Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 grudnia 2009, 10:46
Posty: 26
Post Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Witam.

Zaczynam przygodę z Adobe Premiere Pro 7. Mam problem z obrazami statycznymi - zaimportowanymi zdjęciami umieszczonymi na osi czasu.

Problem polega na tym, że zdjęcia zostają umieszczone w oryginalnej rozdzielczości w związku z czym nie mieszczą się w obrazie 720x576.

Czy w Adobe Premiere istnieje możliwość zmniejszania / zwiększania umieszczonego obrazu, czy też nie jest to możliwe, i każde zdjęcie przed umieszczeniem w timeline Adobe Premiere najpierw trzeba obrobić w zewnętrznym programie do edycji grafiki?


piątek, 4 grudnia 2009, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Są dwa sposoby...zaznaczasz wszytskie zdjęcia które wrzuciłeś do projektu> wybierasz Clip> Video Options> Scale to frame size.
Albo jak już masz zdjęcie na timelinie to zaznaczasz, przechodzisz na Effect Controls, rozwijasz motion i zmieniasz skalę.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 4 grudnia 2009, 22:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 grudnia 2009, 10:46
Posty: 26
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
andrzej_men napisał(a):
zaznaczasz wszytskie zdjęcia które wrzuciłeś do projektu> wybierasz Clip> Video Options> Scale to frame size.

W której wersji Adobe Premiere Pro tak jest?

Bo w Adobe Premiere Pro 7.0 chyba tak nie jest (albo ja coś źle robię). Screen w załączniku.


Załączniki:
pr1.gif
pr1.gif [ 34.92 | Przeglądane 138 razy ]
sobota, 5 grudnia 2009, 12:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Wrzuć je na linie (Timeline), zaznacz i wtedy "scale to frame size".
Być może lepiej najpierw w jakimś programie graficznym (przygotować, pokadrować), bo mogą ulec zniekształceniu, lub pojawią się kaszety.

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


sobota, 5 grudnia 2009, 12:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 grudnia 2009, 10:46
Posty: 26
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Kubix1980 napisał(a):
Wrzuć je na linie (Timeline), zaznacz i wtedy "scale to frame size".

Ciągle tego nie widzę.

Gdy kliknę prawym przyciskiem myszy na obrazie umieszczonym na timeline wyświetla się menu kontekstowe:

Załącznik:
pr2.gif
pr2.gif [ 147.86 | Przeglądane 132 razy ]


Nie ma tam nic takiego jak scale to frame size.


Gdy w tym momencie wybiorę Clip z menu i pozycję Video Options mam do wyboru Frame Hold i Field Options


Gdy wybiorę Frame Hold mam coś takiego:

Załącznik:
pr4.gif
pr4.gif [ 7.55 | Przeglądane 2933 razy ]



A pod Field Options:

Załącznik:
pr4.gif
pr4.gif [ 7.55 | Przeglądane 2933 razy ]


Załączniki:
pr5.gif
pr5.gif [ 10.63 | Przeglądane 2650 razy ]
sobota, 5 grudnia 2009, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Wynika z tego, że w 7 nie ma tej opcji, zatem pozostaje Ci sposób nr2. Jeśli masz wszystkie zdjęcia w tej samej rozdzieloczosci to wystarczy, że ustawisz scale na jednym po czym zaznaczysz "Motion"(podświetlisz), ctrl+c, przechodzisz na timeline zaznaczsz pozostałe i ctrl+v.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 5 grudnia 2009, 18:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 grudnia 2009, 10:46
Posty: 26
Post Re: Jak zmieniać rozmiar zdjęć / obrazów statycznych
Rzeczywiście, sprawdziłem to. W CS3 jest, w 7.0 nie ma. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.


sobota, 5 grudnia 2009, 21:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL