Teraz jest środa, 2 grudnia 2020, 14:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Witam serdecznie mam kłopot z filmem.Posiadam filmik na komputerze, który był nagrywany w PAL.Gdy oglądam film nie obrobiony wszystko jest ok,świetny obraz i tak dalej.NAtomiast problem pojawia się po obrobieniu filmu w Adobe Premiere Pro za pomocą RT.X100.Gdy odtworzę film na dvd obraz strasznie skacze.A przed obróbką i w czasie obróbki na podglądzie matroxa tego nie było.Strasznie mi zależy aby ten filmik był dobrze zrobiony bo chyba nikt nie lubi jak obraz tak skacze.


czwartek, 16 lipca 2009, 11:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Musisz prześledzić kolejność pól przeplotu jak się zmienia. Karta w to czasem nie ingeruje niepotrzebnie?

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 16 lipca 2009, 11:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Dzieki kotin za posta.A jak to sprawdzić...


czwartek, 16 lipca 2009, 12:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
LINK, ustawień tych dokonujesz też w ustawieniach projektu, a podglądasz we właściwościach.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 16 lipca 2009, 14:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Zrobiłem tak jak kazali na forum a dokłądniej:

1. W pierwszym rzędzie zainstalowałem program AviSynth.
Nie tworzy on interfejsu graficznego, nie trzeba się więc dziwić, że po instalacji nie ma żadnej ikony uruchamiającej ten program. Avi Synth działa jakby w ukryciu, za pośrednictwem skryptów (kodów) wykorzystując technikę serwera klatek (Frameserver), która powoduje realizację zawartych w kodzie poleceń przez program rozpoznający treść skryptu. W naszym przypadku dotyczy to programu VirtualDub oraz przeglądarek wideo w rodzaju Media Player Classic albo nowej wersji poczciwego BESTplayera.

2. Osobom nie znającym angielskiego radzę pobrać AviSynth?a w wersji 2.5.8, która zawiera polską dokumentację, dostępną po instalacji programu. Nie jest to instrukcja, ale może dać pogląd na wstępne zrozumienie filozofii działania tego zmyślnego programu.
Wersję 2.5.8 można pobrać TUTAJ
Natomiast wspomnianą dokumentację PL można pobrać (bez programu) - TUTAJ

3. Określenie kolejności pól przeplotu metodą Kolegi GrassHoppeR?a dotyczy tylko plików DV/AVI. Nie można jej zastosować, kiedy w systemie nie ma kodeka DV.
Ja tego kodeka nie miałem i za radą autora metody pobrałem i zainstalowałem kodek o nazwie PANASONIC DV Codec STĄD

4. Trzeba też mieć dostęp w komputerze do programu VirtualDub, choć wydaje mi się, że dla diagnozy przeplotu wystarczy któraś z w/w przeglądarek wideo.

5. Teraz trzeba sporządzić dwa skrypty (kody) AviSynth?a. Ja je napisałem za pomocą systemowego Notatnika, tworząc dwa pliki tekstowe o dowolnej nazwie, ale z koniecznym rozszerzeniem .avs
Pierwszy skrypt miał nazwę Dolne pole.avs a w jego treści zawarty był następujący wpis:

Kod:
AVISource("D:\Zrzuty z Panasonica\test.avi")
AssumeBFF
SeparateFields


W nawiasie pierwszego wiersza trzeba w cudzysłowie wpisać ścieżkę dostępu do analizowanego pliku filmowego avi.

Drugi skrypt nazwałem Górne pole.avs z następującą treścią:

Kod:
AVISource("D:\ Zrzuty z Panasonica\test.avi ")
AssumeTFF
SeparateFields


Jak widać, kody różnią się jedną literką: w pierwszym kodzie BFF (bottom), a w drugim TFF (top).

6. Po wykonaniu tych plików kodowych okaże się, że komputer widzi je jako filmowe pliki typu avi.

7. Teraz za pomocą VirtualDub?a albo przeglądarek typu Media Player Classic lub nowego BESTplayera trzeba otworzyć najpierw jeden, a potem drugi plik kodowy. Okaże się, że uruchamia on i wyświetla wskazany w ścieżce dostępu film, tyle że dwukrotnie rozciągnięty.
Nie trzeba się temu dziwić. Polecenie SeparateFields generuje podwójną liczbę klatek i prędkość ich odtwarzania po to, by łatwo było zaobserwować skutek stosowania w/w metody. Nieważne, że kadr jest dwukrotnie dłuższy.

8. Jeśli po otwarciu pliku Dolne pole.avs obraz wyświetlany jest płynnie ? oznacza to, że zrzut jest z pierwszym dolnym polem przeplotu. Użycie pliku Górne pole.avs spowoduje szarpanie obrazem, zwłaszcza w partiach ruchomych (np. panoramowanie).

9. Jeśli zrzut był do górnego pola przeplotu ? sytuacja będzie odwrotna; szarpać będzie plik Dolne pol.avs



Wszystko dokładnie tak jak jest napisane.A mój wynik jest następujący: Film pod nazwą Dolne pole jest płynny i nie występują na nim skoki.Ale co dalej.Jak zmienić ustawienia przeplotu w Premiere Pro.Wydaje mi się że gdy używam Matroxa RT X100 karta sama ustawia przeplot.


czwartek, 16 lipca 2009, 19:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
vigro1000 napisał(a):
Jak zmienić ustawienia przeplotu w Premiere Pro.

Wydaje mi się że gdy używam Matroxa RT X100 karta sama ustawia przeplot.

No tego nie wiem, będę musiał kiedyś wreszcie zainstalować Premiere. :wink:
Jest tu wielu kolegów pracujących w Premiere, cierpliwości.

Czytałem już taką informację forum kiedyś na forum.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 16 lipca 2009, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Karty matroxa działają tylko upperowo. Może to Cię naprowadzi.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 17 lipca 2009, 01:04
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
No właśnie jak działają Upperowo to czy moge to zmienić i czy jest jakiś sens?Zależy mi na zmianie tego przeplotu bo ten film troszke mnie przeraża.


piątek, 17 lipca 2009, 08:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Po sprawdzeniu okazuje się ze film z kodem:
Kod:
AVISource("D:\Zrzuty z Panasonica\test.avi")
AssumeBFF
SeparateFields

Działa poprawnie.Czyli powinienem ustawić w premierze bottom.Wszystko było by fajnie gdyby nie to że wszystkie ustawienia są typu top a bottom nie ma.


piątek, 17 lipca 2009, 10:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 maja 2008, 16:42
Posty: 120
Post Re: Problem z filmem.SKOKI W OBRAZIE
Dziękuje wszystkim, którzy pisali w tym temacie...Problem został rozwiązany..Oczywiście były to ustawienia ale troszke inne...MAtrox nie mógł sobie z nimi poradzić...Dzieki jeszcze raz


piątek, 17 lipca 2009, 12:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL