Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 08:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 jakość po exporcie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 września 2009, 17:12
Posty: 12
Post jakość po exporcie
witam

czy da się coś zrobić zeby film po exportowaniu na avi nie tracił mocno na jakości? czy zawsze po takiej zmianie musi aż tak na niej stracić?
fragmenty na których pracowałam sciągnełam z internetu, nie byly świetnej jakości ale to co sie zrobilo po exporcie jest dużo, dużo gorsze i nie nadaje się do oglądania.
co moge z tym zrobic?

ps. poza tym sam proces exportu trwa chyba o wiele za dlugo 3 minuty filmu exportuje sie prawie 4 godziny. czy to normalne?


czwartek, 24 września 2009, 19:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 10 lipca 2009, 17:38
Posty: 66
Post Re: jakość po exporcie
hm.... po exporcie do avi plik nie powinien różnić się od oryginału... co do czasu trwania exportu wszystko zależy od kompa... jeśli masz stary będzie na pewno dłużej.. ale żeby 4 godziny.... pomieszałeś coś w ustawieniach exportu


czwartek, 24 września 2009, 20:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 września 2009, 17:12
Posty: 12
Post Re: jakość po exporcie
hm komputer jest bardziej nowy niz stary.
jakość avi jest bardzo zła.
starałam sie zmienic ustawienia i export i tak zajmuje 4 godziny.
jak to zmienic? o jakie ustawienia doklanie chodzi.

najwazniejsza jest jednak dla mnie jakość, juz trudno że zajmuje to tyle czasu.


czwartek, 24 września 2009, 22:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: jakość po exporcie
przy takim stosunku dlugosci materialu do czasu exportu to wnioskuje ze ten nowy komputer bazuje na p2 266mhz


czwartek, 24 września 2009, 22:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 września 2009, 17:12
Posty: 12
Post Re: jakość po exporcie
szczerze mówiąc nie mam pojęcia na czym bazuje, odpowiadam tylko na pytania ;).

czy ktoś wie co ustawić zeby jakość się bardzo nie pogorszyła?


czwartek, 24 września 2009, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: jakość po exporcie
Za mało informacji w twoim poscie. Eksportujesz do avi ale jakiego avi? Avi moze byc DV moze yć uncompressed, moze byc divix itd. Więcej szczegółów?

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 28 września 2009, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1656
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: jakość po exporcie
I jaki jest format materiału źródłowego?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 28 września 2009, 14:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: jakość po exporcie
nie zakładając nowego tematu, zapytam się: jak wy eksportujecie pliki?

Ja zazwyczaj eksportuje do mpg, bo jakość jest dobra a plik stosunkowo mały, znowu jakość na pc jest lepsza w avi, ale plik duży.

Przy jakich kodekach, formatach zapisujecie plik w AP, ew. jak go potem obrabiacie w np. virtualdubie, procoderze?

plik źródłowy .avi 720x576
przy zapisie np. ostatnio 25min:
mpg - 800mb
avi - 3,5gb

/wersja cs3


środa, 13 stycznia 2010, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: jakość po exporcie
Julass napisał(a):
nie zakładając nowego tematu, zapytam się: jak wy eksportujecie pliki?

Ja zazwyczaj eksportuje do mpg, bo jakość jest dobra a plik stosunkowo mały, znowu jakość na pc jest lepsza w avi, ale plik duży.

Przy jakich kodekach, formatach zapisujecie plik w AP, ew. jak go potem obrabiacie w np. virtualdubie, procoderze?

plik źródłowy .avi 720x576
przy zapisie np. ostatnio 25min:
mpg - 800mb
avi - 3,5gb

/wersja cs3


Przecież to wszystko zależy od tego na jakie potrzeby exportujemy klip :)
Nie widzę sensu późniejszej obróbki pliku w "virtualdubie, procoderze", przecież wszystko czego dusza zapragnie masz w (jesli chodzi o edycję) AP i (jeśli chodzi o export) Encorderze :)
Wielkość mpega zależy od tego jaką ma rozdzielczość i biterade wklepany w ustawieniach.
Ja np. gdy potrzebuję wysłać komuś klip poglądowy exportuję do wmv, odtworzysz na każdym PC, a kompromis między jakość-rozmiar jest całkiem znośny.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 15 stycznia 2010, 15:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: jakość po exporcie
Co lepsze w eksporcie Adobe Premiere? Eksport do ucompression czy do konkretnego formatu?

Jeżeli do konkretnego formatu, to jakiego? Rozumiem, że dla TV .mpg, dla PC .mp4 / .avi?

Kompresja .mpg: file-export-Adobe media encoder. Wybieramy MPEG2. Zaznaczamy deiterlence? Jaki format audio?

Kopmresja .mp4: file-export-Adobe media encoder. Wybieramy H.264. Bitrate Encoding CBR: (i tu ustawiamy)? Zaznaczamy deiterlence? Jaki format audio?

Kompresja .mp4: file-export-movie-settings. Wybieramy Microsoft AVI? Compressor: XviD MPEG-4? Zaznaczamy deiterlence? Audio: uncompressed? (jeżeli compressed to jakie)?

Noise reduction - użyteczne czy nie? Ja zauważyłem tylko, że przedłuża zapis 10 krotnie.

Jakie sposoby do odtwarzania na PC a jakie do TV? Najbardziej mnie interesuje format .avi


środa, 24 lutego 2010, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: jakość po exporcie
dla tv to format jaki sobie ta tv zechce... a na pc to taki jaki pasuje wlascicielowi

nie ma czegos takiego jak lepsze czy gorsze formaty, co klient chce i potrzebuje to dostaje i za to placi


środa, 24 lutego 2010, 12:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: jakość po exporcie
a co z przeplotem dla TV a PC? Jaki kodek dla .avi? jak go ustawić?


środa, 24 lutego 2010, 13:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: jakość po exporcie
telewizornia powinna ci podac specyfikacje formatu w jakim masz oddac materialy, ne ma reguly, jedni chca mpeg 2, inni pal dv inni blackmagic, inni tasmy dv lub beta, masz na mysli jakas konkretna telewizje albo wiesz na czym pracuja ?


środa, 24 lutego 2010, 14:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 marca 2007, 12:15
Posty: 97
Post Re: jakość po exporcie
TY - w moim znaczeniu znaczy telewizor, nie stacja telewizyjna :)

poza tym, mnie bardziej zależy na ustawieniach kdoeków niż na określeniu formatu


środa, 24 lutego 2010, 15:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: jakość po exporcie
"poza tym, mnie bardziej zależy na ustawieniach kdoeków niż na określeniu formatu"

eeeehhhhhhhhh to chyba poczekasz na wyjasnienia jeszcze


środa, 24 lutego 2010, 15:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL