Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 22:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Pytanie nowicjusza 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Pytanie nowicjusza
Pewnie banalne, ale jakos nie moge sobie z tym poradzic. Chce dodac do Premiere klip w rozdzielczosci 640x480. Eksportujac go potem chce miec identyczna rozdzielczosc. W ktorym momencie i gdzie musze to ustawic ? czy to na tym ekranie dokonuje wyboru ?
Obrazek
I pytanie dodatkowe, jesli bede chcial wyeksportowac 2 klipy, ktore mialy rozne rozdzielczosci, polaczone w Premiere w calosc, to czy klip o mniejszej rozdzielczosci moge jakos "podciagnac" do rozdzielczosci tego wiekszego ?
Z gory dzieki za odp.


sobota, 24 października 2009, 05:40
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Pytanie nowicjusza
Witamy serdecznie!
Okno na screenie przedstawia wybór standardu projektu w jakim będzie pracował Premiere, wybierając jeden z nich, wszystko co wstawiane będzie na time line (oś czasową) otrzyma rozmiar tego standardu.
Przykładowo wybierając format DV-PAL, a w nim Standard 48kHz uruchomimy program skonfigurowany do pracy z plikami AVI DV o rozmiarze 720:576 z 48 Hertz'owym dźwiękiem, układając teraz na time line dowolne zdjęcia foto, czy też video wszystkie one otrzymają taki sam kształt 720:576.
Oczywiście gotową naszą pracę, lub wybrany tylko jej obszar wyeksportować możemy do dowolnej postaci pliku o dowolnym rozmiarze i proporcji.
Rozumowanie takich ustawień i konfiguracji, to podstawy podstaw, warto trochę wtajemniczyć się w to wszystko zanim zacznie się pracę na Premiere.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 24 października 2009, 07:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post Re: Pytanie nowicjusza
true true :)

_________________
INTEL i7 930 OC 4,0, COOLER MASTER V10, ASUS RAMPAGE II EXTREME, 6x2GB CORSAIR 1600mhz, X-Fi Titanium Fatal1ty Champion series, 2xSEAGATE 1TB, 1xWD 2TB, 2xSEAGATE 160GB, 2xGF EVGA 460GTX 1GB SC, ZASILACZ CHIEFTEC APS-1000C WINDOWS seven PRO x64.


wtorek, 27 października 2009, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Pytanie nowicjusza
Panie Montażysto Darku !

Dzięku za objaśnienia, idea została pojęta przeze mnie ;) pytanie troche z innej beczki jak juz mam do czynienia z kimś zaawansowanym w temacie.
Szukam od jakiegos czasu tego jednego jedynego kodeka z wlasciwymi ustawieniami, ktorego bede stosowal do konwersji moich filmow kreconych aparatem Panasonic lumix. Filmy krecone sa oryginalnie w kontenerze .mov, rozdz. 640x480 i kodowane kompresorem M-Jpeg. Jakosc filmow jak na cyfrowke jest dosc dobra. Pojawia sie pytanie: po co chce to przerabiac - z kilku powodow:
1/ po pierwsze troche mala kompatybilnosc kodeka M-Jpeg, mam odtwarzacz sieciowy (http://www.xtreamer.net), z ktorego wlasnie najczesciej chcialbym odtwarzac te filmiki, lecz mimo ze czyta prawie wszystko (mkv,mov,iso,avi itp) to akurat ma problem z M-Jpeg
2/ filmiki zajmuja dosc sporo miejsca 1min nagrania to 60MB; nie jest to dla mnie priorytetem, lecz gdyby przy zachowaniu podobnej jakosci udalo sie przerobic plik na mniejszy byloby super
3/ chcialbym edytowac pare filmow sklejajac kilka roznych, dodajac efekty przejscia itp wtedy automatycznie i tak musze po edycji dokonac eksportu z wykorzystaniem jakiegos kodeka.

Problem w tym, ze jestem przeczulony na punkcie jakości plikow wynikowych. Szczegolnie jesli chodzi o plynnosc obrazu. Ponizej podaje link do 7sek. (7MB) klipu pochodzacego z aparatu. Zwroc uwage, ze przesuwajac aparat, na ekranie na pierwszym planie w kadrze przesuwa sie trawa i to jest jak najbardziej plynne i akceptowalne. Probowalem przerobic ten klip na setki roznych innych ustawien z roznymi kodekami, lecz wynik zawsze wygladal tak, ze widac troche jakby klatkowanie na tej trawie - caly obraz jest mniej plynny i minimalnie przeskakuje. Przyklad takiej przerobki podalem w drugim linku. Czy masz moze sprawdzone metody na cos takiego, wzglednie moglbys w wolnej chwili przekonwertowac mi jako przyklad ten moj klip i podeslac linka ? o ile udaloby Ci sie uzyskac jakosc prawie lub zupelnie identyczna do oryginalu i przy zastosowaniu innego kodeka niz M-Jpeg.
oryginal: http://rapidshare.com/files/299073965/pieski1.mov
moja przerobka do h264: http://rapidshare.com/files/299091464/pieski1-after.mp4
Oczywiscie rozdzielczosc dowolna czy pozostanie 640x480 czy tez bedzie 720x576 nie jest to istotna sprawa.
Bede wdzieczny za pomoc.
pozdr


środa, 28 października 2009, 16:16
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL