Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 13:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
Pytanie jak w temacie. Pracuje nad projektem w którym używam materiału z dwóch kamer, które nagrywały z różnym poziomem głosnosci do tego muzyka w mp3 która też ma różny poziom głosnosci. Czy jest jakas funkcja która pozwoli mi na usrednienie glosnosci calego projektu? Kiedys w Premiere 1.5 uzywalem "normalize audio" Lecz w CS4 ta funkcja jest rozbudowana i widze ze sa tam tylko reczne ustawienia nie ma "automatu". W jaki sposób wypoziomowac ten dźwięk. chętnie poczytam trochę teori na ten temat :)

_________________
Powoli do celu...


piątek, 9 października 2009, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
Jeszcze jedno. Czy jeżeli dźwięk jest nagrany ekstremalnie cicho a ja "podgłosnie" go do odpowiedniego poziomu czy straci ona na swojej dynamice? w stosunku do tego gdyby był nagrywany z odpowiednią głosnoscią? Wyjdą jakies szumy czy cos?

_________________
Powoli do celu...


piątek, 9 października 2009, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
ja robie tak ze exportuje osobno sciezki dzwiekowe tak zeby nic na siebie nie nachodzilo a muzyk to na acidzie normalizuje


piątek, 9 października 2009, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
Degenerado napisał(a):
ja robie tak ze exportuje osobno sciezki dzwiekowe tak zeby nic na siebie nie nachodzilo a muzyk to na acidzie normalizuje



Miło, że pochwaliłeś się swoim rozwiązaniem ale ja niestety nie mam ani "acida" ani muzyka i niestety nie jest to odpowiedź na moje pytanie (choc może filmowcom posiadającym swoich muzyków takie rozwiązanie się spodoba :)

A więc ponawiam pytanie jak w prosty sposób wyrównać poziom dźwięku na timeline w Premiere Pro CS4) :D

_________________
Powoli do celu...


piątek, 9 października 2009, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
no to jest niestety odpowiedz, nie da sie tego zrobic prosto i przyzwoicie, mozesz po calosci nalozyc kompresor ale to wyjdzie kupa z tego, jedyne rozwiazanie to rozbijanie na skladowe

audio 1 - jedna kamera
audio 2 - druga kamera
audio 2 - podkladane utwory
audio 3 - jak masz co innego (lektor itp.)

i zalozyc kompresory na osobne sciezki tak zeby mniej wiecej material do siebie pasowal

*a moj sposob po prostu dziala i tak przygotowuje materialy ktore ida na emisje


piątek, 9 października 2009, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
Nie można być od wszystkiego :p (nie chwaląc się (tak jak kolega wyżej) z dźwiękiem radzę sobie sam).

Co do uśrednienia dźwięku...w cs4 normalize działa podobie jak w poprzednich wersjach, tylko że teraz program sam z siebie analizuje dźwięk i wyłapuje najwyższy pik (we wcześniejszych wersjach trzeba było wcisnąć normalize), czas analizy uzależniony jest od długości ścieżki dźwiękowej. Jak już wyczekasz odpowiednio długo wyświetli się magiczna wartość, którą wpisujesz z palca. Ale nie jest tak kolorowo jak może się wydawać. Jeśli mamy materiał z trzaskami, krzykami i takimi tam to nie ma sensu normalizować na całości, trzeba skupić się na krótszych kawałkach.
Jak już odpowiednio znormalizujesz to warto nałożyć na to dynamics (bardzo potężne urządzenie). Ciężko mi teraz przelać zasadę działania, najlepiej przetestować w praktyce i pobawić się ustawieniami, wyeksportować próbkę, popatrzeć jak się nam to wszystko maluje ;)

A tak nawiasem mówiąc...do takich rzeczy świetnie nadaję się audition albo też Sound Forge, tam dopiero jest zabawa :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 10 października 2009, 02:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere CS4 usrednienie glosnosci w całym projekcie
acid lepszy, bardzo szybko sie na nim to robi, kwestia wprawy i sluchawek bardzo dobrych


sobota, 10 października 2009, 09:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL