Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 07:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Przechwytywanie materiału na komputer. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 08:46
Posty: 5
Post Przechwytywanie materiału na komputer.
Witajcie,

potrzebna mi pomoc. Od parunastu godzin próbuję zgrać materiał z kamery na komputer za pomocą Adobe Premiere CS3. Kompletnie nie wiem, co robię nie tak.

Po otworzenia okna CAPTURE, wybieram format HDV i nic więcej nie zmieniam (i może to jest błąd?). Następnie zaczynam nagrywać materiał i... zamiast podglądu na komputerze, pojawia się fioletowy ekran z napisami w różnych językach. Niby się nagrywa, ale potem tego nie mogę odtworzyć itd. Czy moglibyście mi napisać, czym powinnam się zająć w ustawieniach? Chociażby chyba należałoby zacząć od formatu : ) bo sama nie wiem, jaki będzie dla mnie najlepszy.
W ogóle całość się zgrywa w czasie rzeczywistym, więc idzie to bardzo szybko, a słyszałam, że zgrywanie materiału na komputer zazwyczaj idzie baaaardzo wolno.
Nie wiem, może ktoś mógłby mi napisac krok po kroku, jak to powinnam prawidlowo zrobić? Będę bardzo wdzięczna...

Pozdrawiam,
tosiolandia


piątek, 25 września 2009, 07:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1656
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
Ten temat był już na forum - wystarczy poszukać. Nie ma podglądu przy zgrywaniu HDV za pomocą Premiere Pro CS3 (CS4) - to normalne. Możesz zgrywać darmowym programem HDVsplit - nie dość że ma podgląd, to na dodatek jest opcja podziału na sceny przy zgrywaniu.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 25 września 2009, 08:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 08:46
Posty: 5
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
Z tego, co się zdążyłam zorientować, program HDVsplit działa tylko pod Windowsa, potrzebuję programów do Maca. Domyślam się, że taki temat już był i to niejednokrotnie, kilka przeczytałam, ale żaden nie dał mi rzetelnej odpowiedzi. Tak czy siak - dzięki.


piątek, 25 września 2009, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
To grabuj Final Cutem.... a potem obrabiaj w Premierze :)


piątek, 25 września 2009, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
Parametry projektu możesz ustawić dowolnie. Jednak do przechwytywania musisz wybrać źródło (kamera) i ustawić parametry dokładnie takie, w jakich strumień jest zapisany. Jeśli HDV, to 1080i albo 720p. Należy również wybrać prawidłową ilość ramek.
Przy przechwytywaniu HDV, Premiere nie dzieli na sceny. Nie ma też podglądu.


piątek, 25 września 2009, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
panjacek napisał(a):
Przy przechwytywaniu HDV, Premiere nie dzieli na sceny.


Dzieli na sceny, tylko że nie jest tak hop siup.

Najpierw materiał trzeba zgrać w projekcie dv z dzieleniem na sceny.
Zaznaczyć wszystkie zgrane pliki Project > Export Batch List, zapisujemy to.
Następnie otwieramy projekt HD, Project > Import Batch List, później klikamy prawym na utworzony folder, wybieramy Batch Capture i ... już każdy powinien sobie dalej poradzić :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 25 września 2009, 17:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 08:46
Posty: 5
Post Re: Przechwytywanie materiału na komputer.
Hmmm, już wiem co źle zrobiłam.
Po prostu zapomniałam ( :roll: ), że nagrywałam w jakimś formacie panoramicznym, w związku z czym format powinnam zmienić na 16:9. W przeciwnym razie widziałam tylko fragment całego kadru. Ech ech. Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. : ))


sobota, 26 września 2009, 08:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL