliwośc przestawienia na stereo???
JA posiadam SR8 i nie mogę przełączyć na stereo - brak takiej opcji.

Dzięki za pomoc :) SR10 ma możliwość ustawienia dźwięku na Stereo. Kamerę kupiłem na allegro, nie wiem skąd została sprowadzona. Mógłbyś mi troszkę bardziej przybliżyć co to takiego jest PAL w kamerze? Bo wiem, że to jest standard nadawania kolorowej tv, ale czy ja to mam...
Zerknij jeszcze tutaj. Może Ty coś poradzisz.
Pozdrawiam


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 11:53
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Coby za dużo sie nie rozpisać to PAL to nic innego jak 720x576 i 25 kl/s, a natomiast NTSC (czyli hamerykański standard) 720x480 i 30 kl/s.
Problem to tylko ta ilość klatek.
A określenia PAL i NTSC to naleciałości ze sposobu przesyłu obrazów u nas (europa) i US. W dobie komputerów i DVD sprowadza sie to teraz tylko praktycznie do ilości linii w pionie i klatek na sek.
Bladego pojęcia nie mam jak zmienić na polski - a nie ma gdzieś w menu??
U siebie mam angielski i dla mnie to nie problem, więc sie na tym nie zastanawiałem, ale z ciekawości zobacze wieczorkiem w domu to dam znać co i jak.


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 13:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Tommasz500 napisał(a):
kamera nagrywa 16:9 w SD

Straszny błąd...
kamera zapisująca w trybie HDV niech tak właśnie nagrywa, niech wykorzystuje całą swoją matrycę i zapisuje w pełnej możliwej rozdzielczości i jak najwyższej jakości, materiał taki dokładnie tyle samo zajmie miejsca na nośniku, zarówno w HD, jak i w SDV, dopiero teraz jeśli chcemy mieć SD zgrywamy to na twardy dysk jako format DV AVI różnica jakości będzie wyraźna niż Twój sposób, nie rozumiem też dlaczego zgrywać w mpeg2, który już jest trzykrotną kompresją pliku DV, a co za tym idzie trzykrotnym pogorszeniem jakości...
(chyba, że kamera nie posiada portu i'link)
Tommasz500 napisał(a):
...PAL to nic innego jak 720x576 i 25 kl/s, a natomiast NTSC (czyli hamerykański standard) 720x480 i 30 kl/s.
...
PAL - to 768:576 i to nie standard TV, lecz format DV (TV ma linie poziome, a nie piksele).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 17:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Montażysta Darek A. napisał(a):
Tommasz500 napisał(a):
kamera nagrywa 16:9 w SD

Straszny błąd...
kamera zapisująca w trybie HDV niech tak właśnie nagrywa, niech wykorzystuje całą swoją matrycę i zapisuje w pełnej możliwej rozdzielczości i jak najwyższej jakości, materiał taki dokładnie tyle samo zajmie miejsca na nośniku, zarówno w HD, jak i w SDV, dopiero teraz jeśli chcemy mieć SD zgrywamy to na twardy dysk jako format DV AVI różnica jakości będzie wyraźna niż Twój sposób, nie rozumiem też dlaczego zgrywać w mpeg2, który już jest trzykrotną kompresją pliku DV, a co za tym idzie trzykrotnym pogorszeniem jakości...
(chyba, że kamera nie posiada portu i'link)
Tommasz500 napisał(a):
...PAL to nic innego jak 720x576 i 25 kl/s, a natomiast NTSC (czyli hamerykański standard) 720x480 i 30 kl/s.
...
PAL - to 768:576 i to nie standard TV, lecz format DV (TV ma linie poziome, a nie piksele).


Czy to taki błąd :?: Kamery SR Sony to typowe amatorskie urządzenia i niestety nie potrafia nagrywac w formacie DV lub HDV. Tylko mpeg2 dla SD i AVCHD dla HD. Robiłem próby ze zmianą z AVCHD an mpeg2 juz w komputrze, ale nie byłem zadowolony z rezultatu, poza tym konieczność inwestycji w komputer ogranicza mnie jeśli chodzi o HD, ale już nie długo :wink:

A jeżeli chodzi o PAL to kolega ma rację jest to oczywiście 768 w standardzie DV. Ciężko jest mówić o pikselach przy sygnale analogowym, chociaz teoretycznie dla np. 6MHz da sie to policzyć. Kiedyś w starych książkach natknąłem się na liczbę 833. (Montażysta Darek A. spotkałeś kiedyś taką liczbę??).


wtorek, 2 czerwca 2009, 08:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
A którą opcję powinienem wybrać w przypadku filmu nagranego w najlepszej jakości HD z audio 5.1?
Obrazek

...

Montażysta Darek A. napisał(a):
kamera zapisująca w trybie HDV niech tak właśnie nagrywa, niech wykorzystuje całą swoją matrycę i zapisuje w pełnej możliwej rozdzielczości i jak najwyższej jakości, materiał taki dokładnie tyle samo zajmie miejsca na nośniku, zarówno w HD, jak i w SDV, dopiero teraz jeśli chcemy mieć SD zgrywamy to na twardy dysk jako format DV AVI różnica jakości będzie wyraźna niż Twój sposób, nie rozumiem też dlaczego zgrywać w mpeg2, który już jest trzykrotną kompresją pliku DV, a co za tym idzie trzykrotnym pogorszeniem jakości...
(chyba, że kamera nie posiada portu i'link)

Od razu przyznam że nie zrozumiałem tego co Ty tutaj napisałeś. Jeżeli nagrywam na kamerze film w SD (np 16:9) to po zgraniu na komputer jest on już w 3-krotnie słabszej jakości? Proszę o troszkę prostsze wyjaśnienie :)

EDIT: Proszę Moderatora o scalenie moich postów.

OK
kotin


wtorek, 2 czerwca 2009, 11:35
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Zostawmy te dyskusje teoretyczne.
Krótkie pytanie: Co chcesz po zrobieniu tego filmu z nim robić? Gdzie go oglądać? DVD? Bluray? Komp?


wtorek, 2 czerwca 2009, 12:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Zreasumuję to co napisałem:
nagrywaj kamerą zawsze w HD i zgrywaj to do komputera po przez kabel FireWire, lecz przełączając kamerę w tryb HDV, lub SDV zależy jaki to ma być materiał w komputerze.
Tak zgrany materiał możesz bez końca edytować nie tracąc nic na jakości, dopiero na końcu jako niemal ostatni etap swojej pracy plik kompresujesz do mpeg2, gdyż odwrotne działanie to tak jak by "prostować zwiędłe liście".
Edycja materiału mpeg2 dekompresuje go w plikach tymczasowych do formatu takiego, w jakim uruchomiliśmy projekt programu edycyjnego.
Faktycznie napisz - co ma być wynikiem Twojej pracy, a będzie łatwiej nam pomagać, po za tym wydaje mi się, że opcji jaką masz wybrać nie widać na screenie, bo jest jeszcze niżej.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 2 czerwca 2009, 15:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
SR10 niestety nie posiada FireWire i oczywiście nie zapisuje HDV ani SDV.
SD to mpeg2 a HD to AVCHD.
MDA co ładnie przekonwertuje AVCHD na HDV (przyznaję nie szukałem jeszcze w necie)? Bo rozumiem że taki format proponujesz do edycji.

Już mam
Elecard Converter Studio AVC HD Edition $75.00 :D


wtorek, 2 czerwca 2009, 15:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
ja polecam montowac w avchd lub dla ujednolicenia formatu w mp4

jest sharewaeowy konwerter materialow video do mp4 o nazwie BADABOOM
uzywa geforcea do liczenia i zapie........

premiere cs4 montuje mp4 pieknie


wtorek, 2 czerwca 2009, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Już tłumaczę w czym leży mój problem.

Tommasz500 napisał(a):
Zostawmy te dyskusje teoretyczne.
Krótkie pytanie: Co chcesz po zrobieniu tego filmu z nim robić? Gdzie go oglądać? DVD? Bluray? Komp?
Otóż mam bardzo dużo plików z zeszłych wakacji nagranych w najlepszej jakości jaką obsługuje moja kamera, czyli HD FH (jest jeszcze hd hq, hd sp, hd lp). Nie wiedziałem wtedy, że aż tak dobra jakość nie będzie mi potrzebna bo kamerę kupiłem specjalnie na ten wyjazd i nie zdążyłem nawet dobrze zapoznać się zarówno z nią jak i z formatami plików przez nią nagrywanymi. Pliki te są czasami bardzo duże, gdyż dochodzą aż do 0,5 gb. Chciałbym zmontować film, który nie musi mieć koniecznie menu z poszczególnym scenami itp. Chodziło mi o jedną sekwencję ze wszystkimi filmami wstawionymi po kolei, sporadycznymi napisami i rozmaitymi przejściami. Cały interface Adobe Premiere poznałem ucząc się z tego kursu. Potem wszystko chciałbym wypalić na DVD.

Montażysta Darek A. napisał(a):
nagrywaj kamerą zawsze w HD i zgrywaj to do komputera po przez kabel FireWire
Tak jak kolega wyżej słusznie zauważył moja kamera (Sony HDR-SR10) nie posiada takiego wejścia. Ma ona HDD i transmisja plików przebiega przez USB. Nie wiem czy kamery z dyskami twardymi w ogóle mają FireWire(?).

Degenerado napisał(a):
premiere cs4 montuje mp4 pieknie
Czy powinienem konwertować wszystkie te filmy, które mam w avchd do mp4, potem zedytować i nagrać na DVD? Jak odbije się to na jakości?

Muszę przyznać, że właśnie z jakością mam zawsze największy problem. Jak coś nagrywam, i potem robię edycję i export to zawsze jakość maleje i zmiana widoczna jesy gołym okiem... Ale to pewnie z czasem uda mi się jakoś usprawnić ucząc się na swoich błędach.
Pozdrawiam


wtorek, 2 czerwca 2009, 18:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
marcin, jak masz dobry komp to nic nie konwertuj, robisz montaz na premierze cs4 plikow avchd lub mpeg2 i bezposrednio przechodzisz do encore, w ten sposob wyeliminujesz zbedne konwersje po drodze do wynikowego materialu, do jakosci nie da sie przyczepic, chyba ze bedziesz wpychal 3 godziny materialu na plyte dvd 4.2 gb


wtorek, 2 czerwca 2009, 22:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 października 2007, 11:22
Posty: 78
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Słuchaj kolegi Degenerado.
Jak masz dobry komp (co najmniej core2 duo 3Mhz) to edytuj AVCHD.
A projekt musisz otworzyć do SD, najlepiej chyba DV 720x576 25fps 16:9. Wypalasz na DVD i gotowe.
(Jakbym sie mylił poprawcie mnie)


środa, 3 czerwca 2009, 08:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Premiere, wybieranie opcji ekranu
Degenerado napisał(a):
marcin, jak masz dobry komp to nic nie konwertuj, robisz montaz na premierze cs4 plikow avchd lub mpeg2 i bezposrednio przechodzisz do encore, w ten sposob wyeliminujesz zbedne konwersje po drodze do wynikowego materialu, do jakosci nie da sie przyczepic, chyba ze bedziesz wpychal 3 godziny materialu na plyte dvd 4.2 gb
Tommasz500 napisał(a):
Słuchaj kolegi Degenerado.
Jak masz dobry komp (co najmniej core2 duo 3Mhz) to edytuj AVCHD.
A projekt musisz otworzyć do SD, najlepiej chyba DV 720x576 25fps 16:9. Wypalasz na DVD i gotowe.
I właśnie tutaj także tkwi problem. Laptop toshiba a200-1ax, core2duo1,8 2gb ram to najsilniejsza maszyna jaką dysponuję (jak zarobię troche kasy przez te wakacje to na studia może macbooka pro sobie sprawię). Pliki AVCHD importowane do Premiere CS4 tną się niemiłosiernie, także nie ma mowy o żadnej edycji. Procesor bardzo często skacze mi do 100%. Przy renderingu zwykłego SD czyli MPEG2 też utrzymuje się na poziomie 95-100%. Czyli teraz powinienem zadać pytanie w jaki sposób i czym najlepiej przeprowadzić konwersję plików *.m2ts? I do jakiego formatu?
Degenerado napisał(a):
BADABOOM
A coś pod Radeona HD2600?


środa, 3 czerwca 2009, 11:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL