Teraz jest czwartek, 17 stycznia 2019, 00:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Kilka pytan laiczki o droge do filmu. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 31 maja 2009, 16:24
Posty: 1
Post Kilka pytan laiczki o droge do filmu.
Witajcie.
Jestem nowa na tym forum wiec od razu wybaczcie za wszelkie bledy.

Mam zamiar zrobic film dokumentalny okolo 6-8 godzin, moze byc podzielony na 2 czesci.
Materialy beda pochodzic glownie z Canona S2 oraz S5 w formacie: 640x480, 1:1, 30fps, AVI, dzewiek 2ch 44.1kHz + obrazki + napisy.

Mam kilka pytan.
1. Slyszalam ze duze projekty trudno sie robi w Adobe Premiere pro 2.0. Czy to prawda? Co bedzie lepsze dla amatora?

2. Mam zainstalowany kodek pack k-lite, niestety po dodaniu wiecej niz 5 filmow uruchamia sie 5 FFDshow i APP2.0 zostaje zamkniete, jak rozwiazac ten problem?

3. Gdy dodam material z kamery Panasonica ktora ma przeplot, to material wyjsciowy z Adobe jest koszmarnej jakosci - szczegolnie dynamiczny, jak mam w Adobe PP2.0 zrobic deinterlancing?

4. Sa zaciecia podczas odtwarzania materialu wideo w oknie Program, mimo ze jest to jedyny dodany filmik. Komputer w zasadzie powinien to wyswietlic bezproblemowo XPS 1710 cpu T7200 4GB ram XP, dysk 5400 (ajjjc) WD, ale obraz nawet full HD w odtwarzarkach idzie bez problemu, pozatym testy wykazaly ze ten dysk jest w stanie odtwarzac ponad 34MB/s.

5. Gdy chce pakowac film APP2.0 do Divxa to niestety Adobe sie zawiesza (k-lite 3.40 full).

6. Jakim najlepiej kodekiem video pakowac film dla Youtube'a i video-google?

7. W Adobe rozdzielczosc wybiera sie przed projektem, to jak mam zrobic DVD z mojego materialu? Kamera ma 640x480, projekt jest ustawiony na 640x480, a DVD ma przeciez wieksza rozdzielczosc?

8. Czy w dlugich projektach Adobe jest w stanie zjesc wiecej niz 2GB ramu?
W win XP jest przelacznik ktory pozwala zaadresowac aplikacjom do 3GB ramu, domyslnie jest to 2GB dla jednego procesu.

9. Jakie kodeki sa polecane by dzwiek i obraz byly jak najlepszej jakosci dla filmu na youtube, video-google, oraz jakosc obrazu byla ponizej 4.7 GB przy 3ch godzinach materialu - bardzo zalezy na jakosci.


niedziela, 31 maja 2009, 16:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kilka pytan laiczki o droge do filmu.
Już kilka razy podchodziłem do odpowiedzi, ale za każdym razem ilość nieprawidłowości o jakich piszesz i sposobów w jaki masz zamiar postępować zniechęcała mnie do pisania.
Jeśli informacje jakie posiadasz są wynikiem czyjegoś tłumaczenia i szkolenia - nie słuchaj go więcej.
Teraz nie tylko musisz uczyć się podstaw, lecz musisz pozbyć się błędnego myślenia.

- Film dokumentalny pochodzący z aparaciku cyfrowego, czy też kamery video, w którym wybrałaś tak kiepską rozdzielczość będzie nijakim filmem, no chyba, że tylko i wyłącznie dla potrzeb internetu.

- ilość klatek na sekundę o ile taki materiał ma być nie dla USA wynosi 25, a nie 30.

- adobe premiere jest aplikacją bardzo zawiłą, rzekłbym profesjonalną i jeśli nie ma się w jej obsłudze doświadczenia problem sprawi zarówno mały, jak i duży projekt, dla amatora (tak siebie nazwałaś) polecam coś pospolitego, takie aplikacje często są niedrogi, niekiedy nawet dołączane do kart video, kamer, czy też aparatów cyfrowych, a jakie to są wolałbym nie pisać, gdyż jest to rzecz gustu;

- Instalacja niemal każdego programu montażowego wnosi do systemu niezbędne kodeki nie musimy ich extra instalować zastanawiając się jaki najlepszy. Dołożenie sobie kodek-paków wynika z czystej rozrywkowej potrzeby posiadania możliwości obejrzenia filmów z najróżniejszych źródeł i najróżniejszych formatach, oczywiście filmów, jak i dźwięków (muzyka);

- FFDshow uruchamia się dla filmów w odpowiednim standardzie, do którego z pewnością nie jest prawidłowo ustawiony Premiere, znacznie wpłynęła na takie zachowanie kolejność instalacji, gdzie kodeki paczki K-Lite przejęły kodeki Premiere;

- miliony razy powtarzany temat przeplotu na forum jasno wyjaśnił, że przeplotu nie usuwamy, każdy odbiornik TV obsługuje tą funkcję, a i zarówno większość już odtwarzaczy komputerowych także filtruje między - linie;

- jakość filmu z kamery nie ma prawa odbiegać od zmontowanej w programie;

- podglądowe okienka video w programach do obróbki filmów, należy traktować jako tylko dodatek dający wgląd, nie można opierać się na jakości obrazu i płynności poruszania się - to tylko podglądzik;

- poczytaj trochę to forum, na którym wiele już pisana no każdy temat, a jednym z nich była opowieść o tym, że Premiere nie bardzo nadaje się do tworzenia DivX, lecz z wyeksportowanym plikiem AVI DV z projektu można zrobić już wszystko DivX, Xvid, DVD, WMV itp, tak niefortunnie k-lite w twoim systemie odgrywa znaczącą rolę, że wręcz utożsamiasz z nim wszystko co robisz, a to błąd;

- na YouTube itp, kompresujemy najczęściej do formatu wmv (Windows Media Video), rmv (Real Media Video) chodzi o format - nie kodek;

- w punkcie 7 jest katastrofa...
czy naprawdę tylko taką małą rozdzielczość posiada Twoja kamera, aparat itp?
...jeśli tak, to uruchom projekt jako praca w formacie DV AVI (SDV) wczytuj do tak ustawionego projektu swoje pliki, a wynikowym materiałem będzie rozdzielczość 720:576 (dla europejskiego standardu PAL 25fps), tak wyeksportowany plik obsługiwany będzie przez każdy program do Authoringu, zrobisz pełnowartościowe DVD, a i taki materiał po kompresji świetnie będzie wyglądał na YouTube itp;

- ilość "zjadanej" pamięci RAM niech Cię nie martwi, o ile ktoś błędnie w systemie nie poustawiał manualnie wartości sztywnych, komputer łatwo radzi sobie z tym tworząc na twardym dysku plik wymiany, to jak gdyby tymczasowo zapisywana informacja nadmiaru informacji kierowanej do pamięci - na twardym dysku;

- Zasada jest taka:
krążek 4,7GB w dobrej jakości filmu pomieści materiał trwający do 90 minut, każde wydłużenie czasu wymusi na nas zwiększenie stopnia kompresji, a co za tym idzie widoczne już gołym okiem pogorszenie jakości.
Trzy godziny materiału "choćby pękł" wyglądało będzie fatalnie.
Niech nie zwodzi Cię myślenie o oryginalnych filmach DVD trwających często ponad dwie godziny, gdzie taki krążek ma wtedy dwukrotnie większą pojemność, lub film znajduje się na kilku płytkach.

Kończąc niestety znowu przyczepię się do Twoich "napompowanych głupotami uszu", poczytaj spokojnie forum, wyszukując określeń, nazw, formatów itp, nie bądź pewna tego, co wydaje Ci się że to opanowałaś, bo jak już wspominałem - teraz zamiast tylko się uczyć, musisz się wpierw oduczyć :)

dobrnąłem ufff :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 18:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Kilka pytan laiczki o droge do filmu.
Teraz, jak już MDA odwalił czarną robotę, mogę wtrącić swoje 3 zimbabwańskie grosze (szacun Sz.P. Moderatorze - mnie te puzle przerosły zupełnie i siedziałem cicho, aż sprawy naprostujesz; i przepraszam za małą dygresję).

Moja propozycja:
- APP (nie jest wcale taki trudny jak pisze MDA, ja sam się uczyłem od zera na APP 1.5 i nie żałuję, to "solidne" narzędzie, które uciągnie dużo większe projekty od Twojego)
- praca na plikach z Canona, oczywiście z wyrenderowanym podglądem (zaznaczamy pożądany obszar roboczy i renderujemy wciskając enter)
U mnie mpegi chodzą raczej bez problemu (mam APP 1.5 oraz K-lite Mega Codec Pack 4.1.7 w systemie, 1 GB RAMu). Czasem coś przeskakuje na mpegach z obrazem kodowanym Variable Bit Rate. Te kodowane z Constant Bit Rate śmigają gładko (oczywiście po zrenderowaniu podglądu). Ale to pewnie też kwestia kodeków.
- ustawienia projektu (NTSC lub PAL) zależnie od docelowego odbiorcy, jak przede wszystkim internet, a dvd dla swoich potrzeb - to NTSC.

Odnośnie wyłączania się APP podczas importu. Może odinstaluj k-lite i zainstaluj jeszcze raz jakaś inną wersję, albo nie pozwól aby instalator załadował wszystko co zawiera k-lite.
Po wczytaniu mpegów z Canona do APP trzeba powiększyć je o 20 %, tak aby wypełnić okno podglądu i zrenderować podgląd. Montujesz, dodajesz na końcu filtry dla korekcji obrazu typu Color Correcor, Brightness&Contrast, Sharpen itp. i o ile masz encodera zintegrowanego z APP, obejdzie się nawet bez pośrednictwa pliku avi dv. Kodujesz prosto do mpeg-dvd. Polecam Procodera, który wyprodukuje także wmv, divx, xvid, mp4, flv itp. Ale jak nie masz Procodera, to tak jak pisał MDA, eksportujesz avi dv z APP, a potem kompreseja divxem czy xvidem np. w darmowym Virtualdubie.

"- Film dokumentalny pochodzący z aparaciku cyfrowego, czy też kamery video, w którym wybrałaś tak kiepską rozdzielczość będzie nijakim filmem..."
Ten aparat ma taką maksymalną rozdzielczość. MDA, trochę przesadziłeś z tym nijakim filmem (rozumiem, że masz na myśli jakość obrazu). Test na Procoderze: Mpega PAL 720x576, PAR 1.067, 8500 CBR, zmniejszyłem do 640x480 PAR 1x1, 8500 CBR. Prawie nie znać różnicy.

Wyciąg z helpa na youtubie:
"Formaty plików:
YouTube akceptuje szeroki zakres formatów plików wideo, takich jak .WMV, .AVI, .MOV i .MPG, nagranych za pomocą większości aparatów i kamer cyfrowych oraz telefonów komórkowych.
Jeśli sądzisz, że aktualny format Twojego filmu nie jest akceptowany przez YouTube, najlepiej skonwertuj swój film do formatu MPEG4 z dźwiękiem w formacie MP3"

Co do całej reszty - słuchaj Darka!


wtorek, 2 czerwca 2009, 00:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kilka pytan laiczki o droge do filmu.
Dzięki grabos za wartościową pomoc.
Chyba razem dotrzemy do bram niebieskich....

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 2 czerwca 2009, 00:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1258
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Kilka pytan laiczki o droge do filmu.
Oby za mocno nas nie poniosło:)
Może poczekajmy przynajmniej na rezultaty u samej zainteresowanej...


wtorek, 2 czerwca 2009, 04:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL