Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 02:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Bez problemu znalazłem (w helpie) następujące skróty klawiaturowe:
- zoomowanie linii czasu ? + - na klawiaturze alfanumerycznej
- skok o klatkę w przód/w tył ? kursos (strzałka) w prawo/lewo
- ustawienie narzędzia "żyletka" ? literka C

1 - Ale jak dokonać cięcia bez użycia myszki (żyletka "C" już jest ustawiona).
2 - Jak skoczyć do następnego/poprzedniego zdarzenia na linii czasu typu: cięcie, przejście, itp.) ? - bez użycia myszki !!!
3 - montuję, itp., mam wgląd do małego okienka z filmem - ale jak przejść w tryb podglądu pełnoekranowego ?
4 - czym się różni skok dokonany za pomocą klawiszy HOME/END od skoku dokonanego za pomocą klawiszy Q/W ???

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 31 maja 2009, 20:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1325
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Ja mam APP 1.5.
W zakładce edit masz keyboard customization i możesz sobie poustawiać skróty dowolnie.
Nie do końca rozumiem do czego potrzebna myszka przy cięciu. Można się poruszać strzałkami lub strzałką z shiftem (domyślnie strzałka L/P + shift = skok o 5 klatek) i przecież się utnie. Żyleta tnie niestety po wszystkich ścieżkach audio/wideo (nawet jak są nieaktywne), nie udało mi się znaleźć opcji żeby uciąć tylko klip na zaznaczonej ścieżce.
Za pomocą page up / page down skaczesz do początku / końca klipu/cięcia najbliższego kursorowi (przejścia ten skrót pomija). Nie znalazłem także możliwości zaznaczenia klipu za pomocą klawiatury (można się przesunąć strzałką na inny klip, ale nie widzę możliwości aby go podświetlić bez kliknięcia nań lewym przyciskiem myszy).
Już nie pamiętam jak skróty były ustawione domyślnie, ale home / end skacze na początek / koniec sekwencji, albo, jeśli masz podświetlony jakiś klip, to pocz./koniec tego klipu, a Q/W skacze do zaznaczonych wcześniej in/out point (przynajmniej ja mam tak ustawione)
Dla lepszego podglądu montowanego materiału używam odpowiedniej "workspace". Ustawiasz to jak Ci pasuje w zakładce window, a w keyboard customization możesz przypisać swoim przestrzeniom roboczym odpowiednie skróty).


niedziela, 31 maja 2009, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
ja sobie kupiłem naklejki z tej aukcji i też fajne rozwiązanie http://www.allegro.pl/item644712150_ado ... ratis.html polecam i wam ,

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 07:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Romcio napisał(a):
1 - Ale jak dokonać cięcia bez użycia myszki (żyletka "C" już jest ustawiona).
?

Skrót ctrl+K, tnie przez wszystkie ścieżki.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
andrzej_men napisał(a):
.....Skrót ctrl+K, tnie przez wszystkie ścieżki.
I o to mi chodziło - wielkie dzięki.
Mała uwaga i pytanie: teraz już wiem, czego szukać w helpie: "CTRL + K". Włączam HELP, przechodzę na skróty klawiaturowe, jest tego dużo, ale tego (CTRL + K) nie mogę znaleźć. Źle szukam? Jestem "breszczaty" na jedno oko? Czy też jest to "ściśle tajny" skrót ?

A co z podglądem pełnoekranowym - czy jest taka możliwość ?
Ewentualnie czy można pracować na dwóch monitorach - jeden to linia czasu i cała reszta, a drugi monitor to podgląd pełnoekranowy ???

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Romcio napisał(a):
A co z podglądem pełnoekranowym - czy jest taka możliwość ?
Ewentualnie czy można pracować na dwóch monitorach - jeden to linia czasu i cała reszta, a drugi monitor to podgląd pełnoekranowy ???


Tylda powoduje (a raczej powinna powodować) rozszerzenie dowolnego okna (np. podglądu) na pełen ekran lub jego powrót do nominalnego rozmiaru - niestety nie działa to w v.2.0. Ja rozwiązałem to w inny sposób - zdefiniowałem sobie własny workspace, w którym mam widok na podgląd 100% i timeline. Do tego workspace'u mam skrót klawiaturowy i po bólu. :)

Tak, można pracować w konfiguracji dwumonitorowej tak jak piszesz.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 15:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Romcio napisał(a):
andrzej_men napisał(a):
.....Skrót ctrl+K, tnie przez wszystkie ścieżki.
I o to mi chodziło - wielkie dzięki.
Mała uwaga i pytanie: teraz już wiem, czego szukać w helpie: "CTRL + K". Włączam HELP, przechodzę na skróty klawiaturowe, jest tego dużo, ale tego (CTRL + K) nie mogę znaleźć. Źle szukam? Jestem "breszczaty" na jedno oko? Czy też jest to "ściśle tajny" skrót ?


Ściśle tajny raczej nie jest ;) Może po prostu zapomnieli o nim wspomnieć :)
Jak chcesz zmienić ten skrót na inną kombinację klawiszy to znajdziesz go w:
Keyboard Customization > Sequence > Razor at Current Time Indicator i wprowadzasz co chcesz ;)
Pozdrawiam

P.S. - Co do podglądu w pełnym oknie danej sekwencji to jak najbardziej dobrze spiszą się dwa monitory, interface możesz modyfikować w każdą stronę ;) W nowszych wersjach premierki jest już z tym łatwiej, zaznaczasz okno które Cie interesuje i wciskasz tyldę (~) i masz pełnoekranowy podgląd, bardzo przydaje się to do "szlifów" ;)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 1 czerwca 2009, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Czy ktos może wie dlaczego wyłączają mi się skróty klawiaturowe podczas pracy? Cos wciskam czy cos i np zomm (-/=) przestaje dzialac a jedynie "-" rozciaga timeline a "=" nie dziala i inne skroty tez nie dzialaja. Po ponownym odpaleniu Premiere jest ok, ale tez do czasu. Tak jakbym przypadkiem cos wciskał...


czwartek, 29 lipca 2010, 10:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Masz jakiegoś firewalla? U mnie przy uruchomionym COMODO Internet Security podobne wałki się dzieją :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


czwartek, 29 lipca 2010, 10:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Prozaiczne skróty klawiaturowe w Adobe Premiere 2.0
Nie nie mam, ten PC mam standardowo bez połaczenia z siecia.


czwartek, 29 lipca 2010, 11:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL